Raute on teknologiateollisuuden yritys, joka tuottaa koneita metsä- ja puuteollisuudelle. Osaavista tekijöistä on globaalisti pula ja se on näkynyt myös Suomessa useamman vuoden.
Systemaattinen yhteistyö Salpauksen kanssa käynnistyi muutama vuosi sitten ja Rautelle tulee säännöllisesti opiskelijoita harjoittelujaksoille koulutussopimuksella eri työtehtäviin. Myös oppisopimusta on hyödynnetty mm. kesätöissä. Kokoonpano-osaston työnjohtaja Sami Ritanen toimii yhteyshenkilönä Salpaukseen päin.
- Tämä on meille yksi tapa löytää uusia työntekijöitä. Harjoitteluiden kautta saamme ison otannan potentiaalisista uusista työntekijöistä. Harjoittelussa opiskelijat antavat meille työnäytteen omien kädentaitojensa kautta. Uuden oppiminen, motivaatio ja mielenkiinto tulee hyvin esiin jakson aikana. Löydämme tämän avulla uusia osaajia, jotka ovat meille kullanarvoisia, Ritanen kertoo.
Mentorit ohjaavat ja perehdyttävät opiskelijoita
Rautella on valittu kokeneiden työntekijöiden keskuudesta mentorit, joilla on halua opiskelijoiden ohjaamiseen. Heille on varattu työaikaa ohjaustyöhön ja mentorointi jatkuukin koko jakson ajan, jotta työ on turvallista ja sujuvaa.
- Mentoreita on aiemmin koulutettu Salpauksen työpaikkaohjaajakoulutuksissa ja tulevana syksynä uusia mentoriehdokkaita ja työnjohtoa koulutetaan jälleen Salpauksen etäkoulutuksessa. Mentoreilla on tärkeä rooli opiskelijan onnistumisessa ja arvioinnissa, Ritanen toteaa.
Valmis sapluuna on kaiken A ja O. Kun harjoittelija tulee taloon, niin ei aloiteta joka kerta alusta, vaan on valmis ja selkeä malli, jonka mukaan mennään. Ritanen on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Salpauksen kanssa, mutta systematisointi on tuonut mukaan myös HR-palvelut, joiden kautta mm. koulutussopimukset hoituvat.
-Olen ollut tosi tyytyväinen tähän sapluunaan. Totta kai alussa tähän menee aikaa, mutta jonkin ajan päästä työ alkaa kantamaan hedelmää, Ritanen iloitsee. Hyvä kello kuuluu kauas ja opiskelijoiden hyvät kokemukset lisäävät Rauten tunnettuutta ja houkuttelevuutta opiskelijoiden keskuudessa, hän jatkaa.
Työnantajalle tilaisuus sitouttaa osaajia jo opiskeluaikana
Salpauksen lehtori Minna Nuutinen on Rauten yhteyshenkilö.
- Kun oppilaitoksessa ja yrityksessä on sovittu yhteyshenkilöt, niin homma pysyy hanskassa. Tällä toimintatavalla varmistetaan, ettei meiltä ole vaikkapa neljä eri opettajaa peräkkäisinä päivinä yhteydessä eri puolille Rautea. Hyväksi havaittuja toimintatapoja on myös helppo standardisoida. Kun toinen tulee tutuksi, yhteydenpito on helppoa ja luontevaa.
Salpauksen kone- ja tuotantotekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijoita käy Rautella säännöllisesti neljän viikon mittaisilla harjoittelujaksoilla. Opinnoissa pidemmälle edenneiden jaksoja sovitaan opiskelijoiden ja työnantajan tarpeiden mukaan. Valinnaisilla opinnoilla saadaan räätälöityä opiskelijan osaamista työtehtävien mukaiseksi.
- Oppisopimus on nykyään helppo ja joustava tapa, jolla työnantaja voi sitouttaa opiskelijaa jo opiskeluaikana työpaikkaan. Oppisopimuksen voi solmia vaikka kesän ajaksi tai opintojen loppuvaiheessa. Näin työnantaja saa täsmäkoulutetun työntekijän, joka tuntee jo työtehtävät ja työpaikan. Suurimpana yhteistyön antina yritykselle näen, että työnantaja on opiskelijan mukana jo opiskeluaikana ja pystyy nappaamaan helmiä itselleen työntekijöiksi, Nuutinen kertoo.
Kumppanuus tiivistää yhteistyötä edelleen
Raute ja Salpaus ovat tehneet yhteistyötä pitkään ja keväällä solmittiin kumppanuussopimus. Rauten henkilöstöpäällikkö Mia Könnilä näkee kumppanuuden win-win-tilanteena.
-Kumppanuuden kautta toteutuu jatkuvuus, meillä on malli ja polku mitä pitkin edetään tiiviissä yhteistyössä Salpauksen kanssa. Raute tarvitsee tekijöitä ja harjoitteluiden kautta opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin työtehtäviin. Pääsemme sitouttamaan opiskelijoita jo varhaisessa vaiheessa työpaikkaamme. Olemme hitech-yritys, jossa on mielenkiintoisia ja haastavia projekteja monenlaisille tekijöille.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Koulutussopimuksella vai oppisopimuksella?
Opiskelijan jaksosta laaditaan joko koulutussopimus tai oppisopimus. Koulutussopimus sopii etenkin opintojen alussa olevalle opiskelijalle. Oppisopimus sopii pidemmälle edenneen opiskelijan jaksolle tai vaikka koulutussopimuksen jatkoksi. Oppisopimuksella voi opiskella myös lyhyitä jaksoja esim. kesätöissä.
Koulutussopimus = opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hänelle makseta palkkaa. Salpaus laatii sopimuksen jaksosta. Opiskelijaa ohjaa työpaikalta nimetty työpaikkaohjaaja.
Oppisopimus = määräaikainen tai jatkuva työsuhde, pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla. Opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Salpaus laatii sopimuksen jaksosta. Opiskelijaa ohjaa työpaikalta nimetty työpaikkaohjaaja.
Lahtelainen teknologiateollisuuden yritys Raute palvelee maailmanlaajuisesti
Raute on maailmanlaajuisesti toimiva teknologiateollisuuden yritys, joka tuottaa koneita metsä- ja puuteollisuudelle. Rauten asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri, LVL (viilupalkki) ja sahatavara. Teknologiatarjonta kattaa viilun, vanerin ja LVL:n koko tuotantoprosessin sekä erityismittalaitteita sahatavaralle. Tehdaslaajuisten kokonaisuuksien toimittajana Raute on maailmanlaajuinen markkinajohtaja niin vaneri- kuin LVL-teollisuudessa. Kokonaispalvelukonseptiin kuuluvat lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin.
Rauten päätoimipiste sijaitsee Lahden Nastolassa. Muut omat tuotantoyksiköt ovat Kajaanissa, Vancouverin alueella Kanadassa, Changzoun alueella Kiinassa ja Pullmanissa, Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Rauten liikevaihto vuonna 2021 oli 142,2 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä vuoden 2021 lopussa oli 802. Tutustu Rauteen.
Teksti: Mervi Hyyrynen |
Kuvat: Nico Ijäs
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: