Blogikirjoitus käsittelee työpaikkaohjaukseen liittyviä teemoja tiedolla ja tunteella yritys- ja työelämää alati kiinnostuneena seuraavan työelämäasiantuntijan näkökulmasta.
Monipuolinen työpaikkaohjaajakoulutus
Salpauksessa opiskelee vuosittain yli 13 000 aikuista ja nuorta. Työpaikoilla meillä on yli 12 000 yhteyshenkilöä, joista työpaikkaohjaajia on reilu 8 000.
Salpauksessa vuonna 2022 uudistettu työpaikkaohjaajakoulutus kattaa kaikki toimialat tarjoten tällä hetkellä seuraavat vaihtoehdot:
- Maksuttomat Onnistu työpaikkaohjaajana -lyhytkoulutukset yhdeksästä keskeisestä teemasta verkkoluentoina.
- Maksuton Onnistu mentorina -lyhytkoulutus yrittäjien mentoreille (hybridi).
- Syventävinä opintoina 13 työpaikkaohjaajuuden osatutkintokoulutusta (laajuus 5–60 osp), verkkoluentoina tai itsenäisenä verkkokurssina.
- Työnantajakohtaiset ryhmät.
Koulutukset ovat vain osa Salpauksen työpaikkaohjaajille tarjoamaa tukea. Salpauksen noin 650 työntekijästä on opetus- ja ohjaushenkilöstöä noin 460. He tarjoavat työpaikkaohjaajille jatkuvasti suoraan tukea ja apua opiskelijoiden ohjaamiseen työpaikoilla.
Työpaikkaohjaajakoulutuksen määrällinen kehitys
Osallistujien määrä on moninkertaistunut
Salpauksessa järjestettiin vuosina 2018–2021 työpaikkaohjaajille lyhytkoulutuksia kolmella alalla: puhdistuspalvelu-, ravintola- ja catering- sekä sosiaali- ja terveysalalla.
Sen jälkeen, kun työpaikkaohjaajakoulutus uudistettiin vuonna 2022, osallistujia ollut kaikilta toimialoilta (kauppa ja hallinto, maa- ja metsätalous, palvelualat, taidealat, tekniikan alat sekä terveys- ja hyvinvointialat). Osallistujien määrä on moninkertaistunut.
Taulukko 1. Salpauksen työpaikkaohjaajakoulutuksiin osallistuneiden määrä vuosina 2018 - 2024.
Suosituimpia Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutuksen moduuleista ovat 2022–2024 olleet Suunnittele yhdessä, Anna palautetta ja Kohtaa monimuotoisuus. Myös Työpaikkaohjaajan pikastartti, Osaamisen arviointi, Panosta perehdyttämiseen ja Kehity työpaikkaohjaajana -moduulit ovat keränneet lähes yhtä paljon osallistujia.
Syventävässä Kehitä työelämässä oppimista -moduulissa on ollut osallistujia muita vähemmän. Tämä selittynee henkilökohtaisten valintojen lisäksi sillä, ettei kehittämisen koeta konkreettisesti kuuluvan työpaikkaohjaajan rooliin. Tämä moduuli onkin suunnattu kokeneemmille työpaikkaohjaajille, tiiminvetäjille, esihenkilöille ja henkilöstöhallinnolle. Työpaikkaohjaajille se on luontainen myös syventävissä opinnoissa (30–60 osp työpaikkaohjaajuuden osatutkinnot).
Mentorikoulutus on käynnistynyt vaikuttavasti
Salpauksessa tehdään vuosittain noin sata yrittäjän oppisopimusta. Liityimme vuonna 2022 valtakunnalliseen Mentoripankkiin, jonka myötä järjestämme yrittäjien työpaikkaohjaajille Onnistu mentorina -koulutuksia.
Kouluttamistamme mentoreista 42 henkilöä eli 54,5 % on halunnut myös liittyä Mentoripankkiin.
Valtakunnallista Mentoripankkia ylläpitää Suomen Oppisopimusosaajat ry:n Yrittäjyysjaos. Se tarjoaa yli 200 koulutettua ja osaavaa yrittäjyyden asiantuntijaa, joista yrittäjä voi hakea sopivaa sparraajaa opintojensa ajalle.
Taulukko 2. Salpauksen mentorikoulutukseen osallistuneiden henkilöiden määrä vuosina 2022 - 2024.
Työpaikkaohjaajuuden osatutkintoja voi opiskella kaikilla aloilla
Työpaikkaohjaajuuden osatutkinnot tarkoittavat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon valinnaisia osia, joiden sisältö koostuu työpaikkaohjaajan tehtävistä.
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp) tutkinnon osan voi valita jokaisessa ammatillisessa perustutkinnossa osaksi tutkintoa tai yksittäisenä osatutkintona. Salpauksessa tutkinnon osaa on suoritettu laajasti eri aloilla ja ammattiryhmittäin: auto-, elintarvike-, hevos-, hius- ja kauneudenhoito-, kalatalous-, kasvatus ja ohjaus-, kone- ja tuotantotekniikka, logistiikka-, maatalous-, matkailu-, musiikki-, prosessiteollisuus-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelu-, ravintola- ja catering-, sosiaali- ja terveys- sekä tekstiili- ja muotiala.
Tarjoamme lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin työpaikkaohjaajuuden osatutkinnon. Sen voi sisällyttää myös osaksi oman tai toisen alan koko tutkintoa.
Osatutkintoja suorittaneiden määrä on tuplaantunut vuoden 2022 jälkeen. Eniten osatutkintoja on suoritettu puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla, liiketoiminnassa sekä hius- ja kauneudenhoitoaloilla.
Vuonna 2024 pilotoimme osatutkintolaisille itsenäisesti suoritettavan, ajasta riippumattoman ja personoidun verkkokurssin Elsa Moodlessa. Toivomme sen palvelevan työelämän tarpeita entistä paremmin.
Taulukko 3. Salpauksen työpaikkaohjaajuuden osatutkintoihin osallistuneiden henkilöiden määrä vuosina 2018 - 2024.
Työnantajakohtaisia ryhmiä toteutetaan tarpeiden mukaan
Olemme toteuttaneet myös yksittäisiä työpaikkaohjaajakoulutuksia yli kymmenen henkilön ryhmille. Työnantajakohtainen koulutus voi sisältää esimerkiksi valmiita kahden tunnin moduuleja, sovittuja painotuksia tai tutkinnon osia. Koulutukseen voi kuulua myös ennakko- ja jälkitehtäviä. Koulutus on toteutettu etänä tai lähiopetuksena joko työpaikalla tai Salpauksen tiloissa. Vuosina 2022 - 2024 työnantajakohtaisia ryhmiä on toteutettu 12.
Työpaikkaohjauksen laadullinen kehitys
Olemme saaneet välitöntä positiivista palautetta työpaikkaohjaajakoulutuksista.
Kokonaisvaltaista laadullista kehitystä seurataan valtakunnallisen työelämäpalautteen kautta, johon kuuluu kaksi kyselyä: työpaikkaohjaajakysely ja työpaikkakysely.
Opetushallitus kerää työelämäpalautetta laajasti
Työpaikat, joissa on ollut opiskelijoita oppisopimuksella tai koulutussopimuksella, saavat valtakunnallisen työelämäpalautekyselyn (= työpaikkaohjaajakysely sekä työpaikkakysely). Opetushallituksen koordinoimilla kyselyillä arvioidaan työelämän tyytyväisyyttä jokaisen ammatillisen oppilaitoksen toimintaan ja yhteistyöhön. Kysymykset kattavat kumppanuuden, asiakaslähtöisyyden, sopimusprosessin sekä ohjauksen ja tuen. Vastauksia käytetään oppilaitosten rahoitusperusteena sekä koulutuksen laadun seurantaan ja kehittämiseen.
Salpaus on saanut hyvää palautetta työpaikkaohjaajakyselyissä
Työpaikkaohjaajakysely lähtee jokaiselle työpaikkaohjaajalle opiskelijan työelämäjakson päätyttyä. Kymmeneen kysymykseen vastataan asteikolla 1–5, jossa 5 = täysin samaa mieltä ja 1 = täysin eri mieltä. Vastausprosentti on hienoisessa kasvussa 24 %:sta 29 %:iin ja tavoitteena kasvattaa sitä edelleen.
Taulukko 4: Valtakunnallisen työpaikkaohjaajaohjaajakyselyn tulokset Salpauksen osalta (vuosittainen kyselyjen ja vastaajien määrä sekä vastausprosentti, keskiarvo ja -hajonta). Lähde: Primus, ARVO-palvelu. Lisätietoa, kaikki oppilaitokset: Vipunen.fi
Kyselyyn 2023 vastanneet Salpauksen työpaikkaohjaajat ovat olleet tyytyväisimpiä yhteistyöhön näyttöjen toteutuksessa (4,5) sekä yleisesti yhteistyön sujuvuuteen (4,4).
Heikoimmillaankin Salpaukselle annettu keskiarvo (4,0) on kohdissa, joissa kysyttiin, onko oppilaitos varmistanut työpaikkaohjaajan tai mentorin tietävän henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS) kirjatut tavoitteet sekä tarjoaako oppilaitos riittävästi tukea opiskelijan oppimisen ohjaamiseen.
Aineiston keskihajonta on alle yksi, joka kertoo tasalaatuisuudesta. Eri aloilta saadussa palautteessa on vähäistä vaihtelua. Kaikki palautteet käsitellään koulutusaloilla.
Salpaus sai positiivista palautetta myös työpaikkakyselyissä
Työpaikkakysely (kymmenen kysymystä) lähetetään työpaikalle oppilaitosyhteistyöstä vastaavalle henkilölle kaksi kertaa vuodessa. Vastausprosentti on noussut merkittävästi 21 %:sta 47 %:iin ja tavoitteena kasvattaa sitä edelleen.
Taulukko 5. Valtakunnallisen työpaikkakyselyn tulokset Salpauksen osalta (vuosittainen kyselyjen ja vastaajien määrä sekä vastausprosentti, keskiarvo ja -hajonta). Lähde: Primus, Arvo-palvelut. Lisätietoa, kaikki oppilaitokset, Vipunen.fi
Kyselyn 2024 mukaan työelämän oppilaitosyhteistyöstä vastaavat ovat pitäneet yhteistyötä Salpauksen kanssa sujuvana. He ovat tyytyväisiä Salpauksen tapaan hoitaa oppisopimus- ja koulutussopimusten laadintaan liittyviä käytännön asioita sekä suosittelevat oppisopimus- ja koulutussopimusyhteistyötä kanssamme. Näissä kysymyksissä vastausten keskiarvo oli 4,3.
Kun kysyttiin, tiedottaako Salpaus hyvin ammatilliseen koulutukseen liittyvistä yhteistyön mahdollisuuksista ja onko Salpauksella kyky kehittää toimintaansa saamansa palautteen perusteella, vastausten keskiarvo oli 3,9. Heikoin keskiarvo tuli kysymykseen, tarjoaako Salpaus mahdollisuutta ennakoida työpaikan osaamisen kehittämistarpeita ja sen avulla kehittää toimintaa (3,6).
Aineiston keskihajonta on alle yksi, joka kertoo tasalaatuisuudesta. Eri aloilta saadussa palautteessa on vähäistä vaihtelua. Kyselyssä on myös avoin osio, josta saadut palautteet käsitellään koulutusaloilla.
Salpauksen opiskelijat ovat tyytyväisiä näyttöjärjestelyihin, arvioijiin ja työpaikoilla tapahtuvaan ohjaamiseen
Opiskelijat vastaavat omaan kyselyyn opintojen aloitus- ja päättövaiheessa. Alla olevan taulukon koonti on yhdistelmä molemmista kyselyistä.
Kysymyksiä on 30, joihin vastataan asteikolla 1–5, jossa 5 = täysin samaa mieltä ja 1 = täysin eri mieltä. Yhdessä kysymyksessä, Oppilaitoksen suosittelu käytetään asteikkoa 0-10, jossa 0 = en ollenkaan ja 10 = erittäin mielelläni. Vastausprosentti on noussut 36 %:sta 51 %:iin ja tavoitteena kasvattaa sitä edelleen.
Salpauksen NPS Score 54,2 on hyvä, mikä viittaa siihen, että opiskelijat ovat pääosin tyytyväisiä ja todennäköisesti suosittelevat Salpausta.
Taulukko 6. Valtakunnallisen opiskelijakyselyn tulokset Salpauksen osalta (vuosittainen kyselyjen ja vastaajien määrä sekä vastausprosentti, keskiarvo ja -hajonta, suositteluasteikko ja NPS Score). Net Promoter Score (NPS) on numeerinen indeksi, jossa asiakastyytyväisyys lasketaan huomioiden suosittelijat, passiiviset ja kriitikot (-100 – 0 = heikko; 0 – 30 = kohtalainen, 30-70 = hyvä, 70-100 = erinomainen). Lähde: ARVO-palvelu. Lisätietoa, kaikki oppilaitokset: Vipunen.fi
Vuoden 2024 kyselyssä opiskelijat arvioivat parhaimmaksi (4,6) seuraavat kohdat: Työtehtävät, joissa suoritin näyttöni, vastasivat todellisia työelämän tehtäviä; Osaamiseni arvioitiin osaamisen arviointikriteerien mukaisesti ja Arvioijani olivat ammattitaitoisia ja asiantuntevia.
Heikoimmat arviot saimme kyselyn kohdissa: Koen, että kiusaamiseen, häirintään tai syrjimiseen puututaan (3,2); Sain riittävästi tietoa mahdollisuuksista opiskella tai työskennellä ulkomailla opintojeni aikana (3,3); Minulla oli halutessani mahdollisuus osallistua oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen (3,5) ja koulutus antoi valmiuksia yrittäjyyteen (3,5).
Poimintona nostettakoon opiskelijoiden antaman työpaikkaohjaajia koskevien kysymysten keskiarvon kehittyminen vuodesta 2018 vuoteen 2024:
- Minua ohjanneilla työpaikkaohjaajilla on hyvät ohjaustaidot ja he ovat ammattitaitoisia. Arvio nousi 3,8:sta 4,3:een.
- Opettajat, työpaikkaohjaajat ja muu ohjaushenkilöstö tekivät hyvää yhteistyötä opintojeni järjestämisessä. Arvio nousi 3,6:sta 4,2:een.
Aineiston keskihajonta kertoo keskimäärin yhden yksikön vaihteluvälistä asteikolla. Ala- ja tutkintokohtaista tasalaatuisuutta voimme edelleen parantaa.
Mielenkiintoista on huomata, että kokonaisuutena opiskelijoiden eri oppilaitoksissa antama palaute kohdentuu valtakunnallisesti samoihin pääkohtiin sekä onnistumisten että parantamisen osalta.
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen jatkuu
Uuden salpaustasoisen työpaikkaohjaajakoulutuksen tavoitteena oli asiakaslähtöinen, monipuolinen, virikkeellinen, mielenkiintoinen, kattava, antoisa, saavutettava, yhtenäinen ja innostava kokonaisuus.
Olemme tehneet kokonaisuutta asiantuntijajoukolla, jossa on paitsi opettajia, myös muutamia tärkeitä opiskelijahallinnon, järjestelmien sekä viestinnän toimijoita. Työpaikkaohjaajakoulutusten määrä on kasvanut ja tarjonta monipuolistunut. Kokonaisvaltainen työelämä- ja opiskelijapalaute näyttää vakiintuneen hyvälle tasolle. Tiedostamme parantamisen paikkoja. Tästä on hyvä jatkaa!
Saitko tietoa? Heräsikö kysymyksiä? Tekisikö mielesi täydentää faktaa tai kertoa kokemuksiasi ohjauksen arjesta. Onko sinulla ideoita ja tarpeita tulevaan – laita viestiä!
Artikkelin kirjoittaja on Salpauksen yritys- ja työelämäpalveluiden työelämäasiantuntija insinööri; ammatillinen opettaja, näyttötutkintomestari ja valtiotieteiden maisteri Rita Onkalo.
Onkalon työtehtäviin kuuluu Salpauksessa
• työelämän tarpeisiin vastaaminen, laajennettu oppisopimuskoulutus ts. kaikki tutkintorakenteen tutkinnot toteutettuna yhteistyössä muiden oppilaitosten kanssa
• Onnistu työpaikkaohjaajana ja Onnistu mentorina -koulutusten sekä työpaikkaohjaajille tarkoitettujen osatutkintojen ja yrityskoulutusten salpaustasoinen kehittäminen ja koordinointi.
Ritan sanoin: “Asiakastyö – parasta!”
Tutustu näihin
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
LISÄTIETOJA
p. 050 526 5889
Teksti: Rita Onkalo |
Kuvat: iStock, Jaana Kondratieva
Kategoriassa: Blogi
Jaa tämä artikkeli: