Luonto- ja ympäristöalan opiskelija Riikka Lamminpää-Teivainen on kotoisin Savonlinnasta ja aiemmalta koulutukseltaan luokanopettaja. Asikkalassa hän on asunut parikymmentä vuotta opettaen Aurinkovuoren koululla 1–6 luokkalaisia.
Lähietäisyydelle kehitteillä oleva Evon tiedekansallispuisto ja sen toiminta kiinnostavat Lamminpää-Teivaista.
– Siitä sain idean yhdistää opettajan hommia ja ympäristön- sekä luonnonsuojelua. Toiveissani olisi, että sieltä saisi joskus töitä, hän kertoo.
Opinnot kodin lähellä sopivat elämäntilanteeseen. Lamminpää-Teivainen ei välttämättä halua vaihtaa alaa vaan yhdistää työssään opettajan sekä luonto-ohjaajan ammatit.
– Minussa on maailmanparantajan vikaa, luonnon suojeleminen on lähellä sydäntäni. Samoin kierrättäminen ja tasa-arvoisuuden puolustaminen. Lapsena kirjoitin perheelleni vessan seinään, että mitä tuotteita saa käyttää ja vastustin monikansallisia yhtiöitä. Opettajana olen aina halunnut olla luontoarvoja esille tuova, Lamminpää-Teivainen kertoo.
Riikka opiskelee opintovapaan ja aikuisopintorahan avulla
Lamminpää-Teivainen otti opintojaan varten opintovapaata ja laittoi rahaa syrjään. Lisäksi hän saa opintovapaalla aikuisopintorahaa, jota voi saada 1,5 vuodeksi. Suurimman osan yleisaineista hän sai hyväksi luettua, mutta ei esimerkiksi ruotsin ja englannin kieltä, sillä niiden opiskelusta oli kulunut 25 vuotta. Lamminpää-Teivainen innostui tekemään myös fysiikan opintoja.
– Opiskelu yleissivistää aina. Koska olen opettaja, niin pidän myös opiskelusta. Kaikki opiskelu on kotiinpäin, hän kertoo.
Jos alla on toinen tutkinto, opinnot on mahdollista saada suoritettua 1,5 vuodessa. Peruskoulusta valmistumisen jälkeen opinnot kestävät kolme vuotta.
Kannustavassa ryhmässä on kiva opiskella
Opiskeluporukka on ollut monipuolinen ja mieleinen.
– Meillä on pari poikaa peruskoulusta sekä yli 50-vuotiaita aikuisopiskelijoita ja kaikkea siltä väliltä. Hyvin tulemme toimeen ja tykkäämme toisistamme sekä kannustamme toisiamme. Meillä on toiminut tämä järjestely hirmu hyvin. Olemme tehneet kaiken livenä koronasta huolimatta. Joka viikko on käytännön opiskelua.
Ympäristö- ja luontoalalla toimiminen oli syksyn ensimmäinen kurssi. Siihen kuuluu muun muassa kalojen, kasvien ja nisäkkäiden tunnistamista. Ryhmä on käynyt kunnostamassa pitkospuita ja kartoittanut luontopolkujen tasoa. Lamminpää-Teivaisen luokka on myös kunnostanut polkuja. Raivaussahan, moottorisahan, moottoriveneen ja moottorikelkan käyttö on tullut tutuksi.
Opinnoissa suuntaudutaan ympäristönhoitajaksi tai luonto-ohjaajaksi
Kevään aikana luonto- ja ympäristöalan opiskelijat suuntautuvat joko ympäristönhoitajaksi ja luonto-ohjaajaksi. Myös molemmat voi suorittaa. Lamminpää-Teivainen aikoo käydä luonto-ohjaajan ja opiskella itsenäisesti ympäristökasvatuksen Suomen Ympäristöopisto Syklissä. Ympäristökasvattajan työ kiinnostaa.
– Haaveenani on, ettei tarvitsisi sisällä istua loppuelämää vaan työhön liittyisi luonnossa liikkuminen ihan konkreettisesti.
Lue lisää luonto- ja ympäristöalan opinnoista
KYSY LISÄÄ
Teksti: Linda Kukkonen |
Kuvat: Riikka Lamminpää-Teivainen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: