Tarpeistonvalmistusta opiskelevat Liisa Toiviainen ja Alina Lehtonen muotoilevat molemmat omaa luontoaiheista päähinettä Lahden keskustakampuksella tarpeistonvalmistuksen uusissa opetustiloissa. Päähineet esitellään Lahden Kätevä & Tekevä -messuilla taideteollisuusalojen opiskelijoiden näytöksessä. Molemmat valmistavat myös kaksi kekrinaamiota ja Toiviainen lisäksi kaloja tekstiili- ja muotialan opiskelijan näytökseen suunnittelemaan vesijärviaiheiseen fantasiamekkoon.
Tarpeistonvalmistuksessa opiskellaan monipuolisesti perinteisiä käsityömenetelmiä ja uusia tuotantotapoja
Työt kuvastavat hyvin tarpeistonvalmistuksen opintojen monipuolisuutta. Opiskelijat ovat itse suunnitelleet tuotteet ja kaikki valmistetaan itse alusta alkaen erilaisia tekniikoita hyödyntäen, usein kierrätysmateriaaleista. Toiviainen esimerkiksi maalaa luontoaiheiseen päähineeseensä aidon näköistä ametistia, joka on valmistettu vaahtomuovista, sukkahousuista ja kumimaisesta revultexista.
– Olemme veistäneet ja muotoilleet, tehneet kipsitöitä ja tekstiilitöitä, todella monipuolisesti erilaisia tekniikoita, vaikka aloitimme opiskelun vasta tämän vuoden keväällä, kertoo Toiviainen.
– Opiskelemme todella monipuolisesti erilaisia tekniikoita. Näytän opiskelijoille joka viikko jonkin uuden menetelmän. He osaavat valmistaa esimerkiksi finnfoamista, kipsistä tai paperista erilaisia aidon näköisiä tuotteita. Myöhemmin opinnoissa tulee tekstiilitöitä, puutöitä, pintakäsittelyä, 3D-mallintamista ja -tulostamista, laserleikkausta, kuvankäsittelyä, kuvailee opettaja Amadeu Vives.
Tarpeistonvalmistaja luo illuusioita ja tekee aidonnäköistä tarpeistoa teatteriin, elokuviin ja museoihin
Lehtosen valmistama luontoaiheinen päähine muistuttaa vanhaa puunkantoa.
– Saamme itse suunnitella työt alusta loppuun. Halusin luoda elävän puun, satumaisen olennon, jonka juuret metsässä. Suunnittelen laittavani tähän vielä lehtiä, jotka heiluvat tuulessa. Emme ole saaneet käyttää näihin mitään valmista tuotetta, vaan olemme tehneet kaiken itse. Ajattelen, että tavallaan olemme taikureita ja tuotamme illuusioita, hän kertoo.
Lehtonen ja Toiviainen halusivat molemmat tutkinnon taideteollisuusalalta, ja tarpeistonvalmistus tuntui omimmalta. Toiviainen on työskennellyt aiemmin lähihoitajana vammaispuolella ja haaveilee yhdistävänsä tulevaisuudessa molempien alojen osaamista. Opintojen aikana hän haluaisi päästä harjoitteluun ulkomaille. Lehtonen toivoo yhdistävänsä valmistuttuaan työhönsä työskentelyä nuorten kanssa.
Tyypillisesti tarpeistonvalmistuksen artesaanit työllistyvät teatteriin, oopperaan, televisio- ja elokuvatuotantoon tai museoihin. He voivat työskennellä yrittäjänä tai työsuhteessa tarpeistonvalmistajana.
Keskustakampuksen uudessa oppimisympäristössä opiskellaan yhdessä muiden taideteollisuusalojen kanssa
Opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja etenkin ensimmäisen vuoden aikana opiskellaan paljon alan omissa tiloissa Lahden keskustakampuksella. Uusi oppimisympäristö mahdollistaa erilaisten tekniikoiden opiskelun hyvissä olosuhteissa ja yhteistyön toisten taideteollisuusalojen opiskelijoiden kanssa.
– Kouluun on kiva tulla joka päivä. En ole aiemmin ollut näin innostunut opiskelusta. On mahtavaa, että taidelaoille on nyt oma rakennus, jossa voimme opiskella yhdessä toisten samanhenkisten kanssa, kertoo Lehtonen.
Tutustu opiskelijoiden taidonnäytteisiin
Tutustu tarpeistonvalmistuksen opiskeluun
KYSY LISÄÄ
opettaja Riikka Ihalainen
riikka.ihalainen@salpaus.fi, 044 708 0436
opinto-ohjaaja Tero Romakkaniemi
tero.romakkaniemi@salpaus.fi, 040 864 8248
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kristian Kolu
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: