Pauliina Talvalan perhe muutti sukupolvenvaihdoksen seurauksena maalle hänen ollessaan neljännellä luokalla. Tilalla oli lehmiä, hevosia kissoja sekä metsästyksessä käytettäviä ajokoiria. Ensimmäisen oman koiran hän hankki muutettuaan pois kotoa.
Myöhemmin Talvalan historiaan mahtuu useita eri rotuisia koiria shetlanninlammaskoirasta cockerspanieliin ja perhoskoiriin, joita hän kasvatti omalla kennelnimellään. Koirien kanssa hän harrasti muun muassa agilitya, koiranäyttelyjä ja verijäljestystä.
Nykyään Talvalalla on kaksi käyttölinjaista labradorinnoutajaa, Mimmi ja Mocca. Labradorinnoutaja valikoitui roduksi miehen metsästysharrastuksen kautta. Myöhemmin koirista on tullut paljon muutakin kuin metsästyskavereita.
– 16-vuotiaalla pojallani on selektiivinen mutismi ja tämä koira valkkasi pojan sekä meidät, kuvailee Talvala ensitapaamista Mimmi-koiran kanssa.
Oma koira innoitti Pauliinan koira-avusteisen toiminnan opintoihin
Talvala on koulutukseltaan lähihoitaja sekä kehitysvammaohjaaja ja työskentelee Carea-koulussa, joka on tarkoitettu vaikeasti kehitysvammaisille lapsille.
Idea koira-avusteisen toiminnan opinnoista syntyi kuin itsestään.
– Koira rupesi puolivahingossa käymään koulussa mukanani. Sitä kautta päässäni syttyi lamppu, että herranen aika, tämähän on minun juttuni!
– Jos on vähänkin kiinnostusta tehdä eläinten kanssa töitä niin mukaan vaan, itselläkin on kivempaa töissä, kun on koiran kanssa, hän kuvailee.
Hän aloitti koira-avusteisen toiminnan opinnot keväällä 2020 ja valmistui syksyllä 2021.
– Salpauksen opettajat ovat tosi hyviä ja päteviä. Paras koulu, jossa olen ollut”, summaa Talvala ajatuksiaan koira-avusteisen toiminnan opiskelusta.
Mimmi-koira opettaa vuorovaikutustaitoja ja kannustaa pois koirapelosta
Opintojen jälkeen Talvalalla ja Mimmi-koiralla on ollut luokassa tärkeä tehtävä. Maanantaisin Mimmi-koira käy pienten lasten luokassa opettamassa vuorovaikutustaitoja ja avustaa iltapäivisin vanhempaa poikaa oppimaan pois koirapelostaan.
– Mimmi on tarvittaessa hyvin rauhallinen. Tämä koira osoittautui maailman ihmeellisimmäksi koiraksi. Aina ollut helppo ja tajuaa kaikki asiat, kehuu Talvala työtoveriaan.
Keskiviikkoisin Mimmi-koira leikittää lapsia nopan tai korttien avulla. Mimmi osaa pyöräyttää noppaa kuonollaan sekä valita korttipakasta kortin. Nopassa ja korteissa on taskut, joihin voidaan vaihtaa esimerkiksi erilaisia sanoja. Mimmi osaa myös pyöräyttää rulettia, jonka avulla harjoitellaan kirjaimia. Lapset tykkäävät myös taluttaa koiraa. Silloin Talvalalla on oma hihna ja lapsella oma. Myös pyörätuolia Mimmi osa vetää vetovaljailla.
Koira-avusteisen toiminnan suunnittelussa saa käyttää luovuutta
Talvalan mukaan koira-avusteisessa toiminnassa oma ideapankki on tärkeä.
– Opettajien ja ohjaajien kanssa keksitään yhdessä aktiviteetteja ja kokeillaan niiden toimivuutta. Vain taivas on rajana.
Fibromyalgiasta kärsivä Talvala kouluttaa Mimmistä myös avustajakoiraa itselleen Avustajakoira ry:n kautta. Mimmi on jo käynyt soveltuvuustestit kyseiseen pestiin ja selviytyi niistä hyvin. Enää käyttöönottokoe puuttuu.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Linda Kukkonen |
Kuvat: Pauliina Talvala
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: