Marjo Tenhunen ja Hanna Jäntti osallistuivat touko-kesäkuussa ravintola- ja catering-alan osaajien verkkokoulutukseen, jonka Koulutuskeskus Salpaus ja TE-palvelut järjestivät yhteistyössä työvoimakoulutuksena. Kokonaan verkossa toteutettu koulutus oli suunnattu heille, jotka olivat kiinnostuneita täydentämään ammatillista osaamista ravintola- ja catering-alan työtehtävissä.
– Minulle on ollut tärkeää päästä muistuttamaan mieliin alkoholilainsäädäntö ja hygieniaosaaminen, kun niihin on tullut päivityksiä. Mielenkiintoista on ollut myös ruokalistojen suunnittelu sekä erityisruokavalioihin ja ravitsemukseen liittyvät asiat, Tenhunen kertoo.
– Ravitsemusasiat olivat mielenkiintoisia ja uusia juttuja minulle. Juhlapalvelut ovat minulle tuttu ja mielekäs aihe, joten ne olivat myös mielenkiintoisia, Jäntti sanoo.
Tenhunen on toiminut parikymmentä vuotta päällikön ja johtajan rooleissa hotelli- ja ravintola-alalla, joten hän halusi koulutuksessa saada osaamisensa ajanmukaiseksi. Jäntti haki verkkokoulutukseen, koska oli koronan vuoksi lomautettuna. Hänellä ei ole ravintola- ja catering-alan koulutusta, mutta tekee alan töitä. Koulutuksesta hän myös sai todistuksen osaamisestaan.
Ravintola- ja catering-alan sisältöjen lisäksi koulutuksessa oli myös englannin kielen opetusta.
– Englannin kertaus oli hyvä asia, koska kuitenkin tarvitsen sitä työssäni. Englantia tarvitsee melko vähän, niin sanat ovat usein hukassa. Tällä hetkellä teen asiakaspalvelua. Yleensä teen kokin työtä, Jäntti tuo esiin.
– Halusin oppia luomuun ja villiyrtteihin liittyvää sanastoa, joten pyysin sitä opettajaltamme ja hän antoi koko ryhmälle sitä lisämateriaalina, Tenhunen sanoo.
Hyviä keskusteluja verkkokoulutuksessa – opettajat auttoivat teknisissä haasteissa
Neljä viikkoa kestäneeseen koulutukseen kuului verkkoluentoja, joitakin ryhmätöitä ja itsenäistä työskentelyä.
– Minut yllätti, miten hyvin verkossa toteutettu koulutus toimi. Keskustelua oli minusta vähemmän kuin kasvokkain olisi ehkä ollut, mutta silti saimme tosi hyvä keskusteluja aikaiseksi, Tenhunen pohtii.
– Verkko-opiskelu oli minulle täysin uutta, mutta se on silti sujunut minusta hyvin. Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 1997 ja sen jälkeen en ole opiskellut. Minusta verkkokoulutus oli helpompi tapa opiskella, kun vertaan aiempiin opintoihini, Jäntti kertoo.
– Ensimmäisenä päivänä oli puoli tuntia varattuna siihen, että kaikki pääsevät sisään Teams-luennolle. Välillä joillakin oli ongelmia tekniikan kanssa, mutta opettajat olivat apuna, Tenhunen sanoo.
Kotoa käsin osallistuminen säästi aikaa
– Se oli kätevää, kun sai osallistua omalta tietokoneelta. Verkkokoulutuksessa tuli ajansäästöä, kun pystyi osallistumaan kotoa käsin. Päivää rytmitti hyvin se, että ensin oli luennot ja sen jälkeen teimme tehtäviä, Tenhunen kuvailee.
–Verkkoluentoa kuunnellessa pystyi levittämään pyykkiä tai tekemään muita pieniä kotitöitä. Se auttoi myös keskittymään, Jäntti kertoo.
Osallistujat ja opettajat esittäytyivät alussa, joten kaikkiin tutustui jollain tasolla. Luonnollisesti osa oli keskusteluissa enemmän äänessä ja osa vähemmän. Niihin, joiden kanssa teki ryhmätöitä, pääsi tutustumaan hiukan enemmän.
– Tämä oli kätevä tapa opiskella. Koulutus oli erittäin positiivinen kokemus kaikkiaan, Tenhunen kuvailee.
– Kaikin puolin tämä verkkokoulutus oli mielenkiintoinen kokemus. Ei sitä tiedä, jos innostuisin opiskelemaan muutakin, Jäntti sanoo.
KYSY LISÄÄ
p. 044 708 1684
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuva: Satu Salo-Jouppila
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: