Yritys- ja työelämäpalveluiden johtajan Henna Erkamon sekä eSalpauksesta ja digitaalisista palveluista vastaavan johtajan Mika Rauhalan vastuualueilla korostuu Koulutuskeskus Salpauksen toiminnan tavoite: Salpaus on enemmän kuin koulu – opiskelijoiden ja työelämän kohtaamispaikka. Tähän Salpauksessa halutaan myös jatkossa panostaa, ja työelämäyhteistyö sekä digitaaliset palvelut onkin huomioitu vuoden 2024 alussa tehdyssä toimintamallinmuutoksessa.
Palveluita kehitetään yhdessä ja päätökset syntyvät ketterästi
Niin Henna Erkamo kuin Mika Rauhala ovat toimineet Salpauksen johdossa useiden vuosien ajan, joten organisaatio on ehtinyt tulemaan tutuksi. He näkevät Salpauksen matalassa hierarkiassa monia hyviä puolia. Erkamolla yhdeksi tärkeistä asioista nousee yhdessä kehittäminen kokeilukulttuurin hengessä. Rauhala taas nostaa päätöksenteon ketteryyden matalan hierarkian erityiseksi vahvuudeksi, joka mahdollistaa tarvittaessa ripeitäkin muutoksia ja korjausliikkeitä nykyisessä jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
– Parasta on yhteistyö, jonka avulla voimme kehittää yhdessä toimintaa. Voimme kaikki vaikuttaa omaan työhömme ja käydä arjessamme avointa keskustelua eri aiheista. Lisäksi meillä Salpauksessa korostetaan yhteistyötä ja yhdessä tekemisen merkitystä. Salpauksessa myös kannustetaan innovaatioon ja luovuuteen, kertoo johtaja Henna Erkamo.
– Salpauksen matala hierarkia mahdollistaa päätöksenteon ketteryyden, kun laajassa organisaatiossamme ei ole lukuisia käsittelyportaita. Näin arkemme myös sujuvoituu. Tämä edellyttää toki laadukkaan valmistelun ketterän päätöksenteon pohjalle, jatkaa johtaja Mika Rauhala.
Työelämäkampus ja eKampus tuovat esiin työelämäyhteistyön ja digitaalisten palveluiden merkityksen
Digitaalisten koulutusmahdollisuuksien kysyntä on ollut jo pidempään kasvussa. Väestön ikärakenteen muutoksen myötä oppivelvollisten määrän väheneminen valtakunnallisesti haastaa kaikkia koulutuksenjärjestäjiä miettimään asiakaskuntaansa koko ajan laajemmin. Muun muassa näihin jo pidempään pinnalla oleviin muutoksiin toimintamallimuutoksessamme lähdettiin vastaamaan.
Teemat näkyvät aiempaa vahvemmin Salpauksen arjessa. Viisi kampusta saivat vuoden alusta rinnalleen kaksi uudenlaista kampusta: työelämäkampus ja eKampus. Näillä oppimisympäristöillä halutaan tuoda näkyväksi Salpauksen toimintamallissa kampuksia edustavat tärkeät palvelupolut.
Uuden toimintamallin myötä Mika Rauhalan ja Henna Erkamon vastuualueet laajenivat ja molemmat saivat omat vastuukampukset: Erkamo työelämäkampuksen ja Rauhala eKampuksen. Lisäksi muutos toi molemmille uusia kokonaisuuksia, vaikkakin pitkälti ennestään tutuilla teemoilla.
– Aiemmin vastuualueenani oli Salpauksen tietohallinto ja IT-palvelut. Muutoksen myötä vastuualue laajeni kattamaan myös Salpauksen digipalvelut kokonaisuudessaan sekä niiden kehityksen koko organisaatiossa niin opetukselle kuin hallinnolle. Digipalveluiden ydintä on perustehtävämme eli opetuksen sekä siihen liittyvien palveluiden täydentäminen teknologialla mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja saavutettavaksi asiakkaillemme. Tämä edellyttää organisaation toimintamallien, toimintatapojen ja osaamisen tuntemista sekä erityisesti viestintää muutoksista, kuvailee Rauhala vastuualuettaan.
– Yritysten ja työelämän kanssa olemme tehneet hyvää yhteistyötä aikaisemminkin, mutta uuden toimintamallin näkökulmasta yhteistyön merkitys korostuu entisestään. Toimintamallin muutoksen myötä vastuulleni tuli työelämäkampus osana kokonaisuuttamme ja samalla työllistymis- sekä uraohjauspalvelut siirtyivät vastuulleni liiketoiminnan koulutusten ohella. Tulevaisuudessa yhteistyö eri alojen, toimijoiden ja toimintojen osalta tulee tiivistymään entisestään, kertoo Erkamo omasta vastuualueestaan.
Salpauksen uusi toimintamalli vastaa koulutuksen kehityssuuntiin
Erityisen tarkasti Salpauksen johtajat seuraavat työssään, millaisia kehityssuuntia omalla vastuualueella on havaittavissa niin alueellisesti kuin kansallisesti. Näin mahdollistetaan Salpauksen toiminnassa ennakointi ja jätetään mahdollisuus reagoida myös odottamattomiin muutoksiin.
– Tulevaisuuden muutoksien ennakointi vaatii omalla vastuualueellani jatkuvaa toimintaympäristön, toimialan sekä teknologian ns. ekosysteemin heikkojen ja vahvojen signaalien seuraamista. Seuraan muun muassa mediaa, regulaatiovalmistelua, alan julkaisuja sekä osallistun erilaisiin verkostoihin, joista saan työni tueksi tietopohjaa kehityksestä sekä trendeistä. Salpauksen uusi toimintamalli vastaa mielestäni hyvin ammatillisen koulutuksen uudistuviin tavoitteisiin ja myös muuttuvaan ohjaukseen, kertoo Rauhala.
Erkamo nostaa esille, kuinka tärkeää on tavata erityisesti alueen yritysten ja eri organisaatioiden edustajia ja käydä heidän kanssaan avointa keskustelua.
– Ennakoinnin merkitys korostuu jatkuvasti ja tehtävässäni tuleekin ennakoida alueen työvoima- ja osaamistarpeita. Esimerkiksi jatkuva vuoropuhelu yritysten ja eri organisaatioiden edustajien kanssa antaa tärkeää tietoa työni tueksi. Lisäksi seuraan aktiivisesti alueellisia selvityksiä, tutkimuksia ja raportteja sekä tietenkin päättäjien, kuten OPH:n linjauksia, lainsäädännön muutoksia unohtamatta. Uudessa toimintamallissa tulee esille hyvin yritysten ja työelämän kanssa tehtävän yhteistyön merkitys. Opiskelijoiden työllistymisen tai jatko-opintoihin siirtymisen merkitys korostuu tulevaisuudessa. Salpauksen perustehtävä on: Uudistavaa osaamista työhön ja yrittäjyyteen. Tämä perustehtävä korostuu uudessa toimintamallissa, sanoo Erkamo.
Salpauksen johtajat tutuiksi -uutissarja esittelee Salpauksen uudistunutta toimintamallia ja henkilöitä johtajaroolien takana
Koulutuskeskus Salpauksessa on matala hierarkia, joka on tullut huomioiduksi positiivisesti viime vuosina muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen vuosittain järjestämässä ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailussa. Maailma muuttuu jatkuvasti ja siksi Salpauksessa huolehditaan siitä, että pysymme mukana ennakoiden muutoksia. Näin on myös toimittu kehittäessä uutta toimintamalliamme, johon tässä uutissarjassa tutustutaan Salpauksen johtajien työn näkökulmasta.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Niina Leppälä |
Kuva: Tommi Mattila
Kategoriassa: Työntekijätarina
Jaa tämä artikkeli: