Mia Kivari täydensi ja päivitti tekstiili- ja muotialan osaamistaan opiskelemalla Salpauksessa tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon. Hän oli jo aiemmin suorittanut tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon toisessa oppilaitoksessa. Parasta Mian mukaan ammattitutkinnon suorittamisessa oli se, että opinnot pystyi räätälöimään omien tarpeiden mukaan.
– Opintojen ja näyttöjen sisällön sai suunnitella yhdessä opettajien kanssa omien mielenkiinnonkohteiden ja kehitystarpeiden mukaan. Esimerkiksi, jos aiemmissa opinnoissa jokin osa-alue oli jäänyt vähemmälle tai tiettyjä taitoja tarvitsee tulevaisuuden töissään, pystyi keskittymään enemmän niihin, Kivari kertoo.
Opintojen aikaiset harjoittelut avaavat ovia työelämään
Opintojen jälkeen Mia työllisti itsensä yrittäjänä ja kokee, että varsinkin itsenäisille yrittäjille on tarjolla hyvin yhteistyömahdollisuuksia.
– Opintojen aikaiset harjoittelut auttoivat luomaan kontakteja paikallisiin yrityksiin, ja yhteistyö heidän kanssaan jatkui luontevasti yrittäjänä myös opintojen jälkeen. Yhteistyökumppanini suositteli ja rohkaisi minua lähtemään mukaan perustamaan CoCoamo-osuuskuntaa, joka tuottaa nyt vaatteiden valmistuksen palveluita Lahdessa, hän jatkaa.
Tekstiili- ja muotialan ammattitutkintoon elokuussa 2020 valmistunut Tarja Eerola sai myös luotua tärkeän kontaktin työelämään jo opintojen aikana.
– Suurimman osan tutkinnon osista suoritin työssäoppimispaikassani, jonka kanssa tein alihankintasopimuksen tutkinnon suorittamisen jälkeen. Sivutoimisena yrittäjänä aloitin jo puoli vuotta ennen valmistumista, sillä työssäoppimispaikallani oli tarjota töitä jo silloin, Eerola kertoo.
Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto toi varmuutta omaan tekemiseen
Alun perin mallipukineiden valmistajaksi vuonna 1987 valmistunut Tarja on vuosien aikana kokeillut siipiään ompelijan töiden lisäksi myös muutamilla muilla aloilla.
– Olin ollut työttömänä ja tehnyt muutaman vuoden osa-aikaisena töitä, kun rupesin vuonna 2018 miettimään, että voisin jotenkin hyödyntää ompelijan ammattiani lisäansioiden tienaamiseen. En kuitenkaan uskaltanut ottaa asiakastöitä tai perustaa yritystä, sillä en ollut ommellut juuri mitään 30 vuoteen, Eerola kertoo.
Hänen mukaansa tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon koulutus tuntui antavan juuri sitä oikeanlaista kertausta ja varmuutta omaan tekemiseen, mitä hän kaipasikin.
– Suoritin opintojen aikana yrittämiseen liittyviä kursseja sekä kävin markkinoinnin luennoilla. Sain hyvin käytännön harjoitusta yrittäjyyteen Osuuskunta Taidottajan kautta tehdyistä asiakastöistä. Hyvin löytyi kaikki se vanhakin tieto päästä, vaikka en ompelijan töitä vuosikausiin ollutkaan tehnyt!
Molemmat naiset suosittelevat tekstiili- ja muotialan ammattitutkintoa niille, jotka haluavat täydentää omaa osaamistaan vaatetusalalla sekä kasvattaa verkostoaan ammatillisesti.
– Opiskelusta saa varmuutta tekemiseen ja työssäoppimispaikoista tärkeitä kontakteja, jotka myöhemmin auttavat töiden saamisessa, Eerola lisää.
Lue lisää
LISÄTIETOJA
Teksti: Tytti-Kaarina Myöhänen |
Kuvat: Mia Kivari & Tarja Eerola
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: