Mikko Seppälä opiskelee toista vuotta musiikkiteknologiaa Koulutuskeskus Salpauksessa. Musiikkiteknologian opinnoissa perehdytään musiikkituotannon ja live-äänentoiston eri osa-alueisiin.
Seppälä on harrastuksenaan käyttänyt musiikkiin liittyviä tietokoneohjelmia yli puolet elämästään. Hän on tehnyt tietokoneella omaa musiikkia ja editoinut muiden musiikkia. Kipinä musiikkiteknologian opiskelujen aloittamiseen tuli, kun hänet irtisanottiin YT-neuvotteluissa.
– Työt loppuivat tammikuun lopussa ja hetken mietin, mitä sitä tekisi. Keksin musiikkiteknologian ja hain yhteishaussa Salpaukseen. Pääsin ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan, hän kertoo.
Ennen musiikkiteknologian opintoja hän on työskennellyt muun muassa varastomiehenä, tiskaajana, keittiöapulaisena ja myyjänä. Hän muutti opintojen perässä Tampereelta Lahteen. Aiemmalta koulutukseltaan hän on puuseppä.
Saksaan työpaikalle oppimaan
Seppälä kävi hakemassa erikoisempaa alan osaamista Berliinistä. Siellä hän teki viime keväänä viiden viikon pituisen työssäoppimisjakson keskittyen masterointiin. Sitä käsitellään opinnoissa jonkin verran, mutta hän pääsi syventämään osaamistaan siitä Saksassa. Masterointi on äänituotantoketjun viimeinen vaihe, jossa ehostetaan sointia ja tehdään julkaisuun liittyviä paperitöitä.
– Ensimmäiset kolme työpäivää istuin työpaikkaohjaajan vieressä ja seurasin hänen työtänsä. Kysyin kysymyksiä, miksi hän teki mitäkin ja hän kertoi. Kolmen päivän jälkeen hän laittoi minut tekemään töitä ja istui itse koneen ääressä paperitöiden parissa.
Ensimmäisenä työtehtävänä hänellä oli kymmenen biisin albumin niin sanottu perussiivous, joka tarkoittaa epämukavien ja epämusikaalisten resonanssien etsimistä ja korjaamista. Kahden päivän ajan hän kuunteli ja kävi läpi biisejä.
– Työpaikkaohjaaja kehui työtäni ja sanoi, että olin tehnyt hyviä valintoja. Tärkeää on kuunnella tarkkaan ja perustella valintansa. Työpaikkaohjaajani masteroi albumin loppuun.
Työssäoppimisjakson edetessä hän esimerkiksi pääsi miksaamaan kolmen biisin EP-levyn ja masteroimaan seitsemän biisin julkaisun. Hänestä oli myös mukavaa olla uudessa kaupungissa ja keväälle osui hyvät kelit.
– Ammatillisena kokemuksena Berliinin reissu oli hyvä: kohdalleni osui antoisa työpaikka, kehityin paljon ja kokonaisuudessaan se oli opettavainen kokemus.
Alan monipuoliset mahdollisuudet
– Musiikkiteknologian opinnot ovat pääsääntöisesti vastanneet odotuksiani. Positiivista on ollut uudet tilat ja useat tarkkaamot. Pidän myös siitä, että teemme paljon opintoja pienryhmissä tehtävien parissa, hän kuvailee.
Musiikkiteknologian opiskelijat pääsevät oppimaan monipuolisissa ympäristöissä. Esimerkiksi Lahden MM-kisojen aikaan Seppälä ja hänen opiskelukaverinsa olivat vastuussa VIP-tilojen äänentoistosta.
– Alalla on hyvin erilaisia työtehtäviä. Asiakaspalvelu on tärkeä osa työtä: täytyy pystyä toimimaan ihmisten kanssa. Pidän siitä, että on mahdollisuus työllistyä alalle niin, että voi työskennellä myös itsenäisesti studiossa. Aiemmissa töissä olen työskennellyt ryhmässä ja se on ollut persoonalleni raskasta, hän kertoo.
Valmistumisen jälkeen hän haluaisi tehdä työkseen masterointia ja miksausta jossakin sopivassa osuuskunnassa.
LISÄTIETOJA
Krista Velling, opinto-ohjaaja
050 538 2379
krista.velling@salpaus.fi
Martti Salminen, lehtori
044 708 1392
martti.salminen@salpaus.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Toni Pakarinen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: