Koulutuskeskus Salpauksen tarinan yksiin kansiin kokoava kirja Neljännesvuosisata leipää ja sirkushuveja julkaistiin torstaina 19.1.2023. Haastatteluineen kirjan kirjoittamiseen ja valmiiksi teokseksi toimittamiseen kului aikaa kolmisen vuotta.
Kirja kertoo ammatillisen koulutuksen kehityksestä, suosion kasvusta ja rakenteellisista muutoksista Päijät-Hämeessä vuosina 1996–2021 sekä koulutusmaailmaan liittyvistä muistoista vuosien varrella.
Kirjan ovat koonneet Koulutuskeskus Salpauksessa rehtorina vuosina 2001–2013 toiminut opetusneuvos Marita Modenius ja Lahden ammattikorkeakoulun tietopalvelujohtajana toiminut Sirkku Blinnikka.
– Olemme kuvanneet Salpauksen edelläkävijyyttä, innovatiivisuutta, yhteiskuntavastuuta ja rohkeutta tehdä uudistuksia, jotka ovat nostaneet Salpauksen valtakunnan kärkioppilaitosten joukkoon ja myös kansainvälisesti arvostetuksi yhteistyökumppaniksi, kirjoittajat kuvailevat.
Neljännesvuosisata leipää ja sirkushuveja syntyi osallistavalla tavalla. Omien kokemustensa, muistojensa ja tietojensa lisäksi kirjoittajat ovat haastatelleet lukuisia entisiä ja nykyisiä työntekijöitä ja opiskelijoita, keskustelleet eri alojen opiskelijoiden kanssa, pyytäneet artikkeleita sidosryhmiltä sekä tutkineet kirjallista materiaalia 25 vuoden ajalta.
Kirjassa käytetyt kuvat ovat Salpauksen kuva-arkistoista, kirjoittajilta tai kirjassa julkaistujen artikkeleiden kirjoittajilta.
Paljon ja painavaa asiaa – yli 500 sivua Salpauksen tarinaa
Kirjan julkistamista seurasi satahenkinen kutsuvierasjoukko Wanhassa Teatterissa Lahden keskustakampuksella. Tilaisuuden juonsivat kuntayhtymän toimitusjohtaja Martti Tokola ja Koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen.
Kirjoittajat Modenius ja Blinnikka kävivät eloisasti läpi, millaista kirjan kirjoittaminen oli.
– Kirjan kirjoittaminen oli innostavaa! Kävimme satoja keskusteluja henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa materiaalia kerätessämme. Saimme myös elää oman työuramme uudestaan, kuvasi Modenius.
Paikalla olleet saivat tuoreeltaan myös lukuohjeen kirjaa varten.
– Kirja painaa 1,7 kiloa ja siinä on yli 500 sivua tekstiä. Se ei ole kirja, jota suosittelen luettavaksi sängyssä tai muuten hartiat ja niskat tulevat kipeiksi. Se on Coffee table book, jota säilytetään pöydällä ja selaillaan, Blinnikka ohjeisti.
Tilaisuudessa nähtiin monia lämpimiä kohtaamisia ja jälleennäkemisiä. Yhteistä historiaa muisteltiin leivoskahveilla, muistoja ja samalla kirjaa läpikäyden.
Kirjan julkistamisen yhteydessä oli myös mahdollista tutustua Salpauksen historiatilaan ja valokuvatauluihin, jotka on otettu Salpauksen rehtoreista, toimitusjohtajista ja Päijät-Hämeen koulutuskonsernin ja Koulutuskeskus Salpauksen yhtymähallituksen puheenjohtajina vuosina 2013–2022 toimineista henkilöistä.
Lue kirja verkkosivuillamme tai tilaa itsellesi Salpauksen verkkokaupasta
Kirjaan (pdf) voi tutustua Salpauksen verkkosivuilla sivulla Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä.
Neljännesvuosisata leipää ja sirkushuveja -kirja on myös tilattavissa 25 euron hintaan Salpauksen verkkokaupasta. Se toimitetaan postipakettina kotiin.
Koulutuskeskus Salpaus on yksi Suomen suurimmista ja edistyksellisimmistä ammatillisista oppilaitoksista
Koulutuskeskus Salpauksen juuret ovat vuonna 1996 syntyneessä Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymässä, johon kuului useita ammatillisia oppilaitoksia. Vuonna 2001 syntyi Koulutuskeskus Salpaus, joka kokosi yhteen oppilaitokseen kuntayhtymän toisen asteen ammatillisen koulutuksen.
Vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen reformi toi koulutukseen aiempaa vahvemmin yksilölliset opintopolut ja tiivistivät yhteistyötä työelämän kanssa entisestään. Sen jälkeen koronapandemia vauhditti digitaalisuuden hyödyntämistä ammatillisessa koulutuksessa ja lisäsi verkko-opetusta ja verkkokoulutuksia.
Salpauksessa on uudistettu viime vuosien aikana oppimisympäristöjä vastaamaan nykyaikaisen ammatillisen koulutuksen ja työelämän tarpeita. Vuosittain Salpauksessa opiskelee noin 13 000 aikuista ja nuorta opiskelijaa.
KYSY LISÄÄ
Kuvat: Jonna Uski, Salpauksen kuva-arkisto
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: