Salpauksen opettajia on aktiivisesti mukana kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa. EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa toimi ekspertteinä neljä Salpauksen opettajaa. Ekspertit ovat ammattitaitokilpailuissa asiantuntijoita ja tuomareita sekä usein myös kilpailijoiden valmentajia.
Minna nauttii motivoituneiden nuorten valmentamisesta
Tekstiili- ja muotialan lehtori Minna Tammi toimi EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa vaatteenvalmistus-lajin eksperttinä ja Salpauksen kilpailijan Jenna Maukosen valmentajana. Tammi on toiminut tekstiili- ja muotialalla kansainvälisissä tehtävissä ja innostui opettajana kilpailutoiminnasta.
– Iloitsen ja koen työni erityisen merkitykselliseksi, kun löydän motivoituneita nuoria, jotka haluavat kehittää osaamistaan. Olen itsekin utelias tutustumaan uusiin asioihin, ja kilpailutoiminnassa olen päässyt tutustumaan alan ammattilaisiin eri puolilta maailmaa ja oppinut myös itse uusia tapoja tehdä asioita, Tammi kertoo.
Minna Tammi (oik.) ja Jenna Maukonen Opetushallituksen järjestämässä lähetystilaisuudessa.
Marko haluaa työskennellä puusepän alan huipulla
Lehtori Marko Varjos toimi Gdanskin kilpailussa Luksiassa opiskelevan Ilo Pesosen valmentajana ja huonekalupuuseppä-lajin eksperttinä. Varjoksella on kokemusta kansallisista ja kansainvälisistä ammattitaitokilpailuista jo 25 vuoden ajalta.
– Lähdin kilpailutoimintaan, koska haluan työskennellä puusepän alan huipulla niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. On erittäin suuri etuoikeus valmentaa Taitaja-voittajaa kohti kansainvälistä kilpailua. Saan työskennellä Suomen parhaan nuoren puusepän kanssa ja olla mukana hänen urakehityksessään, Varjos kertoo.
– Kansainvälisissä kilpailuissa tärkeää on myös kollegoiden tapaaminen eri puolilta maailmaa. Kilpailuissa on koolla 30 maan huippuosaajat ja heidän kanssaan pääsee keskustelemaan ammattiin liittyvistä tiedoista ja taidoista. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus, Varjos jatkaa.
Varjoksen ja Tammen valmennettavat huomioitiin EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa Medallion for Excellence -tunnuksella lajinsa keskitasoa paremmasta suorituksesta.
”Eksperttinä toimiminen oli mahtava kokemus”
Matkailualan opettaja Hannele Komi-Pelkonen oli mukana eksperttinä ensimmäistä kertaa. Hän valmensi Gdanskin kilpailuun Riveriasta valmistunutta Selina Pippuria, joka opiskelee matkailualan ammattitutkintoa Salpauksessa ja restonomin opintoja Karelia ammattikorkeakoulussa.
– Olen iloisesti yllättynyt siitä, miten ammattitaitomaajoukkueen valmennukseen on panostettu. Skills Finlandin järjestämillä maajoukkueleireillä niin kilpailijat kuin ekspertit saivat ammattimaista, tehokasta ja tavoitteellista valmennusta.
– Eksperttinä toimiminen oli mahtava kokemus. Siinä pääsi verkostoitumaan kansainvälisesti, tutustumaan alan ammatilliseen tasoon ja eurooppalaiseen ammattiopetukseen. Sain sellaista kokemusta ja ammattitaitoa, jota ei voi saada muualta, Komi-Pelkonen kuvailee.
“Eksperttinä toimiminen on avannut aivan uudenlaisen kansainvälisen verkoston”
Elintarvikealan lehtori Outi Suopanki toimi Gdanskissa ensimmäistä kertaa pääeksperttinä eli päätuomarina kondiittorilajissa. Pääekspertin tehtäviin kuului kilpailun johtaminen oman lajin osalta. Myös oman lajin kilpailutehtävien ja arvioinnin suunnittelu olivat iso osa pääekspertin työtä. Suopanki kuului myös pronssia kilpailusta voittaneen Etelä-Savon ammattiopiston Esedun opiskelijan Jenna Kattilakosken valmennustiimiin.
– Eksperttinä toimiminen on avannut aivan uudenlaisen kansainvälisen verkoston omalla ammattialalla. Kilpailijoiden työskentelyä seuratessa ja muiden eksperttien kanssa keskustellessa saa paljon uusia ammatillisia vinkkejä. Oma ammatillinen osaaminen vahvistuu, ja mielenkiintoiset työtehtävät kilpailutoiminnan parissa antavat uutta virtaa myös perustyön tekemiseen. Vahva verkosto tarjoaa mahdollisuuksia myös omien opiskelijoiden kansainvälisille työssäoppimisjaksoille.
Pääeksperttinä toimiminen kasvatti myös itseluottamusta.
– Pääeksperttinä huomasin, että oma osaaminen riittää hyvin myös kansainvälisellä tasolla. Suomalaisella ammattitaidolla ja inhimillisellä otteella pystyy selviytymään haastavistakin tilanteista. Halusin ennakkoon onnistua erityisesti siinä, että saisimme oikeat kilpailijat palkintopallille, ja että saisimme luotua lajiimme hyvän ja rennon yhteishengen. Molemmissa onnistuimme mielestäni oikein hyvin.
Suopanki on aiemmin toiminut eksperttinä ammattitaidon maailmanmestaruus- eli WorldSkills-kilpailuissa vuonna 2017 Abu Dhabissa ja 2022 Luzernissa.
Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu vuosittain kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin
Vuorovuosin järjestettävissä kansainvälisissä WorldSkills- ja EuroSkills-kilpailuissa ammattiin opiskelevat ja jo valmistuneet nuoret kilpailevat oman alansa paremmuudesta. Kansainvälisellä kilpailutoiminnalla tehdään tunnetuksi ammatillisen osaamisen merkitystä ja edistetään oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä. SkillsFinland kokoaa Suomen ammattitaitomaajoukkueen eri alojen kilpailijoista ja eksperteistä.
Lue lisää EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuista
Tutustu Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen Skills Finlandin sivuilla
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Minna Tammi +358447080677, minna.tammi@salpaus.fi
Marko Varjos +358503843905, marko.varjos@salpaus.fi
Hannele Komi-Pelkonen +358447080126, hannele.komi-pelkonen@salpaus.fi
Outi Suopanki +358447081032, outi.suopanki@salpaus.fi
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Laura Luomalehto
Kategoriassa: Työntekijätarina
Jaa tämä artikkeli: