Salpaus palkitsi viisi opinnoissaan menestynyttä vieraskielistä opiskelijaa kunniakirjoilla. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on vuodesta 2016 alkaen palkinnut vuosittain esimerkillisiä maahanmuuttajaopiskelijoita.
Kunniakirjan saivat:
- Salahuldin Alhutami, sosiaali- ja terveysala
- Shiela Marie Gutierrez, sosiaali- ja terveysala
- Demid Inin, taideteollisuusala
- Abeer Kamil, sosiaali- ja terveysala
- Hamza Rajael, talotekniikka
– Haluamme vieraskielisten opiskelijoiden palkitsemisella tuoda esiin, että Salpauksessa on paljon motivoituneita opiskelijoita, jotka opiskelevat samaan aikaan ammattiin ja suomea. Vieraskieliset opiskelijat tekevät valtavasti töitä opiskellessaan ammattiin suomen kielellä. Menestyminen ammatillisissa opinnoissa on hieno asia, josta voi olla ylpeä, kertoo opetusalapäällikkö Kyllike Ladva.
Kansainvälisyys, suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus palkitsemisen perusteina
Valinnoissa painotettiin kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Kriteereinä olivat myös opiskelijan menestyminen ammatillisen koulutuksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä esimerkillinen ja kannustava toiminta opiskelijayhteisön jäsenenä.
Filippiineiltä kotoisin oleva Shiela Marie Gutierrez valmistuu joulukuussa lähihoitajaksi. Kotimaassaan sairaanhoitajana työskennellyt Gutierrez on opiskellut oppisopimuksella ja työskennellyt samalla kotihoidossa.
– Suomen kieli on vaikeaa, mutta tykkään työskennellä iäkkäiden ihmisten kanssa. Olen saanut asiakkailta palautetta, että olen rohkea, kun olen muuttanut Suomeen niin kaukaa. Huomiointi oli ihana yllätys ja olen siitä iloinen, Gutierrez kertoo.
Myös Salahuldin Alhutami opiskelee Salpauksessa lähihoitajaksi. Sosiaaliselle Alhutamille on tärkeää työskennellä ihmisten parissa.
– Pidän ihmisten hoitamisesta ja tulen hyvin toimeen heidän kanssaan. Valmistuttuani haluaisin työskennellä ikääntyneiden hoitokodissa, hän kertoo.
Toista vuotta opiskeleva Alhutami on pitänyt opiskelusta.
– Meillä on hyvä ryhmä ja opettaja. Myös harjoittelupaikkani ovat olleet hyviä. Olen tykännyt opiskelusta, hän kertoo.
Viisi vuotta sitten Jemenistä Suomeen muuttanut Alhutami on opiskellut suomen kieltä muun muassa Lahden kansanopistossa ja käyttämällä paljon suomen kieltä arjessaan.
– On kiva opiskella uutta kieltä, vaikka suomen kielessä onkin pieniä haasteita. Ihmisten parissa työskentely on auttanut oppimaan kieltä. Lisäksi opiskelen suomea muun muassa kuuntelemalla podcasteja ja seuraamalla uutisia, hän kertoo.
Alhutami on kertonut opiskelustaan ja koulutuspolustaan myös TE-palvelujen TE-livessä.
Ammatillisen koulutuksen, yritysten ja opiskelijoiden yhteistyössä on paljon mahdollisuuksia
Salpauksessa opiskelee maahanmuuttaneita kotoutumiskoulutuksessa, suomen kielen iltakoulutuksissa, tutkintoon valmentavissa koulutuksissa ja ammatillisissa tutkintokoulutuksissa. Tutkintokoulutuksissa on myös suomenkielentaitoa ja opiskeluvalmiuksia tukevia ryhmiä.
– Maahanmuuttaneet ovat yksi osa ratkaisua eri aloilla vallitsevaan työvoimapulaan. Ammatillisen koulutuksen, yritysten ja opiskelijoiden yhteistyössä on valtavan suuri potentiaali, jota ei vielä hyödynnetä täysimittaisesti. Haluankin kannustaa kaikkia päijäthämäläisiä yrityksiä antamaan mahdollisuuden vieraskielisille osaajille, heistä voi löytyä huikeita työntekijöitä, sanoo Ladva.
Salpaus järjestää myös Työpaikkasuomi -kielikoulutusta vieraskielisille työntekijöille. Koulutuksia räätälöidään myös yritysten tarpeisiin. Esimerkiksi Koskisen Oy on palkannut ukrainalaisia työntekijöitä rekrykoulutuksen avulla, johon yhtenä osana kuului suomen kielen koulutusta.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Saara Ahnger
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: