Siirry sisältöön

Alaa vaihtanut Jenni opiskelee oppisopimuksella hevostenhoitajaksi

Jenni Goussev vaihtoi alaa ja opiskelee oppisopimuksella unelma-ammattiinsa hevostenhoitajaksi.

Nainen vaaleanpunaisessa ja harmaassa takissa seisoo pienen mustavalkoisen ponin vieressä tallin ulkopuolella. Talli on valkoinen ja mustat ovet. Kottikärryt ja valkoinen penkki ovat lähellä sorapolkua.

Goussev oli haaveillut jo pitkään uudenlaisesta työstä. Hän teki päätöksen alanvaihtamisesta, kun se sopi elämäntilanteeseen.

– Olin aina haaveillut ulkotyöstä ja fyysisen työn tekemisestä. Vuoden ajan katselin Salpauksen sivuilta vaihtoehtoja. Suoritin valintaan johtaneen haastattelun häämatkaltani käsin hevosalan lehtorin, Anne-Maria Ryynäsen kanssa. Haastattelun jälkeen ilmoitin edelliseen työpaikkaani päätöksestäni, hän kertoo.

Oppisopimuksella töihin islanninhevosten pariiin

Oppisopimuspaikaksi valikoitui Kirkkonummella sijaitseva Stenkulla Gård. Tallilla asuu noin 35 islanninhevosta, joista suuri osa on talliyrittäjä Kira Gluschkoffin omia kasvatteja.

Stengulla Gårdissa on erinomaiset puitteet lajille ja alan opiskelijalle. Tallilta löytyy maneesi, askellajiratsastuksessa tarvittava ovaalirata, kaksi kenttää ja kävelykone. Tulevaisuudessa ovaalirata uusitaan kilpailuvaatimukset täyttäväksi ja tallin konehalliin rakennetaan kuntoutuskeskus, jonne tulee tärinämatto ja vesikävelykone.

Valmistumisensa jälkeen Goussev haluaa ehdottomasti jäädä töihin nykyiseen työpaikkaansa.

Oppisopimuksella saa monipuoliset taidot

Vaikka Goussevin oma hevonen onkin islanninhevonen, hän haluaa oppia kaikenlaisista hevosista mahdollisimman paljon. Siihen hän kokee saavansa Salpauksesta parhaat mahdolliset eväät.

Myös Stenkulla Gårdissa pääsee oppimaan monipuolisesti. Päivittäisten tallitöiden lisäksi työpäiviin mahtuu muun muassa irtokengän lyöntiä, varsojen totuttamista riimuun, ohjasajoa, juoksutusta sekä eläinlääkärin avustamista.

– Olen tykännyt tosi paljon oppisopimusopinnoista. Välillä olen hieman väsynyt töiden jälkeen, mutta koulutehtävät tuovat vastapainoa työn teolle. Koulusta olen saanut todella paljon uutta tietoa esimerkiksi ruokinnasta. Koulussa oppii teorian ja töissä käytännön.

Talliyrittäjästä oppisopimus on hyvä järjestely

Myös talliyrittäjä Gluschkoff kehuu oppisopimusjärjestelyä.

Oppisopimusprosessi on ollut tosi kiva. Olemme Jennin kanssa yhdessä katsoneet koulupäivien jälkeen, mitkä asiat pystymme toteuttamaan töissä ja mitä pitää päästä tekemään koululla.

– Koulupäiviä on juuri sopiva määrä. Opiskelija saa riittävästi teoriaa koulusta, mutta voin pääasiassa laskea hänet työntekijäksi. On ihanaa, kun tallissa on innokas oppija, joka nauttii työstään. Jenni on minulle nykyään oikea käsi, Gluschkoff kuvailee.

Jenni kannustaa hevosalan opintoihin

Hevosalan opintoihin hakeutumista ei Goussevin mukaan kannata arkailla.

– Ajan nykyisin työkoneita sujuvasti, vaikken ollut aikaisemmin käyttänyt niitä. En myöskään ollut kovin kovassa lihaskunnossa, mutta kunto nousi tallitöitä tehdessä kuin itsestään.

Koulussa ei odoteta, että osaat jo kaiken.
Siellä opetetaan, samoin kuin työpaikoilla.

Goussevilla on selkeä viesti hevosalaa harkitseville.

– Rohkeasti hakemaan, jos ala tuntuu omalta. Minä kuuntelin sydäntäni. Haluan elää onnellisesti ja hevosten kanssa olen onnellinen. Vuosia mietin, mikä haluan olla isona. Mietin, että missä olen hyvä ja nyt minä tiedän. Koko ikäni olen ollut hevosten parissa ja vasta hiljattain tajusin, että voin tehdä hevosista ammatin.

Lisää aiheesta

Kysy meiltä lisää

Lustig Kirsi

opettaja

erityisopettaja