Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän yhtymäkokous pidettiin 19.11.2024 Lahden keskustakampuksella Wanhassa teatterissa.
Yhtymähallituksen puheenjohtaja Jetta Laakso toi kokouksen alussa esille valtioneuvoston ammatilliseen koulutukseen kohdistaman 120 miljoonan euron leikkauksen, josta Salpauksen osuus on noin 4 miljoonaa euroa. Laakso kiitti Salpauksen johtoa ennakoiduista ja rohkeista toimenpiteistä, joilla Salpaus on välttynyt raskailta toimenpiteiltä, joita monet ammatillisen koulutuksen järjestäjät joutuvat nyt tekemään rahoituksen vähentyessä.
– Salpauksessa on tehty hyvää työtä koko maakuntamme eduksi ja siitä kiitos kuuluu toimivalle johdolle sekä opetus- ja tukipalveluhenkilöstölle, Laakso kiitti puheenvuorossaan.
Kokouksen puheenjohtajana toimi Heidi Huldén Lahdesta. Toimitusjohtaja Martti Tokola ja rehtori Päivi Saarelainen esittelivät yhtymäkokousedustajille kuntayhtymän toimintaa, tulevan vuoden talousarvion taustatekijöitä sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027.
Kuntayhtymän talous on kunnossa
Vuoden alusta käyttöönotetun uuden toimintamallin avulla Salpauksessa on voitu vastata hyvin ammatillisen koulutuksen muuttuvaan tilanteeseen. Tokola kertoi, että myös Salpauksen strategian päivittäminen on käynnistynyt työnimellä ”Haluamme että työllistyt”.
Salpauksen hyvin hoidettu talous, aiempien vuosien ylijäämäiset tilikaudet ja kuntayhtymän velattomuus helpottavat sopeutumista vähenevään rahoitukseen.
– Kuntayhtymän talous on vakaalla pohjalla ja siitä on hyvä ponnistaa, vaikka seuraavaksi onkin tulossa alijäämäinen talouskausi. Käytämme aiemmin saavutettuja ylijäämiä harkitusti tulevalla taloussuunnitelmakaudella ja sen jälkeenkin. Salpaustasoisia isoja muutosneuvotteluja ei ole tulossa, Tokola toi esiin.
Päijät-Hämeessä on tarvetta koulutukselle - Aikuiskoulutus jatkuu ja nuorille löytyy opiskelupaikkoja
Vähenevä rahoitus on ensivaiheessa vaikuttanut Salpauksessa valtakunnallisesti tarjottuihin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, joihin koulutuspalveluita on ostettu osin myös alihankintana muilta toimijoilta.
Saarelainen korosti, että aikuiskoulutus ei ole loppumassa, mutta erityisesti tutkinnon osien ja lyhyen täsmätarjonnan merkitys tulee jatkossa korostumaan. Esimerkiksi ilta- ja viikonloppukoulutusten tarjontaa lisätään, mikä parantaa monen mahdollisuutta opiskella ja tehdä töitä samanaikaisesti.
– Iso osa aikuiskoulutuksesta jatkuu edelleen, mutta joudumme koko ammatillisen koulutuksen kentällä valmistelemaan yhdessä uusia toteutustapoja. Myös Salpauksessa joudutaan ensimmäistä kertaa priorisoimaan koulutuksia sen perusteella, mitä alueella tarvitaan ja millä koulutuksella työllistytään.
Suurin osa Salpauksen opiskelijoista on aikuisia, yli puolet opiskelijoista on yli 25-vuotiaita. Enemmistö opiskelee perustutkintoa, mikä kertoo Päijät-Hämeen muuta maata alhaisemmasta koulutustasosta. Myös oppisopimuskoulutus on suosittua. Päijät-Hämeen työnantajat ovat ottaneet oppisopimuskoulutuksen hyvin vastaan.
– Päijät-Hämeessä on edelleen suuri tarve koulutuksille, mikä näkyy siinäkin, että koronan jälkeen olemme kouluttaneet enemmän, kuin mihin olemme saaneet rahoitusta. Tulemme jatkossakin huomioimaan tarjonnassa ja määrissä erityisesti alueellisen tarpeen, Saarelainen sanoo.
Tulevassa yhteishaussa painotetaan koulutuksia, joilla nuoret todennäköisimmin pystyvät työllistymään. Saarelainen kertoi nuorten määrän pysyvän Päijät-Hämeessä nykyisellä tasolla vielä vuoteen 2030 asti, joten yhteishaun opiskelijamääriin ei ole tulossa isoja muutoksia ennen sitä.
Saarelainen vakuutti, että jatkossakin jokaiselle koulunkäyntikuntoiselle nuorelle löytyy opiskelupaikka alueelta. Huolenaiheena hän nosti esille opintonsa keskeyttäneet, joilla on monenlaisia erilaisia haasteita elämässään. Salpauksen kampuksilla on tarjolla kuraattorien, terveydenhoitajien ja psykologien palvelut, mutta haasteena on ollut mielenterveys- ja päihdepalveluissa eteenpäin pääseminen.
Haluamme, että henkilöstö voi hyvin ja onnistuu työssään
Talousarvion suunnittelussa on otettu huomioon toiminnan henkilöstövaltaisuus ja se, että Salpauksen on tärkeää säilyä vetovoimaisena työnantajana myös tulevaisuudessa. Henkilöstön etuja kehitetäänkin Salpauksessa jatkuvasti. Yhtenä käytännön toimenpiteenä Epassin henkilöstöetuutta korotetaan tulevalle vuodelle 400 euroon.
– Haluamme, että henkilöstömme voi hyvin ja onnistuu työssään. Tämä on meille erittäin tärkeä asia, ja haluamme siinä tukea henkilöstöä, Saarelainen korosti.
Tokolan mukaan henkilöstö on tehnyt erinomaista työtä ja hän kiittää koko henkilöstöä ja esihenkilöitä siitä, että Salpauksen toimintaa on kehitetty yhdessä. Yhteisellä kehittämisellä on voitu vaikuttaa muun muassa kulurakenteeseen ja toiminnan tuottavuuteen, mikä auttaa vähenevään rahoitukseen sopeutumisessa.
Investoinnit oppimisympäristöihin jatkuvat
Kuntayhtymä on vähentänyt toimitilojaan 40 % viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tokola kertoo vähennystarvetta olevan edelleen erityisesti Lahden ja Asikkalan kampuksilla. Asikkalan kampuksella on käynnissä luonnonvara-alojen koulutus- ja tulevaisuusselvitys siitä, minkälaista koulutusta Asikkalassa tulevaisuudessa tarjotaan.
– Tiloissamme on vähennyspotentiaalia vielä noin 20 %. Asikkalan kampuksella käynnissä oleva selvitys perustuu siihen, että nykyiset tilat tulevat käyttöikänsä päähän. Tarkoitus ei ole supistaa toimintaa, vaan ratkaista tilannetta, jossa rakennukset tulevat elinikänsä päähän. Myös Lahden keskustakampuksella ja Vipusenkadun kampuksella tulee olemaan jatkossa vähemmän tarvetta tiloille.
Tokola kertoo, että investoinnit oppimisympäristöihin jatkuvat. Esimerkiksi Vipusenkadun kampukselle on suunnitelmissa noin 17 miljoonan määrärahavaraukset uudisrakennuksiin, purkutöihin ja Vipusenkatu 3:n peruskorjaukseen.
– Valmistelemme investointeja huolellisesti, jotta tiedämme, miten kannattaa toimia. Investointien jälkeen esimerkiksi Vipusenkadun kampuksella peruskorjausvelka on merkittäviltä osin hoidettu, hän tuo esiin.
Kokouksessa käsitellyt asiat
Yhtymäkokous merkitsi tiedokseen
- selvityksen tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2023.
- jäsenkuntien lausunnot toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2025–2027 ja talousarviosta vuodelle 2025.
- yhtymähallituksen päätöksen koskien henkilöstön edustajan osallistumista yhtymähallituksen kokouksiin.
Yhtymäkokous hyväksyi
- talousarviomuutoksen vuodelle 2024.
- toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 ja talousarvion vuodelle 2025.
- tilintarkastuspalveluiden hankinnan tilikausille 2025–2027.
Seuraavat asiat nousivat esiin keskustelussa:
- Tiedottaminen Salpauksen ja Padasjoen kunnan välillä on parantunut. Jos opiskelijan koulutus on keskeytymässä, ollaan Salpauksesta nopeasti kuntaan yhteydessä ja kunnassa päästään antamaan nopeasti tukitoimia.
- Asikkalan kampuksen kehittäminen on hyvä asia ja luonnonvara-alan koulutuksen säilyminen on tärkeää. Salpaus on yksi suurimmista luonnonvara-alan kouluttajista Suomessa.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: