Tulevat laborantit opiskelevat uusissa ja nykyaikaisissa tiloissa Lahden keskustakampuksella. Vuoden 2020 lopulla valmistunut oppimisympäristö Lahden keskustan ja Vesijärven tuntumassa saa opiskelijoilta kiitosta keskeisestä sijainnista ja tilojen toimivuudesta.
– Sijainti on keskeinen ja tänne pääsee helposti niin julkisilla kulkuvälineillä kuin autollakin, kertoo toista vuotta laboratorioalaa opiskeleva Iida Kalervo.
Käytännönläheinen opiskelu vie mukanaan
– Minulla oli pienenä kolme toiveammattia, astronautti, hävittäjälentäjä ja kemisti. Olin kuitenkin ensin kymmenen vuotta ravintola-alalla, kunnes totesin, että haluan kehittää itseäni ja hain opiskelemaan laboratorioalaa, kertoo ensimmäistä vuotta opiskeleva Jenny Leppänen.
– Ensin jännitti tulla kouluun, koska en ole pitänyt itseäni kouluihmisenä, mutta opiskelu on vienyt mennessään ja olen tykännyt, hän jatkaa.
Toista vuotta laboratorioalaa opiskeleva Jani Luukkonen kertoo tulevaisuuden suunnitelmiinsa kuuluvan ensisijaisesti laboratorioalan työtehtäviä, mutta hän aikoo hakea myös lääketieteelliseen.
– Tämän piti olla alun perin välietappi jatko-opintoihin. Olen yllättynyt positiivisesti laboratorioalan opinnoista ja nyt tuntuu, että lähitulevaisuuden työtehtävät tulevat liittymään vahvasti kemiaan, Luukkonen kertoo.
Aiemmin sairaanhoitoa ja tietotekniikkaa opiskellut Luukkonen nauttii laboratorioalan opiskelusta.
– Täällä tapahtuu jokaisena päivänä jotakin mielenkiintoista. Olen ihan eri tavalla päässyt omaksumaan asioita ja on ollut helpompi oppia kuin nuorempana, hän kuvailee.
– Aikuisena opiskeleminen on kivaa ja opiskelu erilaista, kuin mitä se oli yläasteella, Kalervo kuvailee.
Monipuoliset työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuudet houkuttelevat laborantiksi
Laboratorioalan työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuudet kiinnostavat. Luukkosen ja Leppäsen tapaan noin puolet alan opiskelijoista ovat alan vaihtaja, toinen puoli opiskelijoista tulee peruskoulusta yhteishaun kautta.
– Meillä on yliopistopohjaisiakin opiskelijoita parantamassa työhön pääsyään. Opiskelijoista on miehiä yhä enemmän. Tämä ei enää ole samalla tavalla naisvaltainen ala kuin aikaisemmin, lehtori Aija Rainisalo kertoo.
Aiemmin luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon opiskelleen Kalervon alalle houkuttelivat työllistymismahdollisuudet eri toimialoille.
– Ympäristöpuolen ja teollisuuden laboratoriot kiinnostavat molemmat, hän kertoo.
Kirjoitus on osa juttusarjaa, jonka julkaisemme Ståhlberginkatu 10:n uusista tiloista. Tässä artikkelissa käsittelemme laboratorioalaa.
Ståhlberginkatu 10:n uusitut tilat mahdollistavat yhdessä tekemisen ja oppimisen
Salpauksen Lahden keskustakampuksella uusiin, muunneltaviin ja nykyaikaisiin tiloihin ovat vuoden 2020 aikana muuttaneet laboratorio-, sosiaali- ja terveys-, kasvatus- ja ohjaus- sekä jalometalliala ja Valma-koulutus sekä Pulssi. Rakennukseen on avautunut myös opiskelija- ja henkilöstöravintola Signe.
Peruskorjatun kokonaisuuden laajuus on 10 500 neliömetriä. Hankkeen kustannukset ovat noin 23 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen yhteydessä uusittiin talotekniikka, vesikatto sekä seinien, lattioiden ja sisäkattojen pinnat. Maanvaraiset rakenteet on purettu ja kolme sisäpihaa uusitaan.
Lahden keskustakampuksen rakennuksista suurin osa on rakennettu 1950-luvulla ja ovat osa valtakunnallisestikin merkittävää Fellmaninpellon kulttuuriympäristöä. Ståhlberginkatu 10:n peruskorjaus kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä ulkoasua.
Katso myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: