Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri ja SDP:n toinen varapuheenjohtaja Ville Skinnari vieraili Koulutuskeskus Salpauksessa tutustumassa Urheiluamiksen toimintaan ja urheilijoiden kuulumisiin.
Ennillä on tavoitteet korkealla ja työn alla ammatillinen tutkinto oppisopimuksella
Toista vuottaan lähihoitajaksi opiskeleva Urheiluamiksen Enni Lydman on maajoukkuetason karateka. Tapaamisessa hän kertoi Skinnarille opinnoistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. Parhaillaan Enni Lydman opiskelee oppisopimuksella – ja harjoittelee päivittäin joko urheiluamiksen aamuharjoituksissa tai omatoimisesti tai seuravalmentajan harjoituksissa kotisalilla Lahdessa. Lydmanin tavoitteena on saavuttaa kansainvälistä menestystä ammattiurheilijana.
Enni Lydman kertoi pysyneensä opinnoissaan hyvin aikataulussa. Urheiluamiksen ansiosta hän on pystynyt yhdistämään vaativan harjoitteluaikataulun ja lähihoitajaopiskelun.
- Urheiluamis on ollut isona apuna koulun ja treenien tasapainottamisessa. Aamutreenit ovat automaattisesti osa lukujärjestystä eikä niihin tarvitse erikseen kysyä lupaa ja miettiä, että nyt tulee opettajalta sanomista. Opintoja voidaan pidentää ja niissä joustetaan jos kisareissuja ja leirejä on paljon, Lydman kertoo.
Urheiluamiksessa nuori yhdistää urheilun ja opiskelun
Salpauksen urheilukoordinaattori Pekka Merikanto esitteli Skinnarille Urheiluamiksen toimintaa. Parhaillaan Salpauksen urheiluamiksessa on 47 urheilijaa, jotka opiskelevat kymmenellä eri koulutusalalla, suosituin on kaupan ja hallinnon ala. Salpauksen Urheiluamikseen voi hakeutua minkä tahansa urheilija, tällä hetkellä urheilijat edustavat yhteensä 14 eri lajia ja nuorten maajoukkueissa on peräti 11 urheilijaa. Naisurheilijoiden edustusta kasvatettaisiin Merikannon mukaan mielellään.
Skinnari ja Salpauksen johto, rehtori Päivi Saarelainen ja toimitusjohtaja Martti Tokola keskustelivat urheilijoiden mahdollisuuksista sopeuttaa opintoja urheilun ja nuoren tavoitteiden ja tarpeiden mukaan. Keskusteluissa käytiin läpi Salpauksen keinoja tukea tavoitteellisesti urheilevia nuoria sekä mahdollistaa opiskelujen ja urheilun yhdistäminen.
Niin Skinnari kuin Saarelainen ja Tokola pitävät tärkeänä, että urheilua tavoitteellisesti harrastaville nuorille voidaan taata yhtäläiset edellytykset opiskella niin ammatillisen koulutuksen piirissä kuin urheilulukioissa.
Opiskelu kannattaa aina; ammatillisen koulutuksen arvostusta on kasvatettava
Ministeri Skinnari keskusteli salpauslaisten kanssa myös yleisesti ammatillisesta koulutuksesta, sen arvostuksen kehittämisestä sekä suoritetun ammattitutkinnon merkityksestä tulevaisuudessa. Skinnari totesi arvostavansa ammatillista koulutusta korkealle ja toivovansa ammatillisen koulutuksen merkityksen kasvavan. Skinnarin oma kokemus on, että opiskeluun satsaaminen urheilun ohella kannattaa. Hänen mukaansa ammatin avulla voi vaikuttaa niin omaan tulevaisuuteensa kuin maailmaan.
Mikä on Urheiluamis?
Aktiivisesti urheileva nuori voi hakea urheilijoille tarkoitettuihin ammatillisiin perustutkintoihin. Salpauksessa Urheiluamiksessa on voinut opiskella vuodesta 2001.
Opiskelun ohella urheileva nuori voi harjoitella ja kilpailla täysipainoisesti omassa urheilulajissaan. Suomessa toimii tällä hetkellä Salpauksen lisäksi 15 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, jotka tarjoavat urheilijoille tarkoitettua ammatillista koulutusta ns. urheiluoppilaitoksissa. Ammatillista perustutkintoa voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelu voidaan kokonaan räätälöidä opiskelija omien tarpeiden mukaan.
Urheiljoiden ammatillista koulutusta tarjoavat Urheiluamikset kuuluvat Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon ja ovat osa urheiluakatemiatoimintaa. Urheiluamis on tarkoitettu motivoituneille ja sitoutuneille opiskelijoille, jotka haluavat sekä urheilla että opiskella tavoitteellisesti. Urheiluamis mahdollistaa urheiluvalmennuksen yhdistämisen ammatillisiin perustutkinto-opintoihin.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Aino Pokela |
Kuvat: Antti Sihlman
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: