Hämeen ELY-keskus, Hämeen TE-toimisto ja Salpaus järjestivät yhteistyössä alueen työnantajien kanssa Tekijöitä leipomoteollisuuteen -työvoimakoulutuksen, josta valmistui elintarvikealan taitajia taikinoiden äärelle.
Taikinantekijä, ylöslyöjä, paistaja, leipuri, linjanhoitaja, pakkaaja, paistopisteen hoitaja
Vastaanotto, varastointi, keräily, lähettäminen
Kotileipomo, kivijalkaleipomo, myymäläleipomo, automatisoitu teollisuusleipomo
Ruokaleivän ja leipomoeinesten tuotantoprosessissa on monenlaisia työtehtäviä ja työpaikkoja. Useimmissa nykyaikaisissa leipomoissa valmistetaan ruokaleivän lisäksi kahvileipiä ja konditoriatuotteita. Laajaan elintarvikealaan kuuluvat myös ruokavalmisteiden tuotanto sekä kasvis-, makeis- ja juomateollisuus.
Työvoimakoulutuksella tekijöitä leipomoteollisuuteen
Elintarvikealan työpaikkojen monipuolinen tarjonta ja työntekijöiden tarve on tunnistettu Päijät-Hämeessä.
Työvoimakoulutus kiinnosti hakijoita. Runsaasta hakijajoukosta haastateltiin ja löytyi motivoituneita opiskelijoita leipomoteollisuuden monipuolisiin aputyötehtäviin, kuten leivontaprosessin käynnissäpitoon, pakkaamiseen, varastointiin, koneiden hoitoon ja lähettämötehtäviin.
Tiivis työvoimakoulutus koulutus mahdollisti alaan ja yritykseen tutustumisen ja toi tietoa leipomoteollisuuden avustavista ja ammatillisista työtehtävistä. Koulutuksesta sai myös rohkaisua jatkaa elintarvikealan tutkinnon opiskeluun, joka voi tarpeen mukaan olla joko tutkinnon osia tai kokonainen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto.
Hyvä ryhmä innosti opiskelemaan
Salpauksen opettajat Sari Lindroos ja Elmo Rautiainen iloitsivat koulutukseen osallistujien erinomaisesta ryhmähengestä. Hyvä tunnelma näkyi myös opiskelijoiden antamissa myönteisissä palautteissa koulutuksesta.
Ryhmän päätöstilaisuudessa kerrattiin yhdessä lähijaksojen aiheita, työelämäjaksojen kokemuksia, leipomoiden työaikamalleja ja perehdyttämistapoja sekä opiskelijoiden jatkosuunnitelmia.
– Vaikka koulutus oli kohdennettu avustaviin tehtäviin, ryhmän vahva osaaminen mahdollisti sen, että osa opiskelijoista eteni teollisuuden tarpeiden mukaan jo vaativampiinkin tehtäviin, iloitsee Rautiainen.
Rautiainen harmittelee ainoastaan sitä, että maailmantilanne vaikutti yritysten työtilanteeseen koulutuksen aikana, minkä vuoksi muutoin onnistuneesta koulutuksesta työllistyi hieman odotettua vähemmän.
Työpaikkaohjaajalla on tärkeä rooli perehdyttämisessä ja ammatillisessa ohjaamisessa
Opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen ja työelämäasiantuntija Rita Onkalo saivat mukana olleilta tärkeää taustatietoa tuleviin koulutuksiin.
Päijät-Hämeen Viljaklusterin, Ladecin ja Salpauksen ideoimassa VILJO – ohjausosaamista Viljaklusterin toimialoille -hankkeessa tuotetaan leipomoiden ja panimoiden työpaikkaohjaajien ja työyhteisöjen kanssa yrityskohtaisia keinoja opiskelijan, työkokeilijan tai uuden työntekijän henkilökohtaisempaan sekä tarvittaessa kieli- ja kulttuuritietoisempaan ohjaamiseen.
Päijät-Hämeen Liiton rahoittamalla hankkeella edistetään elintarvikealan tuottavuutta, työpaikkaan kiinnittymistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.
– Voimme yhdessä vaikuttaa elintarvikealan mielikuviin käytännön toimin, mutta myös lisäämällä viestinnän keinoin työtehtävien tunnettuutta ja uratietoisuutta, Onkalo kertoo.
Kysy meiltä lisää
Tutustu myös näihin
Teksti: Rita Onkalo |
Kuva: Rita Onkalo
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: