Kun muutamia vuosia sitten Miklós Jaatisen syliin tipahti työmaalla iso ja vastuullinen projekti, hän päätti, että on tullut aika panostaa omaan uraan ja ilmanvaihtoasentajan ammatissa kehittymiseen.
Hän päätyi hakemaan Koulutuskeskus Salpauksen sivuilta lisätietoa koulutusmahdollisuuksista ja törmäsi talotekniikan opintoihin, josta voisi erikoistua ilmanvaihtoasentajaksi. Tutkinto tuki loistavasti vastuullisia tehtäviä, joihin hän oli projektien nokkamiehenä jo törmännyt. Vetovastuu sekä työryhmän ja aliurakoitsijoiden ohjaaminen oli hänelle ennalta tuttua, mutta todistus pätevyydestä vielä uupui.
Salpauksessa otetaan huomioon opiskelijan elämäntilanne
Jaatinen tiedusteli Salpauksesta, miten koulutus tukisi jo työssä ennalta hankittua osaamista, ja kuinka tutkinto olisi mahdollista suorittaa. Vastaavista tutkinnoista oli löytynyt tietoa suhteellisen vähän ja Salpauksen tyyli ottaa opiskelijan yksilöllinen elämäntilanne huomioon, teki Jaatiseen vaikutuksen. Hänen suunnitelmissaan oli suorittaa menestyksekäs näyttö ja hankkia siten todistus osaamiselleen.
Kiinnostava ilmanvaihtoala vei mukanaan ja motivoi opiskelemaan
Kun Jaatiselle tarjoutui mahdollisuus kokeilla uutta alaa ilmanvaihtoasentajana vuonna 2009, hän ihastui työhön ensimmäisestä päivästä alkaen. Nälkä kasvoi syödessä ja se auttoi lopulta myös opiskelumenestyksessä.
– Olin niin innostunut työstäni ja halusin valtavasti kehittyä. Sain yhä vastuullisempia tehtäviä ja kokemusta alkoi kertyä todella laajasti. Kokemus monipuolisista tehtävistä sen sijaan helpotti opintojen suorittamista myöhemmässä vaiheessa. Suoritin erikoisammattitutkintoon liittyvät opinnot dokumentoimalla tekemiäni hankkeita ja antamalla näytön osaamisestani, Jaatinen kertoo.
Materiaalin kerääminen vei aikaa, sillä opinnot tapahtuivat työn ohella. Työmaa, jossa hän suoritti näyttötyön urakan vetovastuussa, kesti 13 kuukautta.
Erikoisammattitutkinto on todistus monipuolisesta osaamisesta
Erikoisammattitutkinto on alan tietotaitoa syventävää koulutusta, joka on usein mahdollista järjestellä opiskelijan elämäntilanteen ja kokemuksen mukaan. Koulutus sopii henkilölle, joka haluaa panostaa itseensä ja omaan uraansa.
– Koulutuksesta on valtavasti hyötyä, jos haluaa osoittaa oman alansa vaativampien työtehtävien hallintaa ja kehittyä tekijänä. Erikoisammattitutkinto on todistus oman osaamisalansa monipuolisesta ymmärryksestä ja voi mahdollistaa mielekkäitä ja vastuullisia työtehtäviä sekä varmistaa hyvät ansiot, vinkkaa Jaatinen.
Tutkinnon suorittamisesta kannattaa jutella työnantajan kanssa
Kun Jaatinen oli päättänyt hakea koulutukseen, hän oli ensitöikseen yhteydessä omaan työnantajaansa. Hän kertoi tarpeestaan tutkinnon suorittamiseen ja halustaan kehittyä urallaan. He tutustuivat yhdessä työnantajan kanssa talotekniikan erikoisammattitutkinnon koulutuskokonaisuuteen, ja työnantaja antoi koulutukselle täyden tuen.
Opiskelun aloittaminen oli kuitenkin jännittävää, sillä Jaatisen aiempi koulumenestys epäonnistumisineen kummitteli taustalla. Kuitenkin Koulutuskeskus Salpauksen joustava ja kannustava ilmapiiri saivat hänet pian vakuuttumaan, että hän voi oppia mitä vain.
Opiskelu oli mielekästä ja opettajat ammattitaitoisia
– Opin paljon uutta ja kohtaamiset opettajan kanssa olivat mielekkäitä. Opettajat ovat todella ammattitaitoisia ja tuntuvat olevan aidosti kiinnostuneita opiskelijoista. Koulun kautta olen oppinut käyttämään myös laajemmin tietotekniikkaa, sillä lopputyön teko vaati asioiden esittämistä digitaalisessa muodossa, Jaatinen summaa.
Tutkinnon suorittaminen kysyy myös hyviä sosiaalisia valmiuksia, sillä osa tutkinnon vaatimuksista liittyy useiden sidosryhmien kanssa työskentelyyn ja erilaisissa palavereissa toimimiseen. Myös sosiaalisten taitojen kehittämiseen saa tukea ja ohjausta koulussa.
– Erityisesti tekniset alat ja opintopolut, joissa pääsee aidosti tekemään, toimivat hyvin sellaisillekin, joita ei lukeminen varsinaisesti kiinnosta. Salpaus on juuri oikea oppilaitos, jos haluaa oppia kokeilemalla, Jaatinen lisää.
Kysy, tutki ja neuvottele - löydät sopivan ratkaisun erikoisammattitutkinnon suorittamiseen
Opiskelun mahdollisuutta ei kannata tyrmätä, vaikka kokisi ettei ole ikinä ollut koulussa menestyjä. Vaihtoehtoja opintojen suorittamiseksi on niin paljon, että sopiva ratkaisu löytyy omasta tilanteesta riippumatta. Opinnot avaavat aina uusia mahdollisuuksia, myös omien työtehtävien ulkopuolelta.
– Suosittelen tutkinnon hankkimista, sillä se avaa mahdollisuudet jatko-opintoja varten, mutta myös tilaisuuden ansiokkaisiin töihin. Voisin toimia ilmanvaihtoasentajan työn lisäksi kouluttajanakin. Vastuurooleissa pääsee kiinni myös hyviin tienesteihin, ja mikä vielä tärkeämpää: työ on todella kivaa, Jaatinen kertoo.
Aikuisena opiskelu sytytti kipinän
Opiskelu on mahdollista iästä riippumatta. Talotekniikan erikoisammattitutkinnosta valmistunut Jaatinen oli valmistuessaan 30-vuotias. Kouluttautumisesta ja todistettavasta pätevyydestä Jaatinen on valtavan ylpeä.
– Aikuisopiskelu oli ehdottomasti minulle sopiva malli. Olin valtavan motivoitunut ja innostunut. Aiemmin puuttunut kipinä opiskeluun syttyi, ja nyt haaveilen opiskelevani vielä talotekniikan insinööriksi, kun aika on sopiva. Haluan tuntea oman toimialani läpikotaisin ja päästä tulevaisuudessa entistä vastuullisempiin tehtäviin, Jaatinen pohtii.
Tutustu myös näihin
KYSY LISÄÄ
Teksti: Riina Kruut |
Kuvat: Miklos Jaatinen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: