Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Salpauksessa opiskelevalla Joni Laineella on takanaan 12-vuotinen ura rakennus- ja kuljetusalalla. Edellinen työ päättyi, kun terveys ei sitä enää kestänyt.
Miten kuorma-auton ratissa päivät viettäneestä työmiehestä tuli syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tuki ja turva?
Tänä päivänä Laine ajattelee, että työssä nuorten parissa hänen kuuluukin olla.
Uravalmentaja ehdotti nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutusta
– Oltuani vuoden sairaslomalla, lähdin työuravalmentajan kanssa miettimään seuraavaa siirtoa. Valmentaja ehdotti uudelleenkouluttautumista ja iski eteeni kuvauksen nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksesta. Ajatukseni karkasivat omiin nuoruusvuosiini ja ajattelin siltä istumalta, että tätä pitää kokeilla, Laine muistelee.
Hän päätyi työkokeiluun nuorisotyöhön ja laittoi samalla hakemuksen Salpaukseen kasvatus- ja ohjausalan opintoihin. Työkokeilun jälkeen Laine oli varma: hän kuuluu nuorisotyön pariin.
Kun opiskelu kasvatus- ja ohjausalalla alkoi, Laine pääsi työharjoitteluun vanhoille kotikulmilleen Askolaan. Kun Aseman Lapset ry:n liikkuvan nuorisotyön Walkersin auto, eli Wauto, saapui alueelle, Laine pääsi kunnalle kolmen kuukauden työsuhteeseen. Se oli inspiroivaa ja idea yrittäjyydestä hiipi Laineen mieleen.
Uusi aluevaltaus yrittäjänä nuorten parissa
Laine muutti matkailukäyttöön rekisteröidyn bussinsa JunnuLinkuksi, jolla hän alkoi tarjota liikkuvaa nuorisotyötä. Laineella oli kokemusta nuorisotyön tärkeydestä omasta nuoruudestaan.
– Vanhempani erosivat ollessani 9-vuotias. Se oli vaikeaa aikaa, samalla liityin osaksi uusioperhettä ja vaihdoin pienemmästä koulusta isompaan. Koin monta muutosta samalla kertaa ja sain silloin itse paljon tukea nuorisotoimesta. On hienoa olla nyt antamassa saatua apua takaisin, Laine muistelee.
Laineen mielestä toiminimimuotoisen yrityksen perustaminen oli helppoa, mutta yrittäjyydestä nuorisotyön parissa hän ei löytänyt esimerkkiä.
– Sivistystoimen johtajan kanssa keskusteltiin yritystoiminnan aloittamisesta ja tarkoituksesta. Lähdimme luomaan pilottia ja nyt olen sitoutunut JunnuLinkun kanssa Askolaan ja lähialueille. Toivon, että tulevaisuudessa toiminta nähdään kannattavana useammissa kunnissa, Laine kertoo.
Joni puhuu nuorten kanssa ihan tavallisista asioista
Junnulinkussa kaikki nuoret otetaan vastaan ja kohdataan. Mukana on kaikenikäisiä nuoria aina kymmenvuotiaasta ylöspäin.
– Puhumme usein nuorten kanssa vapaa-ajasta, harrastuksista ja koulunkäynnistä, mutta kyllä myös päihteidenkäytöstä keskustellaan. Niin JunnuLinkussa kuin muutenkin nuorisotyössä on nollatoleranssi päihteidenkäytölle, Laine huomauttaa.
Opinnoista saa kannustusta ja tiimityötaitoja sekä verkostoituu alan ammattilaisten kanssa
Laineen opiskelumotivaatio on korkealla ja hän ajattelee, että siksi opiskelu on sujunut niin hyvin. Opinnot ovat olleet joustavia ja opettajat luottavat, että tehtävät hoituvat.
– Olen oppinut hurjasti nuorisotyön monipuolisuudesta, mutta tutustunut myös itseeni uudelleen. Koulutus perustuu tiimioppimiseen ja olemme menneet koulutuspolkua läpi yhdessä tiimin kanssa. Ala on tuntunut alusta saakka omalta, Laine summaa.
Jonin vinkki alanvaihtajalle: ennakkoluulot kannattaa heittää romukoppaan
Kasvatus- ja ohjausalalla pärjää ymmärtäväinen ja empaattinen ihminen, joka osaa säädellä omia tunteitaan.
– Tärkeintä on, että toiminnassa on mukana ennakkoluulottomasti. Nuori pitää kohdata siten, että hän saa itse luoda ensivaikutelman. Myös käsitys nuorisotyöstä on ihmisillä yllättävän kapea. Alan työkenttä on laaja ja asioita voi tehdä monella tavalla. Joka tapauksessa työ nuorten parissa on aina merkityksellistä, Laine muistuttaa.
Jonin ylpeydenaihe on työ nuorten kanssa Lahden moottoripajalla
Laine aloitti työharjoittelijana ja päätyi lopulta vastuuseen Lahden moottoripajan suositusta nuorten toiminnasta. Moottoripajalla työskennellään pienryhmissä ja korjaillaan moottoriajoneuvoja yhdessä nuorten kanssa. Moottoripajaa ylläpidetään yhteistyössä seurakunnan, koulujen ja lastensuojelun perhetyön kanssa.
– Ensin nuori tulee juttelemaan ja katsomme yhdessä, olisiko moottoripajan ryhmätoiminta hänelle sopivaa. Ryhmissä on tiivis yhteishenki ja avoin kulttuuri. Jokaisella nuorella on omat tärkeät asiansa mielen päällä, ja niitä käydään tarvittaessa yhdessä läpi. Muutaman tutustumiskerran jälkeen juttu alkaa yleensä luistaa ja yhtäkkiä uusi nuori onkin osa porukkaa. Uskon, että ajatus roolien riisumisesta kantaa pitkälle, Laine kertoo.
Tärkeintä nuorten kanssa toimimisessa on kaikkien kohtaaminen tasavertaisena. Jokainen pajan ovista sisään astuva jättää roolinsa oven ulkopuolelle – näin tekee myös Laine itse. Hän haluaa olla oma itsensä nuorten kanssa sekä aidosti läsnä tilanteissa. Nuoren kanssa pitää olla samalla tasolla, mutta muistaa kuitenkin oma rooli ammattilaisena. Tutustu moottoripajojen toimintaan.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Riina Kruut |
Kuvat: Riina Kruut
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: