Fazer kouluttaa kasvavaan myymäläleipomoiden työvoimatarpeeseen leipomoalan ammattilaisia yhteistyössä Salpauksen kanssa. Fazerilla on ruokakauppojen sisällä toimivia myymäläleipomoita 122 eri puolilla Suomea ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Fazer Leipurit -nimeä käyttävissä myymäläleipomoissa työskentelee artesaanileipureita, jotka valmistavat tuoreet leivät ja muut leipomotuotteet alusta alkaen paikan päällä.
– Haluamme myymäläleipomoihimme innostuneita ja osaavia leipureita, joilla on erinomaiset käsin leivonta- ja asiakaspalvelutaidot. Myymäläleipomoliiketoiminta on kasvanut kovalla vauhdilla ja tarvitsemme osaavia leipureita joka vuosi lisää, Fazerin henkilöstön kehittämispäällikkö Anita Koski kertoo.
Vastatakseen myymäläleipomoiden työntekijätarpeeseen Fazer on perustanut oman Artesaanileipurikoulun, jossa Salpaus toimii toista kautta kumppanina kouluttamassa leipomoalan osaajia.
Elintarvikealan perustutkintoon perustuva koulutus on räätälöity vastaaman Fazerin tarpeita
Artesaanileipurien koulutus toteutetaan yhteisen, ennalta tehdyn suunnitelman mukaisesti. Koulutus perustuu elintarvikealan perustutkintoon, johon on lisätty Fazerin tarpeiden mukaisia kokonaisuuksia. Opiskelijat suorittavat oppisopimuksella elintarvikealan perustutkinnon ja valmistuvat leipuri-kondiittoreiksi.
– Artesaanileipurin työ on suorastaan taidetta, käsin leivontaa alusta asti, mikä vaatii perehtymistä ja pitkäjänteistä opiskelua sekä käytännön harjoittelua. Leipurin on tunnettava raaka-aineet ja niiden käyttäytyminen leipomisen kaikissa eri vaiheissa. Myös asiakaspalvelu on olennainen osa myymäläleipomossa työskentelyä. Koulutus perustuu alan perustutkintoon, mutta olemme myös yhdessä Salpauksen kanssa miettineet, miten opiskelijat saavat juuri myymäläleipomoissa tarvitsemaansa osaamista. Haluamme myös, että opiskelijat saavat tutkinnon, se on myös opiskelijan näkökulmasta arvokas asia, Koski kuvailee.
Fazer kannustaa ja tukee henkilöstöä urapolulla ja tarjoaa harjoittelupaikkoja alan opiskelijoille
Fazer kannustaa henkilöstöään oppimaan uusia asioita ja etenemään urapolullaan.
Fazer ottaa myös säännöllisesti harjoittelijaksi koulutussopimuksella elintarvikealan perustutkintoa opiskelevia opiskelijoita.
– Mielellämme tarjoamme harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Tämä on tärkeä ja hyvä polku tutustua tuleviin työntekijöihin ja työpaikkoihin. Se on win-win-tilanne niin opiskelijoille, oppilaitokselle kuin meillekin, Koski sanoo.
Pitkäjänteinen yhteistyö luo syvällisen kumppanuuden
Onnistunut yhteistyö perustuu luottamukseen.
– Salpauksessa on ammattitaitoiset opettajat, joilla on vankka kokemus leipomoalalta ja hyvä ymmärrys työelämässä tarvittavasta osaamisesta. Pidän todella tärkeänä myös sitä, että koulutukset pystytään räätälöimään meidän tarpeidemme mukaisesti. Yhteistyö on ollut aina ketterää, joustavaa ja luottavaa. Pitkäjänteinen yhdessä tekeminen on todella tärkeää, se tuo mukanaan luottamuksen. Meillä on myös todella hyvä ohjausryhmätyöskentely koulutuksen suhteen. Jos on tarpeita muutoksiin, ne onnistuvat sujuvasti ja opiskelijat saavat tarvitsemansa tuen Salpauksesta, Koski kertoo.
Työpaikan ja oppilaitoksen yhteistyöllä syntyy osaavia ja motivoituneita ammattilaisia
– Olemme löytäneet Fazerin kanssa yhdessä hyvän keinon ammattilaisten kasvattamiseen kentälle. Tällä mallilla saadaan motivoituneita työntekijöitä. Tämän tyyppiset toimintamallit sopisivat muidenkin isojen yritysten työvoimapulaan, opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen kertoo.
– Meidän on oppilaitoksessa entistäkin tärkeämpää ymmärtää työelämän tarpeet ihan konkreettisella tasolla. Pystymme räätälöimään Fazerin tarvitsemia sisältöjä koulutuksiin ja kehittämään myös opettajiemme osaamista vastaamaan asiakkaamme tarpeita. Olemme ihan aidosti kumppaneita työelämässä, Laaksonen iloitsee.
Uutista on päivitetty 7.6.2022 tunnuslukujen osalta.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Fazer
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: