Kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat Saara Pääkkönen ja Timo Vahteristo opiskelevat molemmat nuoriso- ja yhteisöohjaajiksi Salpauksessa. Vahteristo aloitti opintonsa tiimioppimisen polulla, Pääkkönen puolestaan kampusohjaajan polulla. Tiimioppimisen polulla opiskelijat opiskelevat yhdessä heistä kootuissa tiimeissä ja ohjaavat erilaisia ryhmiä sekä järjestävät tapahtumia. Myös kampusohjaajat opiskelevat tiimioppimalla omassa tiimissään ja toimivat Salpauksen kampuksilla nuoriso-ohjauksen tehtävissä opiskelijoiden parissa.
Merkonomista nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi
Alun perin Kuusankoskelta kotoisin oleva ja nykyisin Lahdessa asuva Timo Vahteristo on valmistunut merkonomiksi Salpauksesta vuonna 2003. Aluksi Vahteristo työskenteli 10 vuotta kaupan alalla Hämeenmaalla ja kaksi vuotta sitten hän siirtyi työskentelemään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään vanhusten viriketoimintaan. Sinne siirtyessään ajatus nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnoista tuli mieleen.
– Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymällä työskennellessäni halusin saada alan tutkinnon vahvistamaan tekemääni työtä ja helpottamaan työn hakua. Muutenkin koin alan mielenkiintoiseksi, Vahteristo kertoo.
Asikkalassa asuva Saara Pääkkönen on Vahteriston tapaan valmistunut alun perin merkonomiksi. Pari vuotta sitten ajatus nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnoista tuli kuitenkin ajankohtaiseksi.
– Kun pääsin yhdeksänneltä luokalta vuonna 1999, ajatus nuorisotyöstä oli jo mielessä. Silloin mulla ei kuitenkaan ollut uskallusta lähteä hakemaan kyseiselle alalle, koska olisin joutunut muuttamaan vieraalle paikkakunnalle, Pääkkönen kertoo.
– Pari vuotta sitten alanvaihto tuli ajankohtaiseksi ja nuorisotyö nousi taas esille. Silloin koin, että nyt on minun aika lähteä tälle alalle. Uskon olevani paljon valmiimpi alalle nyt myöhemmällä iällä, oman elämänkokemuksen kautta. Olen ollut myös aina kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista, hän jatkaa.
Tiimioppimisessa korostuvat vuorovaikutustaidot ja yhdessä tekeminen
Tiimioppimisessa opiskelijat opiskelevat yhdessä ja oppivat toimimaan tiimeissä. Vahteristo kertoo, että on ollut mukavaa opiskella muiden kanssa yhdessä.
– Tiimioppiminen on sopinut itselleni tosi hyvin. Kun saa tehdä muiden kanssa yhdessä tiimissä, niin ei tarvitse ihan kaikkea yksinään pähkäillä vaan voi kysyä kaverilta apua, Vahteristo kertoo.
Tiimioppimisen polulla nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnoissa tärkeää on opiskelijan halu tehdä yhdessä muiden kanssa ja aito kiinnostus ihmisistä ja työskentelystä heidän kanssaan.
– Tämä oppimistyyli sopii sosiaalisille henkilöille eli vuorovaikutustaidot ovat tärkeät. Pitää osata luottaa opiskelukavereihin ja huomioida myös heidän mielipiteensä. Luulen, että tiimioppiminen ei sovi sellaiselle henkilölle, joka haluaa tehdä kaiken yksin, Vahteristo sanoo.
– Meillä on tosi vähän sellaisia perinteisiä oppitunteja, joissa opettaja opettaa ja opiskelijat kuuntelevat. Usein me saadaan opettajalta tehtäviä, joita me sitten tehdään yhdessä ja esitetään loppuratkaisu tiiminä, hän jatkaa.
Pääkkönen on samoilla linjoilla Vahteriston kanssa.
– Tiimioppiminen sopii henkilölle, joka tulee toimeen muiden ihmisten kanssa ja tavallaan se on tällä alalla myös edellytys. Lisäksi pitää osata ottaa vastuuta omasta tekemisestään, Pääkkönen kertoo.
Opintojen parhaasta asiasta kysyttäessä Pääkkösellä nousee heti yksi asia mieleen.
– Ehdoton ykkönen on ollut opintomatka Espanjaan, jossa pääsimme tutustumaan nuorisotyöhön ja tähän meidän alaan. Se on jäänyt ihanaksi muistoksi mieleen loppuelämän ajaksi. On ollut myös kivaa päästä opiskelemaan muiden kanssa yhdessä ja auttamaan toinen toisiamme. Kokonaisuudessa kampusohjaajana toimimisessa on ollut hienoa uuden kehittäminen ja siinä toimiminen, Pääkkönen iloitsee.
Työpaikan saanti mahdollisti siirtymisen oppisopimuskoulutukseen
Jokin aika sitten Pääkköselle avautui työpaikka Heinolan kaupungin nuorisopalveluissa ja hän päätyi vaihtamaan kampusohjaajan polulta opiskelemaan oppisopimuksella. Hän näkee pienen eron näiden kahden opiskelutavan välillä.
– Silloin katsottiin, että oppisopimuksella opiskelu olisi kaikista järkevintä itselleni. Mielestäni oppisopimuksella opiskelussa oma ammatillisuus korostuu vielä enemmän kuin tiimioppimisessa. Oppisopimuksessa edustan kuitenkin oikeaa työnantajaa ja teen niin sanottuja "oikeita töitä". Pidän kuitenkin molemmista opiskelutavoista todella paljon, hän sanoo.
Tulevaisuuden suunnitelmissa sosionomin opinnot sekä mahdollinen paikkakunnan vaihto
Pääkkönen ja Vahteristo ovat molemmat valmistumassa nuoriso- ja yhteisöohjaajiksi tulevana keväänä. Vahteristo kertoo olevansa avoin tulevaisuudelle ja mahdolliselle paikkakunnan vaihdolle mieluisan työn perässä.
– Tulevaisuuteni on ihan avoin, jos paperit on kädessä kesäkuussa. Töitä pitäisi löytää eikä Lahdesta muuttaminen pois työn perässä ole mahdottomuus. Eniten itseäni kiinnostaa ikäihmisten ja kehitysvammaisten päivätoiminta, eikä nuorisotyökään ole pois suljettua, Vahteristo sanoo.
Pääkkösellä on puolestaan tavoitteena jatko-opinnot ammattikorkeakoulun puolella.
– Minulla jatkuu työt normaalisti, kun toukokuussa valmistun. Sosionomin ammatti on yksi omista haaveistani. Hainkin kevään yhteishaussa opiskelemaan sosionomiksi ammattikorkeakouluun ja mulla on pääsykokeet kesäkuussa. Jos sinne ei ovet aukea vielä nyt, niin yritän uudestaan sitten syksyllä, Pääkkönen kertoo.
Nuoriso- ja yhteisöohjaaja opinnoista monipuolista osaamista ja kokemusta
Nuoriso- ja yhteisöohjaajana pääset työskentelemään lapsien ja nuorien, työikäisten sekä ikääntyneiden kanssa. Salpauksessa voit opiskella nuoriso- ja yhteisöohjaajan ammattiin usealla eri tavalla, kuten tiimioppimalla, kampusohjaajana toimimalla sekä oppisopimuksella. Opiskeluun kuuluu myös aina työskentelyä oikeassa työympäristössä. Koulutukseen hakeutuvan toivotaan olevan oma-aloitteinen, omaavan hyvät vuorovaikutustaidot ja kyvyn tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
Tiimioppimisessa opiskelijoista kootaan tiimejä, joissa he pääsevät opiskelemaan ja oppimaan yhdessä, ohjaamaan erilaisia ryhmiä ja järjestämään tapahtumia. Myös kampusohjaajat opiskelevat tiimioppimalla omassa tiimissään ja toimivat Salpauksen kampuksilla nuoriso-ohjauksen tehtävissä opiskelijoiden parissa. He järjestävät erilaisia tapahtumia sekä ovat opiskelijoiden kanssa tekemisissä.
Tutustu nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutukseen.
Lue juttu nuoriso- ja yhteisöohjaajien opintomatkasta Espanjaan.
KYSY LISÄÄ
Naana Marttila, lehtori
p. 044 708 0018
naana.marttila@salpaus.fi
Teksti: Anna Mölsä |
Kuvat: Saara Pääkkönen ja Timo Vahteristo
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: