Salpauksessa järjestettiin konditoria-alan ammattilaisille Suomessa ainutlaatuinen kurssi, jonka pääkouluttajana toimi intialainen kondiittoritaituri Vinesh Johny. Lisäksi kurssilla assistenttina toimi Sachin Wilfred, joka on Johnyn osaomistaman Lavonne Academy of Baking Science and Pastry Arts -koulun johtaja ja konditoriaopettaja.
Suomessa ei ole aikaisemmin järjestetty vastaavanlaista ammattilaisille tarkoitettua kansainvälisen tason kurssia. Modern Cake Shop -kurssi herätti paljon kiinnostusta ja se myytiin loppuun ennätysnopeasti.
- Tämänkaltaista hands-on masterclass -tyyppistä, ulkomaisen huippukouluttajan vetämää konditoriakurssia ei tietääkseni ole ollut Suomessa aikaisemmin. Kurssilla osallistujat pääsivät siis itse valmistamaan tuotteita huippukouluttajan ohjauksessa, opettaja Outi Nieminen kertoo.
Huippukoulutus koko Suomen konditoria-alalle
Koulutukseen osallistui 18 konditoria-alan ammattilaista leipomoalan yrityksistä ja ammatillisista oppilaitoksista eri puolilta Suomea.
- On tärkeää, että tämän tason koulutuksiin osallistuu opettajia ammatillista oppilaitoksista, sillä he levittävät koulutuksen antia edelleen omille opiskelijoilleen eri puolilla Suomea, Nieminen sanoo.
Kurssin reseptiikka oli suunniteltu siten, että tuotteiden eri komponentteja voi yhdistellä eri tavoin ja kurssilaiset voivat siten helposti käyttää reseptejä hyödyksi omassa työssään.
- Salpauksessa näitä reseptejä hyödynnetään erityisesti kondiittorikisällien ja -mestarien koulutuksissa. Näin koulutuksen anti leviää eri konditorioiden käyttöön, Nieminen kertoo.
Suomalaiset kondiittorit ovat nopeita ja taitavia
- Jokaisessa maassa on oma tapansa tehdä asioita. Suomalaiset kondiittorit osaavat paljon ja ovat nopeita työskentelemään. He myös omaksuvat nopeasti uutta tietoa. Heille riitti, että näytin asian kerran ja sen jälkeen he pystyivät toistamaan itsenäisesti saman, Johny kuvailee vaikuttuneena suomalaisia konditoria-alan ammattilaisia.
Konditoria-alan seuraavana trendinä Johny näkee klassikkoleivonnaisten uuden tulemisen moderneina versioina. Myös ravitsemukselliset arvot nähdään tärkeinä.
- Maailmanlaajuisestikin konditoria-alan tuotteista pyritään tekemään yhä terveellisempiä ja niissä pyritään käyttämään vähemmän sokeria. Myös gluteenittomien tuotteiden valmistus on kasvussa, hän sanoo.
Kansainvälinen verkosto avaa mahdollisuuksia opiskelijoille
Salpaukseen Johnyn toi opettaja Outi Nieminen. He tutustuivat nuorten ammattitaidon WorldSkills-maailmanmestaruuskilpailuissa Abu Dhabissa vuonna 2017, jossa molemmat toimivat ekspertteinä eli tuomareina kondiittorilajissa. Suomen Emeliina Papinniemi voitti lajissa kultaa ja Intian kilpailija sijoittui jaetulle hopeasijalle. Ammattitaidon MM-kilpailuissa kohtaavat huippuammattilaiset eri puolilta maailmaa. Abu Dhabissa heräsi myös idea Johnyn saapumisesta Suomeen.
- Olen tutustunut WorldSkills-ekspertin roolin kautta moniin huippuammattilaisiin Suomessa ja ulkomailla. Eksperttinä toimimisesta on seurannut monia hienoja tilaisuuksia, kuten nyt myös tämä Vineshin kurssi sekä uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia opiskelijoillemme, Nieminen kuvailee.
Nieminen toivoo, että Salpauksessa järjestetään jatkossakin kansainvälisen tason koulutuksia.
- Myös omat perustutkintoa opiskelevat opiskelijamme pääsivät näkemään läheltä uudenlaisia huipputason tuotteita ja tunnistivat kurssilaisten joukosta myös alallamme tunnettuja kasvoja. Se lisää kipinää alaan, kun pääsee näkemään itse, mitä kaikkea oma ala mahdollistaa, Nieminen kertoo.
Katso videolta, mitä Vinesh Johny kertoo konditoria-alan tulevaisuuden näkymistä ja millaista oli kouluttaa suomalaisia konditoria-alan ammattilaisia.
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Satu Salo-Jouppila ja Markku Vengasaho
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: