Näin neuvoo muita alan vaihtoa pohtivia sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa Salpauksessa Heinolassa opiskeleva Kai Lahtinen. Alan vaihto oli pyörinyt koko ikänsä myyntitöitä tehneen miehen takaraivossa hyvän aikaa. Lopullisen sysäyksen uudelle alalle hakeutumiseen antoi koronapandemian mukanaan tuoma pitkä lomautusjakso. Mahdollisuus lähteä opiskelemaan työttömyysetuudella sinetöi päätöksen lähteä opiskelemaan - jotain ihan muuta.
Sähkö- ja automaatioala oli Lahtiselle luontainen valinta oman elektroniikkaharrastuksen ja kodin elektroniikan myyntikokemuksen myötä. Mikä parasta, voi sähkö- ja automaatioalaa opiskella Heinolan Salpauksessa, jonne hakeutuminen on jatkuvan haun kautta mahdollista joustavasti ympäri vuoden. Kai Lahtinen muutti kolmisen vuotta sitten Lahdesta Jyrängön jokimaisemiin Heinolaan. Täällä viihtyykin nyt koko Lahtisen perhe, vaimo ja tytär, sillä Heinolassa on luonto, mutta myös tarvittavat palvelut lähellä.
Vertaistukea muista aikuisopiskelijoista
Opinnot alkoivat marraskuussa ja vaikka korona hiukan sotkikin etenemistä ja työsalityöskentelyä, sujui etäopiskelu omatoimiselta mieheltä sutjakkaasti. Aikaisemmin hankittua osaamista tunnistettiin sekä tunnustettiin yhteisten opintojen osalta. Tarvittavat lisäopinnot Lahtinen pystyi tekemään verkko-opintoina ja tenttimällä. Käytännön matematiikan tunneilla käsiteltiin sähköalalla käytännössä tarvittavaa matematiikkaa, joten oppitunneille osallistuminen oli mielekästä.
– Eteneminen on ollut rentoa ja stressitöntä. Vaikka opiskelu samassa ryhmässä vasta peruskoulusta tulleiden junioreiden kanssa vaatikin aluksi totuttelua, löytyi vertaistukiverkosto nopeasti muista aikuisopiskelijoista, Lahtinen toteaa opiskelustaan.
Oikeisiin töihin työmaille päästiin nopeasti
Kun ammatillisia opintoja vertaa edellisiin merkanttiopintoihin, on opiskelu huomattavasti työvaltaisempaa kuin ennen. Teoriaopintoja on ollut koulussa vähemmän, joten omatoimista oppikirjojen lukemistakin on tarvittu. Lahtinen on ollut koulutussopimuksella Päijät-Hämeen Sähkö ja Data Oy:ssä ja opinnot ovat loppusuoralla. Työn alla on viimeinen ammatillinen, valinnainen 45 osaamispisteen laajuinen tutkinnon osa, rakennusautomaatioasennukset, joten tutkinto valmistuu kahden vuoden tavoiteajassa.
Mukana monipuolisissa projekteissa alusta loppuun
Työmailla Lahtinen on päässyt asentajien mukana monenlaisiin kohteisiin oppimaan käytännön töitä niin uudiskohteissa kuin vanhojen rakennusten sähkötöissä. Mielenkiintoista onkin ollut olla mukana esimerkiksi uudiskohteena olleen loma-asunnon sähköistämisessä perustusvaiheesta viimeistelyyn asti. Projektissa on saanut tehdä monipuolisesti eri vaiheiden töitä. Projekti on opettanut paljon, mm. siitä, miten yhteistyö työmailla toimii eri rakennusalan ammattilaisten kanssa. Timpureiden kanssa käydään tiivistä keskustelua aikatauluista ja etenemisestä.
Energian hinnannousu on näkynyt mm. kasvaneena aurinkokennoasennusten kysyntänä. Ajankohtaisia asennuskohteita ovat olleet mökkien ja terassien sähköistys. Parasta työpaikalla oppimisenjaksoissa onkin ollut juuri töiden monipuolisuus.
Näytöt sähköasentajan opinnoissa
Ammatillista osaamista sähköasentajan opinnoissa arvioidaan näytöissä, joita tehdään pääsääntöisesti oikeilla työmailla yhteistyössä alan työnantajien kanssa.
– Alkuun päästiin koululla helpolla valaistusnäytöllä, eivätkä työmailla toteutetutkaan näytöt ole tuntuneet erityisen vaikeilta. kertoo Lahtinen.
Jaksot työpaikalla ja näytöt ovat menneet tekemään tottuneelta mieheltä hyvin. Tutkinnon perusteiden vaatimuksia ja kieltä on välillä pitänyt tulkita yhdessä vastuuohjaajan kanssa. Ehkä suurin haaste opinnoissa onkin Lahtisen mielestä ollut löytää tutkinnon perusteiden edellyttämiä työkohteita, joissa näytöt voi tehdä. Opiskelijan pitää pystyä poimimaan yksittäisiä työtehtäviä tai tehtäväkokonaisuuksia, jotka sopivat näyttöihin. Näytöistä sopiminen vaatii aina tiivistä yhteistyötä niin työnantajan kuin vastuuohjaajankin kanssa, kun näyttöjä suunnitellaan ja aikataulutetaan.
Kun valmistuminen häämöttää – millaiset ovat alan työllistymisnäkymät?
Sähköalalla tuntuisi olevan tulevaisuutta. Kehittyvä teknologia niin autoilussa kuin asuntojen energialähteissä tuo monenlaisia tarpeita ja mahdollisuuksia. Sähköautojen latausinfran tarve kasvaa, samoin laajenee aurinko- ja maalämpöjärjestelmien käyttö. Remontti- ja uudisrakennuskohteita käynnistetään.
- Olo on luottavainen siitä, että töitä kyllä löytyy, kun opinnot ovat päätöksessään, Lahtinen summaa tuntojaan.
Katso myös nämä
KYSY LISÄÄ
Teksti: Marjut Sakki |
Kuvat: Marjut Sakki
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: