Jari Väärä opiskeli aikuisena nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, mikä johti omiin arvoihin istuvaan lastensuojelutyöhön.
Alanvaihto on hyppy tuntemattomaan, mutta omien unelmien seuraaminen voi tuoda toivotun muutoksen työelämään. Sopiva koulutus voi johtaa merkityksellisiin työtehtäviin, kuten kävi nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskelleelle Väärälle.
Monivaiheinen opiskelupolku nosti esiin Jarin todellisen osaamisen
Väärä aloitti nuoriso- ja yhteisöohjaan opinnot oppisopimuksella. Seuraavaksi tie vei kampusohjaajan tehtäviin Salpauksessa. Opintojen aikana vahvistui ajatus siitä, mihin kaikkeen omat kyvyt riittivät – ja se rohkaisi tavoittelemaan työtä lastensuojelussa.
– Aikuisopiskelijalle oman koulutussuunnitelman räätälöinti on erinomainen, koska tietyt velvollisuudet saattavat vaatia joustoa. Jos hoitaa tehtävät tunnollisesti, opiskelupolkua voi muokata juuri itselle sopivaksi yhdessä koulun kanssa, Väärä kiittelee.
Valmistuttuaan Väärä sai vakituisen työpaikan Uoma Kuntoutuspalveluiden pienryhmäkodista, jossa hänen tehtäviinsä kuuluu kolmen nuoren omaohjaajan rooli. Työ sisältää paljon erilaisten asioiden hoitoa: palavereja koulun, perheen ja sosiaalitoimen kanssa sekä sitä kaikista tärkeintä, eli nuorten kohtaamista ja tukemista arjessa.
Nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutus antoi vahvan pohjan lastensuojelutyöhön
Vaikka lastensuojeluun työllistytään perinteisesti korkeakoulututkinnolla, myös nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksesta saa vahvan osaamispohjan ohjaustyöhön. UOMA kuntoutuspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Aki-Matti Kivelä korostaa, että tutkinnon lisäksi tarvitaan taitoa kohdata nuoret aidosti.
– Lastensuojelun yksiköissä täytyy olla tietty prosenttiosuus korkeakoulutettuja työntekijöitä, mutta käytännön työssä ratkaisee ennen kaikkea persoona ja asenne. Jos meillä on mahdollisuus palkata pidetty nuoriso-ohjaajaksi valmistunut, teemme sen mieluusti.
Opintojen alussa Väärällä ei ollut tietoa siitä, että työllistyminen lastensuojeluun voisi olla mahdollista. Hän kuitenkin tiesi, että haluaisi tehdä merkityksellistä työtä nuorten kanssa.
– En itse tiennyt, miten pärjäisin lastensuojelussa, mutta opettajat näkivät minussa potentiaalia ja kannustivat kokeilemaan työtä harjoittelujakson verran. Opintojen myötä ammatillinen itsetuntoni kasvoi ja tunne siitä vahvistui, että tämä voisi olla minun urapolkuni, Väärä muistelee.
”Kun haluat muutosta työelämääsi, tartu tunteeseen heti”
Tänä vuonna 43 vuotta täyttävä Väärä kertoo, että unelmoi vanhassa työssään uudesta urasuunnasta ainakin kymmenen vuotta, ennen kuin uskalsi lähteä kokeilemaan siipiään.
– Ajoin 15 vuotta kaivinkonetta ja mietin, miten pääsisin alalta pois. Paloin loppuun kolmesti, ja lopulta oli pakko tehdä muutos. Kun sinulle tulee se fiilis, että nyt pitää lähteä eteenpäin, tartu siihen rohkeasti heti, äläkä tuhlaa vuosia.
Nuoriso-ohjaajaksi Väärän polku kulki salibandyjoukkueen valmennuksen kautta.
– Tajusin, että nuorten valmentaminen toi iloa ja merkitystä elämääni. Olin kuin aurinko, joka kerta, kun tulin harjoituksista. Silloin tajusin, että haluan tehdä työtä nuorten parissa, Väärä kertoo.
Kampusohjaajana toimiessaan Väärän antama esimerkki nuorille teki vaikutuksen opettajiin. Hänen ominaisuuksistaan ennen kaikkea pitkäjänteisyys, rauhallisuus ja positiivinen asenne saivat kiitosta. Palaute loi yhä syvemmin uskoa siihen, että alavalinta oli osunut oikeaan.
– Tein työni aina huolellisesti, mutta en missään nimessä ollut liian tosikko tai tiukka. Kohtasin kaikki nuoret samanarvoisesti taustasta riippumatta, ja siksi minua kannustettiin kokeilemaan seuraavaa askelta, joka johti lastensuojelun pariin.
Työharjoittelu johti vakituiseen työhön
Salpauksen kanssa tehty yhteistyö on ollut tärkeää Uoma Kuntoutuspalveluissa. Harjoittelijat ovat olleet motivoituneita ja innostuneita alasta. Kivelä on erittäin tyytyväinen Väärän harjoittelujaksoon sekä myöhempään rekrytointiin.
– Jari osoitti alusta alkaen, että hän kuuluu meille töihin. Hänen tapansa kohdata nuoria oli luonnollinen, ja se on yksi tärkeimmistä asioista tässä työssä. Hän on innostunut oppimaan lastensuojelusta ja haluaa kehittyä jatkuvasti, Kivelä kertoo.
Väärä työllistyi harjoittelunsa päätteeksi vakituiseen työsuhteeseen Uomaan. Hän kannustaa rohkeasti etsimään omaa suuntaa, jos nykyinen elämäntilanne mietityttää. Kaikki on järjesteltävissä, kun tietää, mitä haluaa tehdä.
– Harjoittelun aikana minulle kirkastui, että tänne minä jään! En ollut koskaan aiemmin ollut vastaavanlaisessa työyhteisössä, jossa viihdyin niin hyvin. Olin otettu myös nuorten antamasta palautteesta.
Nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutus voi siis avata ovia lastensuojeluun ja tarjota arvokkaita työmahdollisuuksia. Kivelä rohkaisee myös alasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.
– Moni päätyy lastensuojeluun sattuman kautta. Jos uskot, että tämä voisi olla sinun alasi, kannattaa soittaa ja kysyä, miten siihen pääsisi tutustumaan. Omia unelmia ja merkityksellistä uraa kohti kannattaa aina pyrkiä, Kivelä muistuttaa.
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, nuoriso- ja yhteisöohjaaja
Nuoriso- ja yhteisöohjaaja on ohjaamistyön osaaja, joka hallitsee suunnittelun, toteuttamisen ja organisoinnin. Alalla tarvitaan rohkeita, ennakkoluulottomia, sosiaalisia ja oma-aloitteisia tekijöitä.
Nuoriso- ja yhteisöohjaaja voi toimia kunnallisessa nuorisotyössä, erilaisissa järjestöissä ja projekteissa, lastensuojeluyksiköissä, iltapäivätoiminnassa, vapaa-ajan yrityksissä työskennellen sekä ikääntyvien että erityisryhmien parissa.
Lisää aiheesta
KYSY LISÄÄ
Ulriika Kannas-Honkaniemi, p. 044 708 0154, ulriika.kannas-honkaniemi@salpaus.fi
Naana Marttila, p. 044 708 0018, naana.marttila@salpaus.fi
Teksti: Tiina Sinkkonen |
Kuvat: Aki-Matti Kivelä
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: