Intohimoinen valo- ja videokuvaaja Jani Lappalainen harkitsi media-alan opintoja jo peruskoulussa. Kun muut opinnot ja työelämä eivät tarjonneet Lappalaiselle tarpeeksi luovuutta, hän päätti hakea aikuisena opiskelemaan media-alaa Salpauksen Heinolan kampukselle.
Tätä päätöstä Lappalainen ei ole katunut. Hän perusti jo opintojensa aikana yrityksen, jonka kautta hän tekee työkseen tapahtuma- ja mainoskuvauksia.
Motivaatio ja harrastuneisuus valo- ja videokuvaukseen siivittivät opintomenestykseen
Kun Lappalainen sai media-alan opiskelupaikan Salpauksesta, hän suuntautui opinnoissa kuvaamiseen.
– Olen muusikko ja sitä kautta äänihommat ovat tulleet tutuksi. Se ei kuitenkaan ole työnä sitä mitä tahdon tehdä. Valo- ja videokuvaus on kiinnostanut minua läpi elämäni, ja haluan nimenomaan kuvata, Lappalainen perustelee.
Aikuisena opiskelua hän kuvailee rennoksi ja ilmapiiriä opiskelijoiden ja opettajien kesken hauskaksi ja luottavaiseksi. Töitä on kuitenkin oltava valmis tekemään.
– Opinnoissa yhdistyy jatkuvasti teoria ja käytäntö. Teoriaosuudet saattavat kuulostaa tylsältä, mutta kehittymisen kannalta ne ovat yhtä tärkeitä kuin käytännön harjoittelu. On myös oltava valmis ottamaan itse vastuuta oppimisestaan, Lappalainen kuvailee.
Työssä oppiminen sytytti kipinän yrittäjyyteen
Motivoituneena opiskelijana Lappalainen eteni opinnoissaan vauhdilla, ja hän pääsi jo varhaisessa vaiheessa opintoja työharjoitteluun. Työharjoitteluissa kertyi hyödyllistä kokemusta Itä-Häme-lehdessä valokuvaajana ja lahtelaisessa ProMediassa kameramiehenä ja jälkituotannossa muun muassa leikkaajana.
Ajatus yrittäjyydestä kypsyi opintojen edetessä, ja lopullisen kipinän Lappalainen sai harjoittelussa ProMediassa, jossa hän näki, millaista on toimia yrittäjänä media-alalla.
– Näin yrittäjän elämää läheltä ja sain paljon apua ja tukea suunnitelmaani. Kun asiakkaatkin olivat tyytyväisiä työni jälkeen, tuli tunne, että osaan tämän homman ja voin yrittää itsekin.
Media-alan ammattilainen tarvitsee hyviä vuorovaikutustaitoja
Lappalaisen yrityksen JVL Median toiminta lähti kunnolla käyntiin, kun hän päätti keskittyä referenssien ja asiakkaiden hankintaan täysillä. Ammattitaidon lisäksi alalla menestymiseen tarvitaan hyviä sosiaalisia taitoja.
– Media-alalla työskentely on ennen kaikkea tiimi- ja asiakaspalvelutyötä. Alalla menestyvät ihmiset ovat usein sosiaalisia tyyppejä, joiden kanssa halutaan työskennellä, Lappalainen kuvailee.
Opinnoissa ja työssä oppimisessa saadut verkostot ovat olleet hyödyksi myös Lappalaisen yritystoiminnalle. Työkeikat ovat tulleet tuoreelle yrittäjälle pääosin aiempien kontaktien kautta.
Valo- ja videokuvauksen opinnoista eväät yrittäjyyteen
Lappalaisen mukaan media-alan koulutuksella on ollut merkittävä rooli oman osaamisen kehittymisessä sekä tarvittavien kontaktien saamisessa. Hän kannustaa media-alan opintoihin myös niitä, jotka epäilevät taitojensa riittämistä alalle.
– Kuka tahansa, joka on tarpeeksi motivoitunut, pystyy samaan. En ollut aloittaessani todellakaan niin taitava kuin nyt, vaan suurin kehitys on tapahtunut opintojen aikana, Lappalainen kannustaa.
Tulevaisuudessa Lappalainen toivoo työskentelevänsä isojen tekijöiden kanssa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, eikä hän sulje jatko-opintojakaan pois vaihtoehdoista.
Mediapalvelujen toteuttaja, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
Salpauksessa voi opiskella mediapalvelujen toteuttajaksi (media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto) Heinolan kampuksella. Audiovisuaalisen viestinnän osaamisalan opinnot mahdollistavat kehittymisen laaja-alaiseksi media-alan tekijäksi tai keskittymisen johonkin osa-alueeseen, kuten julkaisugrafiikkaan tai tapahtuma- tai videotuotantoon. Tulevaisuudessa on mahdollista opiskella myös entistä enemmän verkossa.
KYSY LISÄÄ
Teksti: Tiina Sinkkonen |
Kuva: Jani Lappalainen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: