Nuoret ammattilaiset kisaavat ammattitaidon Euroopan mestaruuksista EuroSkills-kilpailussa Budapestissä 25.-29.9. Suomalaisia nuoria kisaa 22 eri lajissa. Suomalaisten lajit vaihtelevat verkkosivujen tuottamisesta hotellin asiakaspalveluun sekä sähköasennuksesta lähihoitajan työhön. Salpauksessa kivimiehen ammattitutkintoa opiskeleva ja loppuvuodesta valmistuva Ilmari Manner kilpailee kivitöissä.
– Halusin lähteä EuroSkills-kisaajaksi, koska pääsen harjoitellessa ja itse kisassa veistämään kiveä. Tämä veistäminen on todella mukavaa. Olen kuin kala vedessä, kun teen sitä. Veistämisen aloittaminen vaatii ison alkupääoman, joten itselläni ei vielä ole omaa paikkaa veistämiselle, Manner kertoo.
EuroSkills-kisat eivät ole hänelle ensimmäiset kilpailut. Hän on kartuttanut kisakokemusta jo Taitaja2013-kilpailussa Joensuussa ja WordlSkills-kilpailussa São Paulossa vuonna 2015.
– Kivet ovat joka puolella maailmaa erilaisia. Jopa samasta kalliosta voi löytyä eri kovuisia juovia paljon ja tietysti kivilajit ovat erilaisia. Suomessa perinteinen graniitti on kovaa, kun ulkomailla veistetään paljon kalkki- ja hiekkakivestä. Etuna suomalaisena on se, että pääsee harjoittelemaan kovilla kivillä ja veistän toki nyt harjoitellessa myös muitakin kiviä, hän kuvailee.
Paljon omatoimista harjoittelua ja tukea valmennustiimiltä
Manner on harjoitellut veistämällä paljon viime joulusta lähtien. Hän on ollutkin paljon veistopajalla. Kisoja edeltävän viikon Ilmari oli Joensuussa valmennusleirillä. Mukana siellä oli aiemmissa kilpailuissa kivitöissä kisannut Kimmo Raatikainen. Hän on Ilmarille kirittäjäkaveri, kun he harjoittelevat kilpailutehtävää.
Budapestin EuroSkills-kilpailussa Kivityöt-lajin suomalainen ekspertti on Ari Peltola Riveriasta. Manneria on valmentanut myös Salpauksen kivialan opettaja Oliver Steller.
– Harjoittelu on pitkälti ollut omatoimista. Mukavaa kuitenkin on, että on taustajoukko, jolta voi aina kysyä apuja. Olen harjoitellessa myös yrittänyt pitää huolta fyysisestä kunnosta, Manner toteaa.
Kivitöissä kilpailee 11 kisaajaa ympäri Eurooppaa. Tulossa on kaiverrustehtävä, sabluunan tekeminen offset-pellistä ja veistostehtävä. Kilpailijat tietävät etukäteen, mitä suurin piirtein tehdään, mutta ennakkoon tiedossa olleeseen kilpailutehtävään on tulossa kilpailutilanteessa 30 prosentin muutos. Manner on lähettänyt kilpailupaikalle omat työkalunsa: kuulemma joillakin saattaa olla mukana 400 erilaista objektia ja toisilla mukana on neljä talttaa. Veistokulttuuri on erilaista eri puolilla.
– Kilpaileminen on todella intensiivistä, jo harjoittelu on sitä. Kilpailijalla täytyy olla motivaatiota, henkinen kantti kohdillaan ja fyysinen kunto kunnossa. Kivitöissä täytyy osata veistää ja lukea piirustuksia, hän kuvailee.
Kilpaileminen antaa hyvän lisän ansioluetteloon, mutta tuo myös tilaisuuden voittaa itsensä
Mannerista kilpaileminen kuitenkin ehdottomasti kannattaa, jos on siihen valmis. Kilpailemisesta on paljon hyötyä opiskelijoille, kun pääsee harjoittelemaan ja saa meriitin omaan ansioluetteloon.
– Työnantajat ovat katsoneet aina hyvin kilpailukokemustani CV:ssä. Se on ollut eduksi myös silloin, kun on hakenut muilta kuin omalta alalta, kuten kaupan alalta töitä. Kilpaileminen kertoo monesta asiasta, hän kertoo.
Nyt Uuraisilta kotoisin oleva kivialan osaaja asuu Vantaalla. Kivialaa opiskellessa hän on hiffannut asioita nopeasti ja päässyt tekemään omia juttuja. Hänestä opiskelu on ollut mukavaa ja puitteet ovat hyvät. Hän on tehnyt katukivetyksiä ja myös myynyt joitakin veistotöitä yksityishenkilöille. Niitä löytyy myös häneltä kotoaan. Tulevaisuudessa Manner aikoo muuttaa Tampereelle.
– Tampere on tosi kivinen kaupunki. Toivoisin, että saisin sinne oman ateljeen ja tekisin samalla kivialan muita hommia. Nyt syksyllä kivialan kausi alkaa olla ohi, mutta keväällä sitten niihin hommiin. Haluaisin päästä tekemään asiakastöitä aina silloin tällöin, hän toteaa.
Hän kertoo kilpailutoiminnan kehittäneen omaa vastuunottokykyään, tehnyt säntillisemmäksi ja tietysti kehittänyt häntä veistäjänä. Ensi viikolla hän pääseekin mittamaan omia taitojaan muiden eurooppalaisten kivialan osaajien kanssa.
– Odotan, että pystyn tekemään EuroSkills-kilpailussa paremman työn kuin olen harjoitellessa tehnyt. Lähden tavoittelemaan kirkkainta mitalia, mutta haluan myös voittaa itseni ja tehdä paremmin kuin aiemmin olen tehnyt, Manner kertoo.
Tutustu aiheeseen lisää
LISÄTIETOJA
Oliver Steller, kivialan opettaja
p. 044 708 0516
oliver.steller@salpaus.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Satu Salo-Jouppila
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: