Leipomoalan ammattilainen Marjo Kangas on työskennellyt 15 vuotta Porin Leivällä ja täydensi osaamistaan suorittamalla leipomoalan erikoisammattitutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa. Leipomoteollisuuden mestariksi toukokuussa 2022 valmistunut Kangas kertoo, että opinnoissa parasta oli omaan toimialaan tutustuminen aivan uudesta näkökulmasta.
- Pääsin lähes heti opintojen alettua mukaan tuotekehitystiimiin, joten pystyin hyödyntämään oppimaani käytännössä. Toimenkuvan muutos palveli myös yritystä hyvin ja mahdollisti valmistumisen nopeammassa aikataulussa.
Opintojen jälkeen Kangas on työskennellyt Porin Leivän tuotekehityksessä ja hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. reseptien laadinta, koeleivonta ja tuotteiden kehitys.
Työntekijän kouluttautuminen tukee myös yrityksen kehitystä
Porin Leipä on tunnettu sen taikinajuureen leivotuista leivistä, käsileivotuista kahvileivistä ja herkullisista konditoriatuotteista. Tällä hetkellä Porin Leipä työllistää noin 150 työntekijää Porin kahdessa leipomossa sekä myymälöiden paistopisteissä.
Kun Kangas aloitti leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittamisen Salpauksessa, hän kertoi saaneensa runsaasti kannustusta ja tukea työkavereiltaan. Porin Leivän kehitys- ja laatupäällikkö Kimmo Jokisen mukaan opiskelijan työnkuva muutettiin opintoja vastaavaksi, jolloin sekä opiskelija että yritys saavat koulutuksesta parhaan mahdollisen hyödyn.
- Porin Leipä on erittäin koulutusmyönteinen yritys. Tuemme, opastamme ja perehdytämme opiskelijan koulutuksen vaatimiin osa-alueisiin työpaikalla, Jokinen kertoo.
Kankaan suorittama tutkinto oli ensimmäinen täysin verkossa suoritettu leipomoalan erikoisammattitutkinto Salpauksessa. Koulutuksen runko suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä työnantajan kanssa vastaamaan tutkinnon perusteita ja henkilökohtaistamista opintojen sisällöissä. Tutkinnon suorittamiseen menee keskimäärin 1-2 vuotta, mutta opiskelijan oma aktiivisuus ja työnantajan vahva tuki voivat nopeuttaa valmistumista, kuten Kankaan tapauksessa.
Verkossa suoritettavat opinnot mahdollistavat leipomoteollisuuden opiskelijalle entistä yksilöllisemmän ohjauksen
Verkko-opintojen ansiosta opiskelija voi suorittaa leipomoteollisuuden mestariopinnot pidemmänkin matkan päästä. Salpauksessa elintarvikealan opettajana ja Kankaan näytön arvioijana toiminut Elmo Rautiainen kokee, että verkossa toteutettava koulutus on loistava tapa tutkinnon suorittamiseen varsinkin, kun kyseessä on erikoisammattitutkinto.
- Kun kyse on leipomoteollisuuden asiantuntijatutkinnosta, ei tavanomaista lähiopetusta kaivata enää, sillä asiat ovat jo hallussa. Tehtävien ja verkkomateriaalien myötä keskitytään luomaan uutta, kuten jokin tuoteperhe, tuotekehitysprojekti tai muu tuotannon kehittämisprojekti. Niihin voi antaa ainoastaan ohjeita, sillä jokaisen yrityksen tilanne on uniikki.
Kankaan mukaan verkossa toteutetut tapaamiset ohjaavien opettajien kanssa antoivat juuri tarvittavaa ohjausta opintojen etenemiseen.
- Verkkototeutus oli mahtava tapa tutkinnon suorittamiseen! Suosittelen leipomoalan erikoisammattitutkintoa kaikille, joilla on aitoa motivaatiota ja kiinnostusta leipomoalan tuotekehitystä kohtaan.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Tytti Myöhänen |
Kuvat: Elmo Rautiainen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: