Petri Nieminen valmistui Koulutuskeskus Salpauksesta automaatioasentajaksi ja ylioppilaaksi keväällä 2016. Nyt hollolalainen opiskelee toista vuotta automaatiotekniikan insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa.
– Tiesin yhdeksännellä luokalla, että haluan tehdä jotakin käsilläni, joten pelkkä lukio ei ollut minulle vaihtoehto. Fysiikan tunnilla olin aivan innoissani sähköopin tunnilla niinkin yksinkertaisesta kytkennästä kuin kytkin, lamppu ja paristo, hän kertoo.
Sähkötekniikka vaikutti hänestä erittäin kiinnostavalta ja tarpeeksi haastavalta, joten hän päätti hakea peruskoulun jälkeen yhteishaussa sähköalalle.
Ongelmien ratkaisemista omaan tahtiin
– Salpauksessa ensimmäisenä opiskeluvuotena pääsin tekemään tavallisen valaisin- ja pistorasia-asennuksen näyttönä. Muuten vuosi oli melko teoriapainotteinen. Toisena vuotena pääsin valitsemalleni suuntautumislinjalle automaatioasentajaksi, Nieminen kuvailee.
Hän rakensi opintojen aikana erilaisia automatisoituja moottorikäyttöjä ja osallistui ammattitaidon SM-kilpailuihin, Taitajaan. Hän kertoo usein työskennelleensä siten, että opettaja antoi tehtävänannon ja hän sai jäädä itsenäisesti ja omassa rauhassa ratkaisemaan ongelmaa.
– Opettaja ei ollut koko ajan niskan takana ja sain tehdä omaan tahtiin rauhassa töitä. Ongelmia itsekseni ratkomalla koin oppivani parhaiten ja oli mahtavaa, ettei opettaja väkisin ollut koko ajan pitämässä kädestä kiinni.
Niemisen kokemuksen mukaan yhdistelmätutkinto oli hyvin toteutettu ja sopi hänen muihin opintoihin myös aikataulullisesti. Hän pitää automaatioalassa siitä, että se on loogista ja käytännönläheistä.
– Oleellisena osana automaatiota ovat ohjelmoitavat logiikat, eräänlaiset pienet tietokoneet, joita pääsin käsittelemään paljon opintojen aikana. Logiikkaohjelmointi kiinnostaa minua erittäin paljon, olen erittäin kiinnostunut tietotekniikasta ylipäänsäkin. Logiikkaohjelmointi oli suurin syy, miksi lähdin jatko-opiskelemaan.
Käytännön osaamisesta ja lukio-opinnoista hyötyä jatko-opinnoissa
Valmistumisen ja ammattikorkeakoulun alkamisen välisen kesän hän oli töissä kunnossapidossa Fazerin Oululaisen tehtaalla. Tänä syksynä hän pääsi töihin omalle alalle tamperelaiselle Wisematicille, joka valmistaa erilaisia robotteja ja konenäkötuotteita.
– Ilman lukio-opintoja en olisi päässyt ammattikorkeakouluun. Pääsykoe oli matemaattinen, en olisi päässyt siitä läpi ilman lukion lyhyttä matikkaa. Ensimmäisen puolentoista vuoden aikana meillä oli viisi kurssia matikkaa, joten aiemmat matikan opinnot helpottivat niilläkin. Ammatillisen tutkinnon ja kesätöiden tuoma tekninen osaaminen on ollut hyväksi, niin teoriatunneillakin asioita osaa ajatella käytännön näkökulmasta. Myös harjoittelupaikan saamista helpottaa se, että on amiksen käynyt insinööriopiskelija.
Hän toimi Salpauksen opintojen aikana tutorina ja suosittelee ehdottomasti tutorointia kaikille siitä vähänkään kiinnostuneille.
– Ainakin sähkön tutoreille suurin tapahtuma oli yhdeksäsluokkalaisten avoimet ovet. Tuntui hyvältä kertoa yhdeksäsluokkalaisille omasta alaa ja helpottaa tulevan alan valintaa mahdollisimman paljon, hän kertoo.
Tutustu myös näihin
LISÄTIETOJA
Jarmo Eloranta, lehtori
p. 044 708 0197
jarmo.eloranta@salpaus.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuva: Petri Nieminen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: