Tarjoilijaksi opiskeleva Oili Eroglu muutti Imatralta Lahteen parempien työllistymismahdollisuuksien perässä. Aiemmin laborantiksi valmistuneen ja mm. koulunkäynnin avustajana työskennelleen Eroglun tähtäimessä oli alan vaihto.
- Olen elämäni aikana ehtinyt tekemään monenlaisia töitä. En osaa istua paikallani. Aloitin Lahdessa sosionomiopinnot, mutta jossain vaiheessa aloin miettiä uutta suuntaa elämälleni, Eroglu kertoo.
TE-toimiston verkkosivuilta löytyi ilmoitus Koulutuskeskus Salpauksen ravintola- ja catering-alan perustutkinnon työvoimakoulutuksesta. Eroglu päätti hakea koulutukseen ja hänet hyväksyttiin mukaan.
- Alun perin ajattelin, että opiskelen hetken aikaa, jottei tarvitsisi jäädä kotiin istumaan. Yllättäen ala on kuitenkin imaissut minut täysin mukaansa ja innostun päivä päivältä enemmän, Eroglu hehkuttaa ja kertoo tähtäävänsä opintojen jälkeen yrittäjäksi.
Työvoimakoulutuksilla pyritään vastaamaan eri toimialojen rekrytointitarpeisiin ja ne on tarkoitettu vähintään 20-vuotiaille työttömille tai työttömyysuhan alaisille TE-toimiston asiakkaille. Opintojen alkaessa ala ei ollut Eroglulle täysin vieras, sillä hän oli autellut jonkin verran sukulaisten omistamassa ravintolassa. Koulutuksen alussa opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan tavoitteet ja aikaisempi osaaminen.
- Opinnot kestävät hieman yli vuoden ja tähän sisältyy useita näyttöjä työpaikoilla, Eroglu kertoo.
Salpauksen ravintola- ja catering-alan opetus on käytännönläheistä. Tutkintoon kuuluu pakollisia sekä valinnaisia tutkinnonosia oman kiinnostuksen mukaan. Eroglun mukaan opettajilta saa tarvittaessa apua ja ryhmähenki opiskelijoiden välillä on hyvä.
- Tämä malli sopii minulle tosi hyvin. Parasta on, kun saa oppia tekemällä. Pelkkä koulussa istuminen ei ole minun juttuni, Eroglu kiittelee.
Lisäosaamista käytännön töihin yrityksistä
Ensimmäinen työpaikalla oppimisen jakso alkoi melko pian opintojen alkamisen jälkeen. Eroglu suoritti jakson Lahden virastotalon Antell henkilöstöravintolassa. Antellin ravintolapäällikkö Pirkko Malinen kiittelee Eroglua positiivisuudesta ja reippaasta työotteesta.
- Hän marssi ovesta sisään ja tuli suoraan kysymään harjoittelupaikkaa, Malinen kertoo ja korostaa, että työpaikalta kannattaa kysellä paikkaa hyvissä ajoin.
Yritykset pystyvät tarjoamaan opiskelijalle lisäosaamista käytännön töissä ja seuraamaan, miten työ lähtee sujumaan. Tarkoituksena on, että koulutuksen jälkeen opiskelija työllistyy, ja usein juuri harjoittelupaikkaansa.
- Harjoittelijoista on se hyvä puoli, että he auttavat katsomaan asioita uusin silmin. Meillä ei tällä hetkellä ole rekrytointitarvetta, mutta tilanteet muuttuvat koko ajan, Malinen kertoo.
Lahden Antellissa työskentelee melkein koko ajan yksi opintoja suorittava opiskelija. Malisen mukaan etenkin moniosaajat ovat työnhakijapuolella etulyöntiasemassa ja ravintola-ala vetää tällä hetkellä hyvin työntekijöitä. Salpauksen koulutus tarjoaa hyvän ja monipuolisen pohjan työelämään siirtymiselle.
- Opiskelijat ovat potentiaalisia rekrytoitavia tulevaisuudessa, Malinen jatkaa.
Myös yritysten on oltava aktiivisia tarjoamaan harjoittelupaikkoja, jotta uudet tekijät saadaan kohtaamaan työnantajien rekrytointitarpeet. Malisella on kokemusta monenlaisista harjoittelijoista ja apua valintaan saa myös Salpauksen opettajilta. Eroglu osoittautui hyväksi työntekijäksi ja solahti hyvin Antellin työyhteisön jäseneksi.
-Oili hoiti työt niin kuin ohjeistettiin, mutta keskustelimme paljon myös vaihtoehtoisista toimintatavoista. Meillä harjoittelijat pääsevät tekemään kaikkia töitä, Malinen kertoo.
- Kehotan tarttumaan rohkeasti tilaisuuteen, jos osaamisen päivittäminen yhtään kiinnostaa. Aina kannattaa lähteä kokeilemaan jotain uutta ja tämä opiskelu on opiskelijalle maksutonta, Eroglu kannustaa.
Myös Malinen peräänkuuluttaa rohkeutta ja avoimuutta. Sekä opiskelijoilta että yrityksiltä.
Tutustu myös näihin
KYSY LISÄÄ
TE-toimiston koulutusneuvonta
p. 0295 020 702
koulutusneuvonta@te-toimisto.fi
Teksti: Miira Pakkala |
Kuvat: Miira Pakkala
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: