Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan kampuksella toimiva luonto- ja ympäristöalan koulutus on tehnyt yhteistyötä Salpausselkä Geoparkin kanssa jo vuodesta 2018 alkaen. Salpausselkä Geopark on ehdolla UNESCO Global Geopark -kohteeksi.
Kattavaan arviontikäyntiin kuului myös vierailu Salpauksen Asikkalan kampuksella
Hakuprosessiin liittyvä UNESCO-arviointikäynti Geopark-alueella toteutui lokakuun viimeisellä viikolla ja aluetta arvioi kaksihenkinen UNESCOn nimittämä tiimi, jonka jäsenet tulivat Norjasta ja Islannista. Arviointivierailun mukana olivat Salpausselkä Geoparkin henkilöstön lisäksi mm. Metsähallituksen väkeä, kuntien sekä Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n edustaja. Vierailun aikana tavattiin myös useita sidosryhmän sekä yhteistyötahojen edustajia.
Arviointikäynnit toteutettiin kolmena päivänä kuudesta kunnasta koostuvalla Geopark-alueella tutustuen alueen kohteisiin ja yhteistyötahoihin. Salpausselkä Geopark -kunnat ovat: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki.
Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan kampuksen luonto- ja ympäristöalan opiskelijat ja opettajat pääsivät osallistumaan tähän arviointitiimin käyntiin keskiviikkona 27.10.2021 suunnittelemalla ja toteuttamalla vierailun Asikkalan kampukselle.
Ohjelmassa oli veneilyretki Päijänteellä koulutuskeskuksen veneellä. Mukana olivat kapteenin roolissa opettaja Lauri Latva ja perämiehinä taitovalmentaja Ilkka Niemi sekä Salpauksen kalatalouden opiskelija Mika Partanen.
Arviointitiimi rantautui Kelventeen saarelle. Veneilyretken jälkeen luonto- ja ympäristöalan opiskelijat Anne Tillanen, Mari Karhinen, Nicola Assiep ja Tarja Hyttinen isännöivät arviointitiimin vierailua Asikkalan kampuksella tarjoamalla lounaan kampuksen rantasaunalla.
Salpausselkä Geopark pähkinänkuoressa
UNESCO Global Geopark on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn myöntämä nimike alueelle, jossa sijaitsee kansainvälisesti arvokkaita geologisia kohteita ja joka täyttää lukuisan joukon muita kriteereitä. Salpausselkä Geopark -alueella on paljon geologisesti merkittäviä ja mielenkiintoisia paikkoja, jotka yhdessä muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden Lahden Salpausselältä Etelä-Päijänteelle. Siksi alueemme on päässyt ehdolle UNESCO Global Geopark -alueeksi.
Geopark-alueilla pyritään vaalimaan alueen luontoa ja kulttuuriperintöä, kehittämään kestävää luontomatkailua ja kestävän elämäntavan kasvatusta sekä nostamaan esille paikallisia tuotteita ja palveluita.
Vuosittain kasvavan, maailmanlaajuisen verkoston muodostavia UNESCO Global Geopark -alueita on tällä hetkellä 44 maassa yhteensä 169. Verkoston jäsenyys tuo kansainvälistä näkyvyyttä ja avaa mahdollisuuksia laaja-alaiseen yhteistyöhön niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Tutustu Salpausselkä Geoparkiin
KYSY LISÄÄ
Teksti: Mari Karhinen ja Tarja Hyttinen |
Kuvat: Vilma-Lotta Tallgren
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: