Toukokuussa Joensuussa järjestettävän Taitaja2019-ammattitaitokilpailun finaalissa kilpailee tänä vuonna peräti kolme Salpauksen eläintenhoidon opiskelijaa. Kaikkiaan Salpauksesta osallistuu finaaliin 18 opiskelijaa eri aloilta.
Eläintenhoitajaopiskelijat Milla Jantunen, Roosa Pihamaa ja Kia Kleemola opiskelevat toista vuotta Salpauksen Asikkalan kampuksella. Seitsemäntoistavuotiaiden opiskelijoiden tie Taitaja-kilpailun finaaliin avautui tammikuussa Mäntsälässä järjestetyssä semifinaalissa, jossa he näyttivät ammattitaitonsa lypsämisessä, asiakaspalvelussa sekä pieneläimen käsittelyssä ja hoitotoimenpiteissä.
Tavoitteena on hyvä fiilis ja kiva kokemus
Taitaja2019-finaalissa eläintenhoidon kilpailutehtävät ovat automaattilypsy lypsykarjatilan pihattonavetassa sekä lampaiden, koiran ja jyrsijän hoito. Tehtävissä arvioidaan eläinten hoitotaitojen lisäksi muun muassa koneiden käsittelytaitoa, teoriatietämystä, asiakaspalvelua ja työelämätaitoja.
Opiskelijat valmistautuvat kilpailuun harjoittelemalla tehtäviä etukäteen. Ennakkotehtävänä on ottaa mukaan kilpailupaikalle omat turvakengät, suojavarusteet ja ammattimainen työvaatetus.
- Opettajat ovat tsempanneet tosi paljon, he kertovat.
Kaikki kolme opiskelijaa ovat lähdössä kisamatkalle positiivisin mielin. Tavoitteena on ennen kaikkea hyvä fiilis ja kiva kokemus.
- Olemme kuulleet tosi paljon hyvää Taitaja-kilpailuista. Odotamme hyvää yhteishenkeä ja hauskaa reissua, mutta toki se on kiva lisä, jos kilpailussa pärjää hyvin, opiskelijat sanovat.
- Tärkeintä on, että on hauskaa ja on itse tyytyväinen suoritukseensa, Kleemola korostaa.
Asikkalan kampuksella viihdytään
Asikkalasta, Sysmästä ja Ylöjärveltä kotoisin olevat nuoret ovat ystävystyneet opintojensa aikana ja viihtyvät hyvin Asikkalassa. He asuvat kampuksen asuntolassa Päijänteen rannalla. Kampus saa nuorilta kiitosta mukavasta ilmapiiristä, kivoista opettajista, asuntolasta ja opiskelijaravintolan hyvästä ruuasta.
- Asuntolalla viihdytään ja siellä saa touhuta kavereiden kanssa. Myös asuntolan ohjaaja järjestää tekemistä. Opiskeluporukassa on kiva henki, kun kaikkia yhdistää kiinnostus eläimiin, he kuvailevat yhdessä.
Teoriaa ja rakkautta eläimiin
Eläinten hoitamisen ja käytännön töiden lisäksi opiskeluun kuuluu paljon teoriaa. Juuri nyt on vuorossa terraarioeläinten hoito ja pieneläinten sairaudet.
- Opintoihin kuuluu paljon teoriaa. Eläinten hoitamisen lisäksi täytyy päntätä ja valmistautua työelämään, kertoo Jantunen.
Työelämässä tarvittavia taitoja opiskellaan työpaikoilla. Nuoret ovat jo olleet opiskelemassa navetassa, eläinhoitoloissa, Husky-safaritilalla ja eläinkaupassa.
Kaikilla kolmella eläimet ovat olleet aina lähellä sydäntä. Jantunen ja Pihamaa ovat vakuuttuneita siitä, että valmistumisen jälkeen heidän työnsä liittyy eläimiin. Kleemola aikoo jatkaa opintojaan klinikkaeläinhoitajaksi.
Opiskelijat tuovat esiin, että eläintenhoitajan työ on paljon muutakin kuin paijaamista.
- Eläintenhoitajan työhön kuuluu likaisia hommia, jotka eivät kaikille sovi. Työssä tarvitaan intohimoa eläinten hoitamiseen, opiskelijat korostavat.
Mikä sitten on parasta eläintenhoitajan työssä?
- Työssä palkitsevinta on eläinten tyytyväisyys ja se, että näkee oman työnjälkensä sekä oppii jatkuvasti lisää eläimistä, opiskelijat kuvailevat.
Taitaja2019-finaalissa kilpaillaan ammattitaidon Suomen mestaruudesta
Taitaja2019-finaalissa yli 400 nuorta opiskelijaa mittelee oman alansa Suomen mestaruudesta todellista työelämää vastaavissa olosuhteissa ja tehtävissä. Finalistit karsitaan yli tuhannen, eri puolilla Suomea semifinaaleihin osallistuvan ammattiopiskelijan joukosta.
Taitaja2019-kilpailu on kaikille ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville, kilpailuvuonna 21 täyttäville tai sitä nuoremmille tarkoitettu ammattitaitokilpailu. Myös ammattikorkeakoulu- ja lukio-opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua osaan kilpailulajeista.
Taitaja-valmennuksesta vastaavat ammatillisen koulutuksen järjestäjät yhdessä SkillsFinland ry:n kanssa, joka toimii kisojen taustaorganisaationa.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Miika Mortén
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: