Lahtelaisen pienpanimon Ant Brew:n yrittäjällä Kari Puttosella on paljon hyviä kokemuksia yhteistyöstä oppilaitosten kanssa. Hän on tehnyt monenlaista yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa.
– Olen saanut yhteistyöstä oppilaitosten kanssa pelkästään hyviä kokemuksia. Yhteistyö tekee yrityksestäni isomman, kuin mihin itse pystyisin, hän kertoo.
”Oppisopimus on lähes täydellinen koulutusmuoto uudelle työntekijälle”
Viime vuonna Kari Puttonen kasvatti yritystään palkkaamalla työntekijän, joka opiskelee oppisopimuksella Salpauksessa elintarvikkeiden valmistajaksi.
– Pienpanimolle on vähintään yhtä tärkeää löytää hyvä tyyppi, kuin että palkattavalla henkilöllä on alalla tarvittavat taidot.
Hän kertoo, että oppisopimus on ollut Ant Brew:lle lähes täydellinen tapa rekrytoida uusi työntekijä. Kun yritykseen sopiva työntekijä löytyi, mahdollisti oppisopimus samanaikaisesti teorian opiskelun oppilaitoksessa ja käytännön työn yrityksessä.
– Oppisopimuksella työntekijä saa työssä tarvittavan teoreettisen perustan, minkä päälle hän oppii työskentelemällä meillä oluen valmistuksen juuri meidän tavallamme.
Puttonen yllättyi myönteisesti huomatessaan, että elintarvikealan perustutkinto sisältää paljon vaihtoehtoja ja että Salpauksen opintoihin on mahdollista yhdistää myös korkeakouluopintoja.
Pienpanimossa tarvitaan monenlaista osaamista
Oppisopimuksen ja elintarvikkeiden valmistajan koulutuksen mahdollisuudet avautuivat Puttoselle, kun elintarvikealan opettaja Anni Lehtimäki haastatteli häntä pienpanimoyrittäjänä opinnäytetyöhönsä, joka käsitteli elintarviketeknologian osaamisalan yritysyhteistyön käynnistämistä. Keskusteluissa sivuttiin pienpanimoissa tarvittavaa osaamista ja koulutusta, ja Puttoselle jäi mieleen Salpauksen elintarvikealaan ja oluen valmistukseen liittyvä osaaminen, josta lähti liikkeelle ensimmäisen täysipäiväisen työntekijän rekrytoiminen oppisopimuksella.
Aloittavassa pienpanimoissa työskentelee Puttosen mukaan tyypillisesti 1–2 henkilöä, jotka hoitavat kaikki yrityksen työt. Pienpanimossa tarvitaan monenlaista osaamista, ja elintarvikkeiden ja alkoholin parissa toimiminen tuovat mukanaan omat vaatimuksensa. Tuotannon ja valvonnan lisäksi yrittäjän tai työntekijän täytyy osata myös brändäys, myynti ja muut yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat.
– Kukaan ei ole ammattilainen kaikilla osa-alueilla. Pienpanimon työntekijällä on painava vastuu yrityksen kannattavasta toiminnasta. Jos ei ymmärrä asioita tarpeeksi syvällisesti, on vaikea analysoida ja kehittää prosesseja.
Tärkeänä aiheena elintarvikkeiden valmistajan opinnoissa Puttonen näkeekin elintarviketurvallisuuden ja hygienian merkityksen, joihin oppilaitoksesta saa syvempää osaamista.
– Työntekijän on tärkeä tuntea vastuunsa ja hänellä pitää olla halua tehdä parhaansa niin prosessien toteuttamisessa kuin toiminnan kehittämisessä. Yksikin heikkolaatuinen tai muutoin vaikeasti myytävä erä aiheuttaa ison tappion voimakkaasti kilpailulla alalla.
Yhdessä tekemisen kulttuuri on tärkeää
Salpauksen kautta Puttonen on päässyt vaikuttamaan pienpanimoyrittäjän näkökulmasta myös VILJO – ohjausosaamista Viljaklusterin toimialoille -hankkeen kautta.
- Halusin Päijät-Hämeestä pienpanimoedustajan hankkeen ohjausryhmään ja Kari onneksemme lähti mukaan. Olen vaikuttunut ja kiitollinen hänen perustelluista näkemyksistään oppilaitosyhteistyön kehittämiseen. Arvostan Karin proaktiivista ja innovatiivista yritystoiminnan kehittämistä, mikä samalla elävöittää Lahden kaupunkikulttuuria, toteaa työelämäasiantuntija Rita Onkalo.
Ant Brew on liittynyt hiljattain myös Päijät-Hämeen Viljaklusteriin, joka osaltaan edistää seudun elinvoimaisuutta. Viljaklusteriin mukaan pääseminen oli Puttoselle kunnia-asia.
– Alueellamme tapahtuu elintarvikealalla paljon alkaen raaka-aineiden tuotannosta siihen asti, että ne päätyvät ihmisten pöytiin. Meidän on tärkeää olla ylpeitä alueestamme ja paikallisesta toiminnastamme, hän sanoo.
Puttonen tekee yhteistyötä myös Lahden yhteisöjen ja yritysten kanssa, johon yhtenä osana kuuluu kaupunkikulttuurin kehittäminen. Yhteistyöoluiden valmistaminen musiikki- ja kulttuuritapahtumiin on osa yrityksen toimintaa, ja Puttonen on mukana myös Lahden Keskustavisio 2040 -hankkeessa.
– Haluan edistää yhdessä tekemisen kulttuuria monellakin tavalla. Tykkään kantaa oman korteni kekoon ja osallistua kaupunkikulttuurin kehittämiseen ja olla mukana tukemassa kulttuurielämää pienempienkin toimijoiden kautta. Näen, että yrityksillä on mahdollistajan rooli monellakin tavalla, hän tuo esiin.
Oppisopimuksen hyödyt Kari Puttosen yritykselle:
- Saamme työntekijän panimolle heti koulutuksen alussa auttamaan rutiinitöiden osalta.
- Kustannukset ovat hallittavissa ja ennakoitavissa riittävän pitkälle. 6 kk:n koulutuksen jälkeen opiskelija on pystynyt tekemään jo varsin monia tehtäviä itsenäisesti.
- Tavoitteena on saada täydennettyä osaamisvajetta määrätyillä alueilla.
- Pystymme oppilaitoksen tukemana kouluttamaan opiskelijaa meidän yrityksellemme tärkeillä alueilla. Molemmilla tahoilla tärkeä toisiaan täydentävä rooli.
- Tavoitteenamme on aidosti opiskelijaa, oppilaitosta ja yritystä palveleva symbioosi.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Anni Lehtimäki, p. 040 864 8204, anni.lehtimaki@salpaus.fi
Rita Onkalo, p. 050 526 5889, rita.onkalo@salpaus.fi
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Jaakob Lahtinen ja Jussi Huotari
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: