Salpauksessa joka päivä saattaa kohdata opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Erityisesti maahanmuuttajaopiskelijalle Salpaus on enemmän kuin vain koulu, koska siellä he oppivat suomalaista kulttuuria ja saavat valmiuksia työelämään Suomessa.
Opiskelijat käyvät koulussa päivittäin ja kurssi kestää 3-4 kuukautta. Kurssilla opiskelija tekee harjoittelun mieleisessään paikassa.
Harjoittelu on tärkeä osa integraatiota opintojen aikana. Harjoittelun aikana opiskelija voi tutustua kiinnostavaan työhön tulevaa uraa varten. Myös paikalliset yritykset ja organisaatiot hyötyvät siitä, että he saavat apua ja opiskelijat tuovat moninaisuutta työpaikoille.
Tämän artikkelin on kirjoittanut Gina, joka opiskelee suomen kieltä Salpauksessa ja teki artikkelin työharjoittelussa Salpauksen viestintä- ja markkinointitiimissä.
Olga tutustui työelämään palvelukodissa
- Olen Olga Venäjältä. Olen muuttanut Suomeen noin kaksi vuotta sitten. Olen nyt opiskellut suomen kieltä ja kulttuuria Salpauksen maahanmuuttajaopinnoissa. Tulin Suomeen, koska menin naimisiin suomalaisen miehen kanssa! Työskentelin rautatieyhtiössä ennen kuin tulin Suomeen ja pidän elämästäni täällä Suomessa, koska se on hiljaista ja rauhallista.
- Ajattelen, että Venäjällä ja Suomessa työelämä ei ole kovin erilaista. Suomen kieli on täysin erilainen kuin venäjä. Ei ole helppoa oppia uutta äidinkielestä poikkeavaa kieltä. Haluan kuitenkin sanoa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelemaan suomea: älä pelkää sitä ja ole rohkea!
Kun tapasin Olgan, hän auttoi mummoa liikkumaan ja pukeutumaan. Hän oli ystävällinen ja hänellä oli lempeä hymy. Yhden kuukauden pituisen harjoittelun aikana hän auttaa ihmisiä palvelutalossa; siivoaa, antaa ruokaa ja pitää seuraa ikäihmisille. Kysyin Olgalta, mikä on tärkein asia, jonka hän on oppinut harjoittelun aikana.
- Mielestäni tärkeää on ottaa huomioon vanhukset, ja toimia heidän kanssa kuten oman isoäidin ja isoisän kanssa. Lisäksi meidän on muistettava, että jokaisesta tulee vanha ennemmin tai myöhemmin. Jonain päivänä tarvitset apua muilta ihmisiltä. Mielestäni tämä on hyvä pitää mielessä, kun autat ihmisiä.
Yoshimi haaveilee ravintola-alalla työskentelystä
Yoshimi on Japanista ja asunut Suomessa noin kaksi vuotta. Hän muutti Suomeen, koska hänen miehensä työskentelee Suomessa. Yoshimi työskenteli Japanissa toimivan silmälasiliikkeen myymäläpäällikkönä ja myös Kiinassa muutaman vuoden ajan.
- Aluksi Suomeen muuttamisen jälkeen en tiennyt, mistä aloittaisin suomen kielen opiskelun, joten opiskelin kotona itsenäisesti. Sitten löysin Päijät-Hämeen kesäyliopiston ja jatkoin Salpauksessa. Nyt olen onnellinen siitä, että voin opiskella suomea joka päivä ja se auttaa minua paljon. Suomen kieli ei ole minulle helppoa ja se ei ole ennestään tuttu kieli. Mutta onneksi ääntäminen ei ole kovin vaikeaa japanilaiselle.
Yoshimi on harjoittelijana Lahden kaupunginsairaalan ravintolassa kuukauden ajan. Viime vuonna hän oli myös harjoittelussa ravintolassa. Suomen kielen kurssien aikana opiskelijat saavat harjoittelupaikan ja se kestää kaksi viikkoa moduuli 2:ssa ja kuukauden moduuli 3:ssa.
- Ravintolassa autan kokkia valmistamaan aterioita. Valmistan ainesosat kokkaamista ja salaattipöytää varten, keitän kahvia ja teetä. Järjestän myös ruokaa esille hyllyille. Puhdistan myös pöydät ja pesen astioita lounaan jälkeen.
Suomessa on erilaista, että usein ihmiset tarvitsevat erityisruokavalioita, kuten laktoositonta tai gluteenitonta ja on erilaisia kasvissyöjävaihtoehtoja. Yoshimi muistaa hetkiä, jolloin asiakkaat kysyivät häneltä ruokien ainesosista ja hän ei pystynyt muistamaan kaikkea.
- Olen kiinnostunut ruoanlaitosta ammattina, joten harjoittelupaikat ravintolassa ovat erittäin hyödyllisiä. Voin oppia, miten asiat tehdään keittiössä. Lisäksi se antaa mahdollisuuden nähdä, sopiiko tämä työ minulle vai ei. Onneksi pidän tästä alasta. Haluan jatkaa suomen opiskelua Salpauksessa ja hakeutua ravintola-alalle opiskelemaan.
Teksti: Gina Park |
Kuvat: Gina Park
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: