Atte Liukkonen tiesi jo yhdeksännellä luokalla haluavansa töihin Uponor Infra Oy:n tehtaalle Lahden Nastolaan. Hän tutustui yläkoulun TET-jaksoilla ja kesätöissä muoviputkia valmistavaan tehtaaseen, ja työpaikka Uponorilla tuntui heti omalta jutulta.
Kun yläkoulun jälkeiset opinnot tulivat esille koulussa, Liukkonen kertoi tavoitteestaan opinto-ohjaajalle. Hän selvitti, että Aten kannattaa hakea opiskelemaan prosessiteollisuuden perustutkintoa.
- Halusin töihin Uponorille ja se ratkaisi alan, Liukkonen kertoo.
Perinteinen opiskelu ei tuntunut omalta, joten Liukkonen alkoi selvittää mahdollisuutta opiskella tutkinto oppisopimuksella. Vaihtoehdoista keskusteltiin niin opon kanssa kuin kotonakin, ja kaikki tukivat Aten toivetta.
- En ole ollut koulunpenkillä kuuntelemassa viihtyvää tyyppiä. Haluan oppia tekemällä, joten oppisopimus tuntui parhaalta tavalta opiskella, hän kertoo.
Lähiopetuspäiviä kuuluu myös oppisopimukseen, mutta niitä on harvemmin.
- Sain heti opiskelun alussa listan lähipäivistä. Oman alan teoriapäiviä on ollut noin kerran viikossa, ja olen oppinut niiden aikana uusia asioita, Liukkonen sanoo.
- Lisäksi olen käynyt yhteisten aineiden tunneilla. Yhteisten tutkinnon osien tehtäviä voisi tehdä kotona verkko-opintoinakin, mutta minulle lähipäivät ovat olleet hyvä ratkaisu, hän jatkaa.
Nuori oppisopimusopiskelija on otettu työpaikalla hyvin vastaan
Nuori oppisopimusopiskelija on otettu Uponorilla vastaan hyvin. Liukkonen työskentelee kokeneemman työntekijän seurassa, joka neuvoo ja opastaa työtehtävissä.
- Olen päässyt heti tekemään sitä, mitä muutkin. Olen päässyt työskentelemään itse ja samalla oppinut uutta. Saan apua aina, kun tarvitsen, hän kertoo.
Liukkosen työpaikkaohjaajana toimiva Tomi Metso näyttää työtehtävän usein ensin itse ja sen jälkeen pyytää Attea tekemään saman asian. Ja tietenkin tarvittaessa neuvoo.
- Koulutamme Atesta meille työntekijää. Valmistuttuaan hän todennäköisesti ja toivottavasti jatkaa täällä, jolloin saamme valmiin, talon tavat tuntevan työntekijän, Metso kertoo.
Tähän asti Liukkonen on työskennellyt käyttövesi- ja viemäriputkia valmistavalla osastolla. Tarkoituksena on, että oppisopimuksen aikana hän tutustuu työskentelyyn myös muilla osastoilla.
- Nuoret tuovat oman värinsä työelämään. He ovat taitavia laitteiden kanssa. Meidänkin koneet muuttuvat koko ajan nykyaikaisemmiksi ja niissä on tietotekniikkaa, jota nuoret osaavat käyttää hyvin, Metso kuvailee.
Opinto-ohjaajalta ja Salpauksesta apua oppisopimukseen
Yläkoulun opinto-ohjaaja auttoi Liukkosta oppisopimuskoulutukseen hakeutumisessa.
- Opon kanssa lähdimme viemään oppisopimusasiaa eteenpäin. Hän oli yhteydessä ensin Uponorille ja sen jälkeen Salpaukseen. Sitten järjestettiin tapaaminen kaikkien kesken ja allekirjoitimme paperit. Pian sen jälkeen aloitin työt ja opiskelun, Liukkonen kuvailee.
Aten opiskelu oppisopimuksella prosessinhoitajaksi kestää noin kaksi vuotta. Sen jälkeen unelma toivottavasti toteutuu eli hän voi työllistyä prosessinhoitajaksi tuttuun työpaikkaan.
Prosessinhoitaja huolehtii tuotantolinjasta
Prosessinhoitaja tekee monipuolisia tuotannon töitä. Hän huolehtii tehtaalla, että tuotantolinja toimii moitteettomasti ja on hyvässä kunnossa. Hän ohjaa, valvoo ja pitää käynnissä erilaisia prosesseja ja koneita. Prosessinhoitaja voi työskennellä esimerkiksi leipomossa, panimossa, elektroniikkatehtaassa tai muovituotteita valmistavassa yrityksessä.
Uponor Infra Oy
Uponorin toiminta Suomessa koostuu taloteknisen sekä yhdyskuntateknisten tuotteiden tuotekehityksestä ja valmistuksesta. Sen asiakkaita ovat infra-alan ja LVI-alan ammattilaiset sekä kumppaneiden kautta myös kuluttajat. Uponor tekee myös tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden sekä eri viranomaisten ja oppilaitosten kanssa erilaisten koulutus- ja infotilaisuuksien sekä tutkimusten avulla. Tutustu Uponoriin.
Opiskele ammattiin – voit hakea ympäri vuoden
Jatkuva haku on auki kaikenikäisille hakijoille. Opiskelemaan voit useaan otteeseen vuoden aikana. Aloitusajankohdat vaihtelevat aloittain ja siihen voi vaikuttaa myös aiempi osaamisesi.
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: