Pohjoismaiden suurin maltaiden valmistaja Viking Malt toteuttaa Päijät-Hämeessä merkittävän investoinnin ja rakentaa uuden mallastamon Lahden Kujalaan. Uuteen toimintaympäristöön siirtymisen tueksi Viking Malt kouluttaa henkilöstöään yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa.
Pitkään Lahdessa toiminut mallastamo voi valmistaa uudessa tuotantolaitoksessa uusia ja innovatiivisia tuotteita maailmanlaajuisesti elintarvike-, virvoitusjuoma- ja panimoteollisuudelle. Mallastamo on yksi suurimmista suomalaisen elintarviketeollisuuden investoinneista kymmeneen vuoteen. Tuotannon on tarkoitus käynnistyä vuonna 2023.
– Uuden mallastamon sijaintiin vaikutti se, että meillä on jo Lahdessa ammattitaitoiset mallastajat ja muu tuotantoomme liittyvä osaaminen. Meillä on alueella myös paljon sopimusviljelijöitä ja haluamme säilyttää myös sen osaamisen ja perinteen, kertoo Viking Maltin HR Manager Liisa Sipilä.
Sijainnin valintaan vaikuttivat myös hyvät logistiset yhteydet sekä mahdollisuus liittyä rataverkkoon maltaan junakuljetuksia varten. Viking Maltilla on vahva perheyritystausta ja yrityksen juuret ovat Lahdessa.
– Uuden mallastamon käynnistyessä haluamme varmistaa myös sen, että henkilöstöllä on riittävä osaaminen uudessa ympäristössä toimimiseen. Meille on tärkeää, että paikallisten yritysten kanssa yhteistyötä tekevä koulutuskumppani toteuttaa tarpeisiimme räätälöidyn koulutuskokonaisuuden, Sipilä jatkaa.
Uusi mallastamo on enemmän kuin rakennusprojekti – koulutus auttaa henkilöstöä omaksumaan uudet työskentelytavat
Viking Maltin tarpeisiin räätälöidyn koulutuksen tavoitteena on tukea henkilöstöä uusien työskentely- ja toimintatapojen omaksumisessa.
– Uusi mallastamo on enemmän kuin rakennusprojekti, kertoo tuotantoketjusta ja uudesta tehtaasta vastaava Supply Chain Director Sanna Kujala.
Uuden mallastamon valmistumisen myötä vanha tuotantolaitos Niemessä suljetaan ja tuotanto siirtyy kokonaisuudessaan uuteen toimintaympäristöön.
– Tuotannon siirtyminen vaikuttaa yrityskulttuuriimme ja valmennamme henkilöstömme uuden toimintaympäristön mukaisiin toimintamalleihin, Kujala jatkaa.
Koulutukseen kuuluu muun muassa Lean-mallin mukaisen toiminnan kehittämistä, elintarvike- ja työturvallisuutta sekä laatuun ja kestävään kehitykseen liittyviä asioita.
– Näiden yleisempien prosessin ohjaamiseen liittyvien teemojen lisäksi tulemme koulutuksella varmistamaan, että automaation lisääntyessä modernissa tuotantolaitoksessa mallastukseen liittyvä perusosaaminen niin viljateknologian kuin jyvän biologisen käyttäytymisen osalta säilyy henkilöstöllämme korkealla tasolla, Kujala kuvaa.
Peruskoulutuksen jälkeen opintopolku päättyy uuden tehtaan laitetoimittajien järjestämiin uuden tehtaan käyttöönottokoulutuksiin.
Näitä asioita tuotekehityksessä työskentelevä Vilma Karttunen odottaa myös koulutukselta.
– Odotan, että saan uutta tietoa monista hyödyllisistä aiheista, esim. työ- ja tuoteturvallisuus, laatu sekä Lean, Karttunen kertoo.
Vastaanotossa ja käsittelyssä työskentelevä Janne Tuomi odottaa uudesta mallastamosta modernia, toimivaa kokonaisuutta, jossa on mielenkiintoista työskennellä. Laboratoriossa esimiehenä toimiva Anne Olonen kertoo uusien tilojen ja toimintojen suunnittelun olleen mielenkiintoista.
– Odotan koulutukselta uusinta tietoa asioista ja uusia tapoja ajatella tätä työtä. Toivon myös yhteisiä pohdintoja muiden opiskelijoiden kanssa. Se on hyvä, että koulutuksen sisältö räätälöidään juuri meitä varten, Olonen sanoo.
Koulutus pitää sisällään Viking Maltin tarpeisiin räätälöidyn prosessiteollisuuden tutkinnon osan oppisopimuksella opiskeltuna.
– Koulutus on räätälöity meidän jo olemassa olevien johtamisjärjestelmien ja muun muassa turvallisuutta koskevien toimintamallien mukaiseksi. Oppisopimus on hyvä mahdollisuus ja kouluttamisen muoto, koska koulutus on osa päivittäistä työtä ja mahdollistaa tutkinnon osan suorittamisen työnohella. Koulutus on meidän näköisemme ja tarpeisiimme räätälöity, Sipilä kuvailee.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Tanja Koli, opettaja
p. 044 708 0045, tanja.koli@salpaus.fi
Tero Lehtinen, opetusalapäällikkö
p. 044 708 1375, tero.lehtinen@salpaus.fi
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Viking Malt Oy
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: