Blogikirjoitus käsittelee työpaikkaohjaukseen liittyviä teemoja tiedolla ja tunteella yritys- ja työelämää alati kiinnostuneena seuraavan työelämäasiantuntijan näkökulmasta.
Muistaako työpaikkaohjaaja - kaiken?
Työpaikkaohjaaja on ammatillisen koulutuksen keskiössä. Riippumatta siitä, nimitetäänkö häntä ohjaajaksi, kouluttajaksi, perehdyttäjäksi, sparraajaksi, valmentajaksi tai mentoriksi, on hän ensisijaisesti opiskelijan tärkein tuki ja turva työpaikalla. Ihminen ihmiselle.
Toisaalta työpaikkaohjaaja on myös tavoitteen annostelija ja vastuullinen aikatauluttaja. Samaan aikaan hän on sisällöntuottaja, tsemppaava kannustaja, pehmeä palautteen antaja ja kriittinen arvioija. Ihmiseltä ihmiselle.
Työpaikkaohjaaja on ennen kaikkea multitaskaaja. Hänen päivänsä sisältää omaa työtä. Monia sosiaalisia kohtaamisia, tukun teknisiä ja taloudellisia asioita, säätämistä ja suunnittelua, innostavaa kehittämistä ja luovuutta vaativia toimia. Yhtäällä rutiineja ja toisaalla muuttuvia tilanteita. Niin ja vielä se opiskelijakin! Paljon muuttuvia tekijöitä ja – muistettavaa.
Vastaus otsikon kysymykseen. Ei, eikä pystykään. Helpotetaan arkea. Kootaan tällä kertaa vinkkejä muistamiseen
Muistitaito - mystiikkaa ja magiaa?
Muistaminen voi olla osa lahjakkuutta, mutta ennen kaikkea se on taito, jonka voi oppia. Sitä voi parantaa erilaisilla muistitekniikoilla, joka tarkoittaa yksinkertaisimmillaan keskittymistä tallentamisvaiheeseen. Muistitekniikoissa luodaan sanallisia tai visuaalisia assosiaatioita, mielleyhtymiä.
Kuvittele, että aikakone tai tekoäly veisi sinut niille kreikkalaisille oliivilehdoille ja kujille, joissa muistitaidon alkujuuret syntyivät. Muistitaitoa pidettiin tuolloin suurena salaisuutena. Nykyään se on luonnollinen taito, joka voi merkittävästi parantaa työelämän sujuvuutta ja tehokkuutta.
Missä järjestyksessä tämä pitikään aina tehdä?
Kreikkalaisen runoilijan Simonides Keoslaisen sanotaan kehittäneen muistipalatsin jo 500-luvulla eaa. Menetelmässä uusi asia kytketään ennalta vahvasti tuttuun ympäristöön, kuten kotiin tai työpaikkaan. Liikut ja liität palatsissasi muistettavat asiat eri kohtiin mahdollisimman oudoin ja hauskoin mielikuvin. Kertaat samassa järjestyksessä mielikuvareitin riittävän monta kertaa ja huomaat, että muistat!
Unohdin taas sen uuden opiskelijan nimen!
Tässä muutamia tekniikoita. Yhdistä mielessäsi nimi
- toimintaan: Heli laskeutumassa helikopterilla työpaikalle.
- julkisuuden henkilöön: Reijo Taipale laulamassa työpaikalla.
- sana-assosiaatioon: Lassi osana Lassila-Tikanojan henkilökuntaa.
- kaimaan: Tapani jo tuntemasi Tapanin työpariksi.
- paikkaan: Sirkku lintuna oksalla sirkuttamassa.
- ulkonäköön: Marja, joka pukeutuu usein mustaan – Musta-Marja.
Harjoittelu tekee mestarin. Toista nimiä mielessäsi ja ääneen tavatessasi.
PIN, ovikoodi, tunnusluku, päivämäärä, kellonaika
Myös numeroiden muistamistekniikoita on kehitetty vuosisatojen ajan. Voit luoda numeroille nollasta yhdeksään omat, pysyvät ja konkreettiset vastineet esineinä (nolla on uimarengas, ykkönen on lipputanko jne.). Esimerkiksi, jos sinulla on ohjattavasi kanssa tapaaminen klo 10, kuvittele hänet vetämässä uimarengasta lipputankoon. Älytöntä - mutta virkistää muistia ja piristää ehkä muutoinkin!
Muuta muistin parantamiseksi (ne pakolliset)
- Liike on tunnetusti lääke. Liikunta parantaa verenkiertoa ja vaikuttaa siten virkistävästi myös aivotoimintaan. Aivan kuten lihaksia ja myös hermosoluja, aivoja, pitää myös harjoittaa. Haasta aivojasi toistuvasti, jumppaa uusilla asioilla, tehtävillä ja taitojen opettelulla.
- Juttele. Sosiaalinen vuorovaikutus on arvokas ja antoisa stimulantti.
- Jos et joogaa tai meditoi, niin pysähdy. Rentoudu, edes hetkeksi, koska stressi voi heikentää muistia.
- Nuku riittävästi.
- Syö terveellisesti.
- Käytä apuna muistiinpanovälineitä, muistilappuja tai puhelinta.
Muistitaito on kiistatta tärkeä ominaisuus
Oppiminen ja tiedon säilyttäminen edellyttää muistia työelämässä, opiskelussa ja vapaalla.
Teemme päivittäin päätöksiä, joista tulee parempia, mikäli muistamme aikaisemmat kokemukset, tiedot ja strategiat. Mikäli pystymme palauttamaan mieleen ihmisten nimet, kasvot ja aiemmat keskustelut, voimme helpommin ylläpitää ja vahvistaa sosiaalisia suhteita.
Antoisin hyvän muistin tuotos on mielestäni se, että se luo pohjan erilaisten tietojen ja kokemusten yhdistelyyn uusilla tavoilla. Se antaa välineen ongelmanratkaisuun ja avaa portin luovuuteen.
Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos
Myös (työ)yhteisöillä on omat muistonsa, jotka ovat tärkeitä (työ)kulttuurin ja (työ)hyvinvoinnin kannalta. Kun yhteiskunta muuttuu, myös muistot ja muistamisen tavat (työpaikalla) muuttuvat. Tätä on kiinnostavaa pysähtyä havainnoimaan työpaikallaan tai muissa yhteisöissä.
Turun yliopistossa tehdään syvällistä, kriittistä ja monitieteistä muistamisen ja sen yhteiskunnallisten kytkentöjen tutkimusta, jonka ajallinen kaari ulottuu esihistoriallisesta ajasta tulevaisuuden tutkimukseen.
Saitko vinkkejä? Heräsikö kysymyksiä? Tekisikö mielesi täydentää faktaa tai kertoa kokemuksiasi ohjauksen arjesta. Onko sinulla ideoita ja tarpeita tulevaan – laita viestiä!
Artikkelin kirjoittaja on Salpauksen yritys- ja työelämäpalveluiden työelämäasiantuntija insinööri; ammatillinen opettaja, näyttötutkintomestari ja valtiotieteiden maisteri Rita Onkalo.
Onkalon työtehtäviin kuuluu Salpauksessa
• työelämän tarpeisiin vastaaminen, laajennettu oppisopimuskoulutus ts. kaikki tutkintorakenteen tutkinnot toteutettuna yhteistyössä muiden oppilaitosten kanssa
• Onnistu työpaikkaohjaajana ja Onnistu mentorina -koulutusten sekä työpaikkaohjaajille tarkoitettujen osatutkintojen ja yrityskoulutusten salpaustasoinen kehittäminen ja koordinointi.
Ritan sanoin: “Asiakastyö – parasta!”
Tutustu Salpauksen koulutuksiin työpaikkaohjaajille
Tutustu Salpauksen koulutuksiin työpaikkaohjaajalle
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Rita Onkalo|
Kuvat: iStock, Jaana Kondratieva
Kategoriassa: Blogi
Jaa tämä artikkeli: