Painelaitteita ja vaativia teräsrakenteita valmistavassa Paine Group Oy:ssä hitsaus on keskeinen prosessi. Yrityksen tavoitteena on, että kaikki työnjohtajat ovat käyneet kansainvälisen hitsausneuvojan koulutuksen eli IWS-koulutuksen.
- Suurin osa meillä tehtävästä työstä on hitsaamista. On tärkeää, että työnjohtajilla on riittävä ymmärrys hitsauksesta, kertoo liiketoimintajohtaja Markus Mahlanen.
Yritys valmistaa painelaitteita Kouvolassa ja toimittaa niitä eri puolille maailmaa.
- IWS-koulutus liittyy läheisesti myös painelaitevalmistukseen. Jos ei ole teoriataustaa, on vaikea ymmärtää asioita käytännössäkään, sanoo Mahlanen.
Samalla voi opiskella tuotantotekniikan erikoisammattitutkinnon
Mahlanen on itsekin suorittanut IWS-koulutuksen Salpauksen Vipusenkadun Teknologiakampuksella. Hän opiskeli samalla myös tuotantotekniikan erikoisammattitutkinnon.
- Halusin ensisijaisesti sertifikaatin, mutta on hyvä päivittää tietojaan muutenkin. Ja koulutus on edullisempi, kun tekee samalla erikoisammattitutkinnon, Mahlanen kertoo.
Hitsausneuvojan koulutukseen kuuluu lähiopetuksena teoriaa sekä itsenäistä opiskelua. Koulutus kestää vähintään viisi kuukautta, josta lähiopetusta on seitsemän viikkoa. Koulutus toteutetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja siihen kuuluu myös käytännön tekemistä.
- Kannattaa myös huomioida, että jos haluaa jatkaa hitsaustarkastajan korkeimmalle tasolle, täytyy olla pohjalla joko teknikkotason koulutus tai erikoisammattitutkinto, Mahlanen vinkkaa.
- Salpaus on yrityksen kannalta joustava. Hyvä luennoitsijat ja sijainti ovat myös tärkeitä asioita koulutuspaikkaa valitessa, hän summaa.
IWS-koulutus tuo syvällistä ymmärrystä hitsaukseen
Myös Antti Hiltunen Finse Oy:stä on suorittamassa IWS-koulutusta Salpauksessa. Jyväskylässä sijaitseva yritys valmistaa pakokaasun puhdistusjärjestelmiä raskaaseen kalustoon.
- Työnantaja ohjasi minut koulutukseen, kun tehtäväni muuttuivat kehityspuolelle. Tämä on kasvattanut ymmärrystä hitsaukseen ja voin paremmin arvioida ennakkoon asioita, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Mieleeni on palannut myös asioita, joita olen opiskellut ammattikorkeakoulussa ja pystyn nyt hyödyntämään niitä töissäni, kertoo Hiltunen.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: iStock ja Markus Mahlanen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: