Noin sata Salpauksen opiskelijaa eri aloilta osallistuu Lahdessa järjestettävien Salpausselän kisojen järjestelyihin. Yksi osallistujista on Asikkalan kampuksella ympäristönhoitajaksi opiskeleva Mailis Korhonen, joka on ollut mukana kisojen Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän päivityksessä ja raportoinnissa.
Korhonen oli mukana jo viime vuoden kisoissa organisoimassa vapaaehtoisia ympäristötehtäviin ja opastamassa yleisöä ja urheilijoita jätteiden lajittelussa.
Hän kiinnostui silloin Salpausselän kisojen Ekokompassi-ympäristöjärjestelmästä. Toive työskennellä ympäristöjärjestelmän parissa toteutui jo saman kevään aikana.
- Meillä on ollut Ekokompassi-sertifikaatti myönnettynä jo aiemmin, mutta tälle vuodelle olemme tehostaneet tekemistämme entisestään. Haluamme ottaa ympäristöarvot huomioon ja toteuttaa mahdollisimman ympäristöystävällinen tapahtuma, kertoo Lahti Eventsin vastaava tuottaja Jenna Nakari.
Ekokompassi on ollut vastuullinen tehtävä ja mielenkiintoinen kokemus
Korhonen on päässyt osallistumaan monipuolisesti ympäristöjärjestelmän ja -raportoinnin kehittämiseen.
- Keväällä tutustuin järjestelmään ja kävin siihen liittyvässä koulutuksessa. Syksyllä päivitin järjestelmään liittyviä asiakirjoja ja suunnittelimme yhdessä kisaorganisaation kanssa tavoitteita ja toimenpiteitä. Olen myös mukana auditoinneissa ennen kisoja ja niiden aikana, Korhonen kertoo.
Hän on antanut kehitysideoita esimerkiksi jätteiden lajitteluun ja jäteopasteisiin.
- Aloitteestani kisojen aikana on esimerkiksi kokeilussa sähköauto. Tänä vuonna oli tarkoitus katsoa, miten sähköauto toimii täällä talviolosuhteissa, hän jatkaa.
- Mailis on tehnyt asioita itsenäisesti tiimimme kanssa, Nakari kuvailee.
- Olen ollut tyytyväinen, että lähdin mukaan. Ekokompassi on ollut mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa olen saanut ottaa vastuuta, Korhonen iloitsee.
Luonto-ohjaajaksi opiskeleva Erika pitää metsäkatsomoita tärkeänä
Myös luonto-ohjaajaksi opiskeleva Erika Sahlman on päässyt osallistumaan monipuolisesti kisojen järjestelyihin.
- Olemme rakentaneet metsäkatsomoon laavun ja perinneaitaa. Kisojen aikana huolehdimme tulipaikasta. Olen myös osallistanut rakentamisen ja kuljetusten ja jätehuollon suunnitteluun, Sahlman kertoo.
Sahlman pitää siitä, että Salpausselän kisoissa panostetaan metsäkatsomoihin ja luontoon.
- On tärkeää, että maailmallekin välittyy se, että myös latujen varrella on elämää, hän toteaa.
Tapahtuman jätehuoltosuunnitelman on päivittänyt ympäristöalan opiskelija Heli Kettunen. Kisojen aikana hän opastaa ja neuvoo jätteiden lajittelussa.
- Tänä vuonna kokeilemme muovin keräämistä erikseen, Kettunen kertoo.
Tapahtuma tarjoaa monipuolisen ympäristön oppia
Työskentely Lahti Eventsillä on kuulunut kaikkien kolmen opintoihin. He ovat suorittaneet tapahtumassa opintoihinsa kuuluvia näyttöjä ja päässeet näkemään tapahtuman järjestämisen laajasta näkökulmasta.
- Olen päässyt näkemään ympäristöasioita tapahtumanjärjestäjän näkökulmasta sekä tutustumaan tapahtuman järjestämiseen kokonaisuutena. Siihen, mitä pitää ottaa huomioon ja millaisia yhteistyökumppaneita tarvitaan tällaisen tapahtuman järjestämisessä, Korhonen sanoo.
Opiskelijoilla iso rooli kisojen järjestämisessä
Ympäristö- ja luontoalan lisäksi Salpauksen opiskelijoita on mukana kisojen järjestämisessä yhdeksältä muulta alalta.
- Opiskelijoilla on suuri rooli kisojen järjestelyissä. Meillä on ollut ihan loistavia harjoittelijoita jo kolmen-neljän kuukauden ajan. Myös tapahtuman aikaisessa tekemisessä on loistotiimi harjoittelijoita, Salpausselän kisojen vastaava tuottaja Jenna Nakari kuvailee.
Kisajärjestelyihin osallistuvat
- rakennusala
- sähköala
- tieto- ja viestintätekniikka
- matkailuala
- ravintola- ja cateringala
- kauppa ja hallinto
- kiinteistöpalveluala
- media-ala
- ympäristö- ja luontoala
- logistiikka-ala
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen ja luonto-ohjaajaopiskelijat
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: