Liiketoiminnan perustutkinnon opintojen alkuvaiheessa Elli Orha osallistui muiden opiskelijoiden joukossa opintomarkkinoille, missä kerrottiin erilaisista opiskelumahdollisuuksista. Jatko-opintoihin LAB-ammattikorkeakouluun johtavista MOTARI-opinnoista hän kuuli silloin ensimmäisen kerran.
– Muistan peruskoulusta sen, miten kaukaiselta opinnoista puhuminen tuntui. Ammattikoulun jälkeisistä jatko-opintomahdollisuuksista en muista, että olisi kerrottu juuri mitään. Sen sijaan kaikille tuntui olevan selvää, että lukiosta mennään esimerkiksi yliopistoon, Orha muistelee.
Opinto-ohjaaja ja vastuuohjaaja auttoivat hakemisessa MOTARI-opintoihin
MOTARI-opinnot, eli Salpauksessa ammatillisten opintojen kanssa yhtäaikaisesti suoritettavat AMK-opinnot, kuulostivat kunnianhimoisen Orhan mielestä loistavalta tilaisuudelta varmistaa paikka merkonomiopintojen jälkeen LAB-ammattikorkeakouluun, joten Orha päätti keskustella opinto-ohjaajan kanssa vaihtoehdoistaan.
Opintopisteitä piti suorittaa 30, jotta hän voisi merkonomiksi valmistuttuaan hakea erillishaussa ammattikorkeakouluun. Kiireiseltä nuorelta opintojen yhdisteleminen vaati tarkkaa suunnitelmaa. Lopulta kuitenkin työssäkäyvä oppisopimusopiskelija ja kilpatasolla luisteleva Orha onnistui kalenteroimaan itselleen onnistuneen aikataulun.
– Minulla oli jääkaapin ovessa monta paperilappua ja seurasin erilaisia deadlineja tarkasti. Järjestelmällisyydellä ja suunnitelmallisuudella sain tehtäväni hoidettua ja kasattua lopulta kaikki opinnot pakettiin. Salpaus oli todella joustava ja sain lisäaikaa tiettyihin tehtäviin aina tarvittaessa. Valmistuin ajallaan ja vieläpä hyvin arvosanoin, Orha mainitsee.
Merkonomin opinnoista sai hyvän pohjan jatko-opintoihin ja työelämään
Merkonomiksi valmistunut Orha kokee, että MOTARI-opinnot tukivat valtavan hyvin häntä niin työelämässä kuin ammattikoulunkin opinnoissa. Kaikissa oppii erilaisia taitoja.
– Ammattikoulussa käydään teoriaa ja keskitytään työelämään siirtymiseen. AMK-tasolla saa lisäksi runsaasti syventäviä oppeja. MOTARI-opinnoissa olen mukana tunneilla tutkintoon opiskelevien kanssa. Olen huomannut, että oma-aloitteisuus on korkeakouluopinnoista selviytymisen kannalta tärkeä taito. Kukaan ei soittele perään, että tehtävät pitäisi nyt palauttaa tai opinnot suunnitella paremmin, vaan asioista pitää huolehtia itsenäisesti, Orha summaa.
Liiketoiminnan perustutkintoon ja MOTARI-opintoihin kannustaa myös opinto-ohjaaja. Kun tietää suunnilleen, mitä haluaa opiskella ja millaisia tulevaisuuden odotuksia on, voi yhteishaussa tai jatkuvassa haussa hakea opiskelemaan merkonomiksi. Merkonomeille on avoinna paljon erilaisia vaihtoehtoja työelämässä.
– Salpauksessa on se hieno puoli, että kaikkea suunniteltua voi joustavasti vaihtaa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa löytyy vaikkapa kiva työssäoppimispaikka, voidaan opintopolku suunnitella sen mukaan, millaista osaamista työtehtävässä tarvitaan. Olen sitä mieltä, että ideat ja osaaminen kasvavat työelämässä. Ammattikoulussa koulu- ja työelämäjaksot tuovat mukavaa vaihtelua opintoihin, opinto-ohjaaja Päivi Mäkitalo kertoo.
Lähde rohkeasti MOTARI-polulle, jos jatko-opinnot kiinnostavat
Monella ammatilliseen oppilaitokseen hakeutuvalla on fokus työelämään siirtymisessä. Kipinä jatko-opiskeluun voi kuitenkin syttyä, kun opinnot käynnistyvät. MOTARI-opintoihin LAB-ammattikorkeakouluun voi hakeutua monelle eri alalle, kuten liiketalouteen, matkailuun ja vaikkapa muotoiluun. Suosituksena on opiskella oman alan MOTARI-opintoja.
Mukaan MOTARI-opintoihin ei sännätä suin päin, vaan ammatillisia opintoja on hyvä olla takana vähintään vuosi. Tällöin perusopinnot ovat takana ja erikoistuminen on luonnollisempaa. Orhalle taloushallintoon erikoistuminen oli selvää, sillä hän opiskeli oppisopimuksella taloushallinnon tehtävissä. Työt jatkuvat yhä ja AMK-opintojen yhdistäminen työelämään syksyllä hieman jännittää.
– Kaikki on kiinni asenteesta ja halusta yrittää. Jos on riittävästi tahtoa ja tietää mitä haluaa, niin kaikkeen pystyy. Salpauksesta saa ohjausta ja tukea, joten omat opintounelmat ja -ajatukset ovat täysin saavutettavissa, Orha rohkaisee MOTARI-opinnoista haaveilevia.
Omalta vastuuohjaajalta ja opinto-ohjaajalta saa apua MOTARI-opintoihin hakeutumiseen
MOTARI-opintoihin hakeudutaan motivaatiokirjeellä. Soveltuvuudesta keskustellaan aina vastuuohjaajan kanssa, sillä MOTARI-opinnot vaativat opiskelijalta päättäväistä otetta opiskelutahtiin. Opiskelijan motivaatiokirje ja tieto perustutkinnon opintomenestyksestä lähetetään ammattikorkeakoululle, ja sieltä ilmoitetaan hakijoille, ketkä hyväksytään mukaan. LAB ottaa vuosittain keskimäärin kolme opiskelijaa kunkin eri alan koulutukseen.
– Valittujen opiskelijoiden kanssa käydään keskustelua ja tehdään suunnitelma siitä, miten perustutkinto ja MOTARI-opinnot yhdistetään joustavasti. Opiskeleminen MOTARI-opinnoissa vaatii oma-aloitteisuutta ja hyvää oman toiminnan aikatauluttamista, mutta antaa paljon. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus edistää kahta tutkintoa samanaikaisesti, kertoo Salpauksen opinto-ohjaaja Päivi Mäkitalo.
Salpauksesta jokainen opiskelija saa apua oman polkunsa löytämiseen joko jatko-opintojen pariin tai suoraan työelämään.
– MOTARI-opintojen suosio on kasvanut ja joinakin vuosina niihin on ollut paljon hakijoita, kertoo Mäkitalo.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Riina Kruut |
Kuvat: Riina Kruut
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: