Outi Nieminen opiskeli välinehuoltajaksi Salpauksessa ja sai heti työpaikan Päijät-Hämeen keskussairaalasta.
- Halusin työn, jossa voin olla mukana ihmisten hoitamisessa. Löysin välinehuoltajan koulutuksen, kun etsin kiinnostavia ammatteja, hän kertoo.
Välinehuoltaja työskentelee vastuullisissa tehtävissä sairaalan, terveyskeskuksen tai lääkäriaseman välinehuoltoyksikössä. Työpaikka voi löytyä myös esimerkiksi eläinlääkäriasemalta, elintarviketeollisuudesta tai lääketeollisuudesta.
- Aloitin työt Päijät-Hämeen keskussairaalan välinehuoltokeskuksessa. Vuoden jälkeen erikoistuin laboratoriovälinehuoltoon. Siellä puhdistetaan ja käsitellään laboratoriotutkimusten tekemiseen käytetyt välineet ja huolehditaan laboratoriohoitajien näytteenottokärryistä, Nieminen kertoo.
Välinehuoltajan työssä tarvitaan paljon osaamista ja tarkkuutta
Välinehuoltaja puhdistaa, desinfioi, tarkastaa, huoltaa ja steriloi tutkimuksissa ja toimenpiteissä käytettävät välineet. Työhön kuuluu välinehuollossa tarvittavien koneiden ja laitteiden käyttämistä ja toimintakunnon seuraamista.
- Työ edellyttää paljon osaamista ja itsenäistä päätöksentekokykyä. Työssä on kyse ihmisten terveydestä, joten välineiden on oltava ehdottomasti oikein puhdistettu ja huollettu, Nieminen kuvailee.
Outin mielestä välinehuoltajan työ sopii tarkalle, järjestelmälliselle ja rauhalliselle henkilölle. Työssä tarvitaan myös hyviä vuorovaikutustaitoja. Asiakkaita ovat muun muassa sairaanhoitajat, lääkärit ja kollegat.
- Työ sopii sellaiselle, joka haluaa auttaa, vaikka varsinainen hoitotyö ei tunnu omalta, Nieminen pohtii.
- Välinehuolto on kuin sairaalan sydän. Meillä on tosi tärkeä rooli potilaan hoidossa, sillä ilman turvallisia ja toimivia välineitä lääkärit ja sairaanhoitajat eivät pystyisi tekemään työtään, hän jatkaa.
Opinnoista sai hyvät eväät työelämään
Opiskeluun kuului paljon teoriaa. Leikkauksissa ja muissa toimenpiteissä tarvittavien välineiden puhdistaminen, desinfiointi ja sterilointi opiskeltiin perusteellisesti.
- Lisäksi opintoihin kuului välineiden tunnistamista ja mikrobituntemusta. Perehdyimme myös sairauksiin sekä ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, jotta pystymme tarkistamaan, että kaikki välineet ovat ehjiä ja toimivia, hän kertoo.
- Opiskelu oli mukaansatempaavaa ja opetus hyvää ja laadukasta. Sain hyvät eväät työelämään. Olen löytänyt oman juttuni. Työ sopii minulle, koska tykkään tehdä käsilläni ja olen tosi tarkka, hän kertoo.
Uudet, nykyaikaiset tilat välinehuollon opiskelijoille Lahden keskustakampukselle
Alkuvuodesta 2020 valmistui Salpauksen Lahden keskustakampukselle uudet tilat välinehuollon opiskeluun. Uusissa tiloissa on myös oma välinehuoltokeskus, jossa opiskelijat voivat soveltaa teoriaa käytännön työssä.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: