Koulutuskeskus Salpauksen yhtymähallituksen puheenjohtaja Jetta Laakso avasi kokouksen ja toivotti kokousvieraat tervetulleiksi. Puheenjohtaja kertoi, että yhtymäkokouksia on järjestetty Salpauksen eri kampuksilla, ja tällä kertaa kokous pidettiin Lahden keskustakampuksella, Wanhassa Teatterissa. Kokouksessa Salpauksen musiikkiteknologia-alan opiskelijat Tino Merenmies ja Sami Jokihaara ja opettaja Matias Ahonen huolehtivat muun muassa kokouksen äänentoistosta. Yhtymäkokouksen puheenjohtajaksi valittiin Heidi Hulden.
Rehtori Päivi Saarelainen ja toimitusjohtaja Martti Tokola esittelivät yhteisesti, vuorovedoin Salpauksen toimintaa ja ajankohtaisten asioiden infon. Alkuun he kertoivat, että Suomen 130 ammatillisen koulutuksen järjestäjästä Salpaus on kahdeksanneksi suurin. Mielenkiintoinen tieto oli myös se, että opiskelijavuosilla mitattuna Salpaus on Suomen 3. suurin oppisopimuskouluttaja.
Toimintamallin muutoksella vuoteen 2024
Toimitusjohtaja Tokola aloitti esittelemällä Salpauksen uuden toimintamallin. Salpauksen toimintamallia uudistetaan strategian mukaisesti. Muutoksen taustalla on ammatillisen koulutuksen muuttuneet tarpeet, joita nykyinen mallimme ei palvele enää parhaalla mahdollisella tavalla. Monilta osin Salpauksessa on toimittu jo uuden mallin mukaan, joten suuria näkyviä muutoksia ei vuoden alusta ole luvassa.
Uusi malli koskettaa alkuvaiheessa enemmän johtajia, mutta jatkossa malli kehittää myös laajemmin koko Salpauksen toimintaa. On myös tärkeää, että jokaisen salpauslaisen vahva ammattiosaaminen on hyödyksi erilaisissa asiakastarpeissa ja strategiamme toteuttamisessa. Salpaustasoista osaamisen yhteiskäyttöä on kyettävä toteuttamaan nykyistä laajemmin.
Rehtori Saarelainen korosti johtamisen suuntautuvan asiakkaiden palvelulinjojen mukaisesti oppivelvollisten ja jatkuvan oppimisen palveluihin, yritys- ja työelämäpalveluihin sekä digitaalisiin palveluihin. Lisäksi hän kiinnitti kuulijoiden huomion Työelämäkampuksen ja eKampuksen merkitykseen oppilaitoksen oppimisympäristöjen ohella uudessa toimintamallissamme. Ne kehittyvät ja täydentävät osaltaan kokonaisuutta. Työelämäkampus pitää sisällään kaikki yritykset ja organisaatiot, joiden kanssa toimimme niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Lisäksi on tarkasteltu yhdessä sitä, miten kehitystyön ja toiminnan tavoitteena on edelleen edetä strategiamme mukaisesti, olla vahvasti opiskelijoiden ja työelämän kohtaamispaikka.
Koulutustarjonta on laaja ja se tukee alueen elinvoimaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää, että kiinnitämme huomiota huoltovarmuuden näkökulmasta tärkeisiin koulutusaloihin. Valtakunnallisina ja alueellisina painopisteinä ovat teollisuuden, sosiaali- ja terveydenhuollon ja huoltovarmuuden kannalta tärkeät alat esim. logistiikka- ja luonnonvara-alat ja nämä alat ovat myös Salpaukselle tärkeitä.
Työvoiman kysynnän, koulutustarpeiden ja Salpauksen koulutustarjonnan vastaavuutta kehitetään yhdessä verkostoissa ja kumppanuuksissa. Alueen työvoiman tarpeen varmistamiseksi suunnataan koulutuksia vahvasti myös aikuisille. Oppivelvollisten parissa tehtävä työ on tärkeää, vaikka sen osuus pienenee 2030 luvulle tultaessa. Salpaus on ensisijassa alueellinen kouluttaja ja pääosa, 77 %, kaikista opiskelijoista tulee sen jäsenkunnista. Opiskelijoista alle 18-vuotiaita on 15 % ja puolet opiskelijoistamme on yli 30-vuotiaita. Opiskelija kiinnittyy usein työpaikkaan jo opiskeluvaiheessa. Oppisopimus onkin ikään kuin nykyajassa hyvin toimiva mestari-kisälli -malli.
Toiminta on taloudellisesti terveellä pohjalla
Määräaikaiset valtionosuusrahoituksen korotukset lisäsivät rahoitusta vuosina 2019-2020. Sen jälkeen rahoituksen taso ollut 65-66 miljoonaa euroa jo neljättä vuotta. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2024-2026 on edelleen budjetoitu julkisen talouden ja yleisen epävarmuuden takia varovaisesti valtionosuusrahoituksen osalta ilman indeksikorotuksia. Kustannustaso nousee kuitenkin henkilöstökulujen yleiskorotusten ja yleisen inflaation takia. Kausi 2024-2026 onkin budjetoitu varovaisuuden periaatteella hienoisesti alijäämäiseksi (ilman rahoitusindeksejä 24-25). Indeksi tällä tietoa on tulossa ainakin vuodelle 2024, joten talous korjaantuu tältä osin tasapainoon talousarviomuutoksessa ensi vuodelle.
Saavutettu ylijäämä on aitoa varautumista tulevaan. Kuntayhtymän maksuvalmiutena olevaa aiempien vuosien ylijäämää käytetään tulevalla taloussuunnitelmakaudella, ja lähes tämän vuosikymmenen loppuun, erityisesti investointien rahoittamiseen, inflaation vaikutuksesta nouseviin kustannuksiin sekä mahdollisten rahoitusmuutosten vaikutuksiin sopeutumiseen. Taloussuunnitelmaa arvioitaessa on tarkasteltava tilikausien kumulatiivista ylijäämää ja maksuvalmiutta vuodesta 2019 alkaen.
Kuntayhtymä kulkee julkisen talouden kokonaisuudessa ”vastavirtaan”. Viimeinen pankkilaina maksettiin ennenaikaisesti pois kuluvan vuoden toukokuussa, joten korkotason nousu ei nosta Salpauksessa rahoituskuluja vaan lisää korkotuottoja.
Terveen toiminnan ja talouden keskeinen osa on peruskorjausvelan ja erityisesti tilamäärän hallinta. Vuosina 2016–2020 kiinteistöinvestoinnit olivat 60 miljoonaa euroa. Vuosina 2022–2026 investoinnit ovat väliaikaisesti matalammalla tasolla kasvaen sen jälkeen uudelleen. Suunnitellut investoinnit mahdollistavat tilamäärän vähentämisen edelleen. Salpauksen toteutuneet tilavähennykset ovat jo 40 %.
Yhteinen keskustelu
Kokouksen osallistujat toivat esille, että Salpaus reagoi nopeasti yritysten koulutustarpeisiin, joka tukee Päijät-Hämeen kasvua ja osaamistason nousua.
Opiskelijoiden hyvinvointi on tärkeää kaikkien kokoukseen osallistuneiden mielestä ja huomiota erityisesti herätti koronan vaikutukset yhä opiskelijoihin esim. ahdistuneisuutena. Kiitosta annettiin muun muassa siitä, että opiskelijoissa keskeyttäneiden määrä on pienentynyt. Salpauksessa kiinnitetään tähän edelleen huomiota ja kehitetään toimenpiteitä keskeyttämisten välttämiseksi. Tätä toimintaa tukee mm. sisäinen tarkastus vuodelle 2023–2024, joka tarkastelee eronneeksi katsomisen prosessia ja siihen liittyviä tukitoimenpiteitä.
Päätökset
Yhtymäkokous merkitsi tiedokseen
- annetun selvityksen Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2024–2026 sekä vuoden 2024 talousarvion taustatekijöistä,
- annetun selvityksen Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2022 sekä
- jäsenkunnilta saadut lausunnot Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2024–2026 ja talousarviosta vuodelle 2024.
Yhtymäkokous hyväksyi
- Koulutuskeskus Salpauksen talousarviomuutoksen vuodelle 2023 sekä
- Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2024-2026 ja talousarvion vuodelle 2024 esityslistan liitteen nro 4 mukaisesti.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Päivi Saarelainen, p. 050 071 6751, paivi.saarelainen@salpaus.fi
Martti Tokola, p. 050 526 5917, martti.tokola@salpaus.fi
Teksti: Jonna Uski |
Kuva: Jonna Uski
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: