Nico Ijäs ja Riku Hepolehto opiskelivat Salpauksessa koneasentajiksi ja työllistyivät heti opintojen jälkeen Rautelle. Kokoonpano-osaston työnjohtaja Sami Ritanen kertoo, että Rautella on säännöllisesti harjoittelujaksoilla koulutussopimuksella opiskelijoita. Myös oppisopimusta on hyödynnetty mm. kesätöiden yhteydessä. Harjoittelumahdollisuuksia löytyy opiskelijoille, jotka opiskelevat koneasentajiksi, koneistajiksi, sähköasentajiksi tai levyseppähitsaajiksi, myös huoltoasentajia on ollut harjoittelussa. Opiskelijoiden joukossa on nuoria ja aikuisia sekä alanvaihtajia.
Itsenäistä työtä mukavassa porukassa
Nico Ijäs valmistui koneasentajaksi vuonna 2011 ja työllistyi saman tien Rautelle.
- Tutustuin Rauteen opiskeluaikana työssäoppimisjaksolla ja olin siellä myös kesätöissä. Opintojen jälkeen sain täältä töitä ja samassa paikassa olen viihtynyt jo hieman yli kymmenen vuotta.
Ala kiinnosti Ijästä sen vuoksi, että työtä tehdään käsillä. Valintaan vaikuttivat myös sukulaiset, jotka vakuuttivat, että metallialalta löytyy aina töitä. Työtehtäviin koneasentajana ovat kuuluneet isojen puuntyöstökoneiden asennustyöt sekä viime aikoina myös maalaamossa työskentelyä.
- Työ vaatii tarkkuutta, mutta on siistiä ja mukavaa hommaa, viihdyn hyvin tässä työporukassa. Eniten pidän siitä, että saan tehdä itsenäisesti työtä, eikä kukaan ole niskan takana vahtimassa, Ijäs summaa parhaimmat puolet työstään.
Työn monipuolisuus yllätti positiivisesti
Riku Hepolehto kävi jo peruskoulun aikana kesätöissä Rautella ja piti paikkaa jo silloin potentiaalisena vaihtoehtona tulevaisuuden työpaikalle. Peruskoulun jälkeen hän haki ensisijaisesti putki- ja rakennusalalle ja vasta kolmantena vaihtoehtona oli kone- ja metalliala.
- Päivääkään en ole katunut, että tälle alalle niin sanotusti jouduin, vaikka silloin yläasteikäisenä harmitti, naurahtaa Hepolehto.
Hepolehto valmistui koneasentajaksi vuonna 2014 ja sai vakituisen paikan Rautelta heti valmistumisen jälkeen.
- Kuvittelin etukäteen, että tehdastyö on yksitoikkoista, mutta se onkin monipuolista ja vaihtelevaa työtä.
Alkuun Hepolehto oli vanhempien asentajien opissa ja mentoroitavana, mutta ajan ja kokemuksen myötä työtehtävät ovat muuttuneet vastuullisemmiksi ja vaativammiksi. Hepolehdon työhön sisältyy myös keikkahommia Suomessa ja ulkomailla. Mentoroinnista hyvänä esimerkkinä Hepolehto kertoo, että ensimmäiselle ulkomaankeikalle hän lähti vanhemman asentajan kanssa laittamaan linjan pystyyn ja sen jälkeen on hoitanut niitä yksin.
- Tässä työssä on plussaa, kun osaa keskittyä ja hallita kokonaisuuksia sekä olla oma-aloitteinen.
Onnistunut harjoittelujakso on paras CV
Työnjohtaja Sami Ritanen kuvailee Rauten tapaa toimia opiskelijoiden ohjaamisessa.
- Meillä on valittu työntekijöiden keskuudesta mentorit, joilla on halua opiskelijoiden opastamiseen. Heille on varattu työaikaa opiskelijan ohjaamiseen ja mentorointi jatkuukin koko jakson ajan, jotta työ on turvallista ja sujuvaa. Opiskelija pääsee tekemään periaatteessa samoja työtehtäviä mitä mentorikin, kykyjen ja iän mukaisesti.
Kokoonpanossa koneet ja laitteet kootaan piirustusten ja ohjeiden mukaisesti. Osaamisen alueita on esimerkiksi piirustusten luku, koneen elinten tuntemus, laakeriasennukset, pneumatiikka, hydrauliikka ja voimansiirrot.
Opiskelijoita Ritanen kannustaa sanoen, ettei koulusta tullessa tarvitse olla kaikkitietävä osaaja.
- Tärkeintä on tahto ja motivaatio oppia, työ kyllä opetetaan täällä. Työssä voi menestyä hyvin vaikka lukuhommat eivät niin luonnistu, vaan on enemmän käsillä tekevää tyyppiä. Onnistunut harjoittelujakso on paras CV ja käyntikortti, sen kautta meille voi työllistyä kesätöihin tai vakituisesti. Uudet hyvät osaajat ovat meille ja koko teknologiateollisuudelle kullanarvoisia.
Työnhakutaitojen treenausta
Salpauksen lehtori Minna Nuutinen kertoo, että Salpauksesta lähtee säännöllisesti ensimmäisen vuoden kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoita neljän viikon jaksoille Rautelle. Työtehtäviin sisältyy perusosaamista, kokoonpano- ja koneasennustyötä, työtehtäviä valikoituu myös osaamisen ja taitojen perusteella.
- Opiskelijoiden on tärkeää opetella myös työnhakutaitoja. Opiskelijat lähettävät CV:n minulle ja minä lähetän ne Rauten yhteyshenkilölle. He käyvät sitten työpaikalla läpi, kuinka monta opiskelijaa on kulloinkin mahdollista ottaa.
Opiskelijalle harjoittelujakso on hyvää tutustumista työtehtäviin ja työpaikkaan. Onnistuneen jakson jälkeen kesätyöt voivat järjestyä vaikkapa oppisopimuksella, jolloin opinnot etenevät myös kesällä.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Lahtelainen teknologiateollisuuden yritys Raute palvelee maailmanlaajuisesti
Raute on maailmanlaajuisesti toimiva teknologiateollisuuden yritys, joka tuottaa koneita metsä- ja puuteollisuudelle. Rauten asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri, LVL (viilupalkki) ja sahatavara. Teknologiatarjonta kattaa viilun, vanerin ja LVL:n koko tuotantoprosessin sekä erityismittalaitteita sahatavaralle. Tehdaslaajuisten kokonaisuuksien toimittajana Raute on maailmanlaajuinen markkinajohtaja niin vaneri- kuin LVL-teollisuudessa. Kokonaispalvelukonseptiin kuuluvat lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin.
Rauten päätoimipiste sijaitsee Lahden Nastolassa. Muut omat tuotantoyksiköt ovat Kajaanissa, Vancouverin alueella Kanadassa, Changzoun alueella Kiinassa ja Pullmanissa, Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Rauten liikevaihto vuonna 2021 oli 142,2 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä vuoden 2021 lopussa oli 802. Tutustu Rauteen
Teksti: Mervi Hyyrynen |
Kuvat: Sami Ritanen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: