Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Yksi niistä on Koulutuskeskus Salpaus, jonka kanssa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut solmi kumppanuussopimuksen vahvistaakseen pitkään jatkunutta yhteistyötä.
Sujuvaa kehittämistä ja helppoa yhteydenpitoa
Kumppanuus syventää ja sujuvoittaa yhteistyötä. Säännöllisissä tapaamissa on helppo tuoda esille tarpeita ja kehittää toimintatapoja mahdollisimman mutkattomiksi. Yhteydenpito on helppoa, kun voi ottaa tarvittaessa yhteyttä tuttuihin henkilöihin.
- Käymme yhdessä läpi säännöllisesti, miten voimme kehittää yhteistyötämme, kertoo hallintojohtaja Tuija Peränen Päijät-Hämeen Ateriapalveluilta.
Tulevia ammattilaisia syntyy oppi- ja koulutussopimuksilla
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut kouluttaa oppisopimuksella muun muassa ruokapalvelutyöntekijöitä, kahviotyöntekijöitä, suurtalouskokkeja ja dieettikokkeja. Salpauksen opiskelijoita työskentelee säännöllisesti työpaikoilla myös koulutussopimuksilla, jolloin opiskelu tapahtuu työpaikalla aidoissa oman alan työtehtävissä. Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa päästään samalla tutustumaan potentiaalisiin tuleviin työntekijöihin.
- Meillä on jatkuvasti opiskelijoita eri toimipisteissä oppimassa, Peränen kuvailee.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on kouluttanut myös työpaikkaohjaajia, jotka perehdyttävät ja ohjaavat uusia työntekijöitä ja opiskelijoita.
- Isoissa keittiöissä on tärkeää, että työskentely on sujuvaa, Peränen kiteyttää.
- Meiltä saa työpaikalle tarvittaessa myös tukitoimia. Esimerkiksi suomalaiseen työelämään tutustuvan maahanmuuttajan mukana voi tulla ohjaaja keskustelemaan opiskelijan kanssa työpaikan pelisäännöistä ja käytänteistä, jatkaa opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen.
Rekrytointiyhteistyöllä osaavia työntekijöitä
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on ollut aktiivisesti mukana Salpauksen järjestämissä rekrytointitilaisuuksissa. Myös Salpaus-Duuni- rekrytointikanava on tuttu asia. Siellä työnantaja sekä opiskelijat ja valmistuvat ammattilaiset voivat kohdata toisensa.
- Rekrytoinnissa olemme tehneet luontevaa yhteistyötä ja sitä on tarkoitus jatkaa edelleen, kertoo henkilöstökoordinaattori Sanni Pelkonen Päijät-Hämeen Ateriapalveluilta.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on osallistunut myös tutkinnon perustetyöhön yhdessä Salpauksen kanssa. Tämän yhteistyön tarkoituksena on varmistaa, että koulutus vastaa työelämän tarpeita.
- Olemme päässeet esittämään, mitkä tutkinnon osat oppisopimusopiskelijoilla palvelevat parhaiten juuri meidän tarpeita, Pelkonen kuvailee.
Kumppanuus avaa uusia mahdollisuuksia
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut valmistaa 25 000 ateriaa päivässä muun muassa kouluille, päiväkodeille, sairaaloille ja palvelutaloille. Valmistuskeittiöitä on 14 ja palvelukeittiöitä lähes 80 eri puolilla Päijät-Hämettä. Lahden Launeella sijaitsee suuri ja jatkuvasti kehittyvä aluekeittiö.
- Myös opettajat ovat kiinnostuneita pääsemään tutustumaan käytännön tekemiseen Open Day -päivän merkeissä Etelä-Lahden aluekeittiöllä. Kun opettaja tuntee mahdollisimman monipuolisesti erilaisia alan työpaikkoja, se helpottaa opiskelijoiden ohjausta ja auttaa myös oman ammattitaidon ylläpitämisessä, kertoo Laaksonen.
- Näkemyksemme mukaan opiskelijoita tulisi saada myös aluekeittiöön aiempaa enemmän. Ikärakenne on jo sellainen, että tulevina vuosina vapautuu eläköitymisen kautta paljon työpaikkoja, Peränen pohtii.
Tekoja viivan alle
Yritys voi kehittää liiketoimintaansa yhdessä oppilaitosten kanssa monella eri tavalla. Tarjolla on erilaisia asiantuntija-, tutkimus- ja tuotekehityspalveluja sekä mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja innovointiin. Yritykset voivat hyödyntää myös opiskelijoiden osaamista, opiskelijat voivat tehdä yrityksessä muun muassa harjoitustöitä, opinnäytetöitä, osa-aikatöitä, kesätöitä ja projektitöitä.
Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo kannustaa yrityksiä yhteistyöhön:
– Alueen oppilaitokset ovat tärkeä voimavara, mutta osalle yrityksistä ehkä hieman vieraita, jolloin sieltä saatava osaaminen jää harmillisesti hyödyntämättä. Yritysten kannattaa lähestyä oppilaitoksia ennakkoluulottomasti ja etsiä itselleen sopiva tapa hyödyntää tarjolla olevia osaajia, asiantuntemusta ja apuja liiketoiminnan kehittämisessä.
Kaikki tarjolla olevat yhteistyömuodot on esitelty kattavasti ja selkeästi tänä vuonna ilmestyneessä Oppilaitosyhteistyö – käsikirja yrityksille -oppaassa. Tutustu Lahden seudun oppilaitosten kokoamaan oppaaseen täällä: www.lahti.fi/osaavaatyovoimaa
LISÄTIETOJA
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuva: Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: