Salpauksen jalometallialan opiskelijat työskentelevät uusissa, vasta peruskorjatuissa ja valoisissa tiloissa Lahden keskustakampuksella.
Salpauksen jalometallialan opetuksella on juuret Kultaseppien liiton kultaseppäkoulussa Helsingissä, jossa opetus alkoi vuonna 1938. Lahteen opetus siirtyi viisikymmentä vuotta sitten ja sen jälkeen oppilaitoksen nimi on vaihtunut muun muassa Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseksi ja Muotoiluinstituutiksi. Nykyisin taideteollisuusalan perustutkinnon jalometallialalla voi opiskella Salpauksessa.
Kultasepäntyössä kiehtovat visuaalisuus ja kädentaidot
Jyväskylästä Lahteen opiskelemaan tullutta Minja Tuohista jalometallialassa kiinnostavat erityisesti visuaalisuus ja kädentaidot. Tuohinen on valmistanut muun muassa Kalevala-aiheisen korusarjan osana opintojaan.
– Yritys olisi tosi kiva perustaa jossakin vaiheessa. Oma tyylini on voimakas ja haluaisin päästä tekemään omaa juttuani, hän kertoo.
Moni jalometallialan opiskelijoista käy opintojen aikana ulkomailla vaihto-opiskelijana. Salpauksessa puolestaan on käynyt säännöllisesti vaihto-opiskelijoita muun muassa Saksasta.
Myös Tuohinen on ollut vaihto-opiskelijana Norjassa pienessä Vallen kylässä sijaitsevassa kultaseppäkoulussa.
– Norjassa pääsin tutustumaan minua kiehtovaan viikinkiteemaan. Opettelin myös filigraani- ja valutekniikoita. Vaihto toi teknistä osaamista ja uusia kavereita, Tuohinen kuvailee.
Oppimisen halu ja motivaatio vievät jalometallialalla eteenpäin
Jalometallialalla opiskelu kestää useimmiten kaksi vuotta. Opiskelupäivät täyttyvät intensiivisestä työskentelystä.
Toisena opiskeluvuotena opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat suunnittelemiaan töitä.
–Olen paneutunut erityisesti kivien istuttamiseen ja skaalani on tullut paljon laajemmaksi, kun olen opetellut eri tekniikoita ja kaivertimen käyttöä, kertoo Seeni Kuikka.
– Opiskelu on itsenäistä ja oma asenne ja motivaatio merkitsevät tällä alalla paljon. Meitä on täällä hyvä porukka, tunnemme toisemme ja meillä on hyvä työmotivaatio, oppisen halu ja palo kultasepänalan töihin, hän jatkaa.
Jalometallialan opiskelusta saa keinoja taiteelliseen ilmaisuun
Elias Sormasella on ollut oma työhuone Lahdessa jo joitain vuosia. Hän on valmistunut aiemmin korumuotoilijaksi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista. Kaivertajaksi Salpauksessa suuntautuvaa Sormasta kiehtoo taiteellinen ilmaisu.
– Haluan viedä työskentelyäni enemmän kohti kuvallista ilmaisua. Kaiverrus on siinä hyvä keino, se yhdistää metallityöt ja kuvallisen ilmaisun. Teen myös painolaattagrafiikkaa, hän kertoo.
Jalometallialan opiskelussa Salpauksessa yhdistyvät perinteet ja nykyaikaiset menetelmät
- Opetus alkoi Kultaseppien liiton kultaseppäkoulussa Helsingissä vuonna 1938.
- Jalometallialan opinnoista valmistuu jalometallialan artesaaniksi, joka voi toimia muun muassa kultasepän töissä ja kaivertajana itsenäisenä yrittäjänä, alan verstaassa tai tehtaassa tai kultasepänliikkeessä myyjänä.
- Perinteisten käsityömenetelmien lisäksi on käytössä esimerkiksi laser- ja vetylaitteita, joilla voi hitsata ja juottaa mm. platinaa.
Ståhlberginkatu 10:n uusitut tilat mahdollistavat yhdessä tekemisen ja oppimisen
Salpauksen Lahden keskustakampuksella uusiin, muunneltaviin ja nykyaikaisiin tiloihin ovat vuoden 2020 aikana muuttaneet laboratorio-, sosiaali- ja terveys-, kasvatus- ja ohjaus- sekä jalometalliala ja Valma-koulutus sekä Pulssi. Rakennukseen on avautunut myös opiskelija- ja henkilöstöravintola Signe.
Peruskorjatun kokonaisuuden laajuus on 10 500 neliömetriä. Hankkeen kustannukset ovat noin 23 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen yhteydessä uusittiin talotekniikka, vesikatto sekä seinien, lattioiden ja sisäkattojen pinnat. Maanvaraiset rakenteet on purettu ja kolme sisäpihaa uusitaan.
Lahden keskustakampuksen rakennuksista suurin osa on rakennettu 1950-luvulla ja ovat osa valtakunnallisestikin merkittävää Fellmaninpellon kulttuuriympäristöä. Ståhlberginkatu 10:n peruskorjaus kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä ulkoasua.
Kirjoitus on osa juttusarjaa, jonka julkaisemme Ståhlberginkatu 10:n uusista tiloista. Tässä artikkelissa käsittelemme jalometallialaa.
Tutustu opiskelijoiden taidonnäytteisiin
Tutustu jalometallialan opiskeluun
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kirsi Kaarna
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: