Siirry sisältöön

Ellinoora ja Mikko valmistavat oopperaan esineistöä – tarpeistonvalmistajan työ on luovaa ongelmanratkaisua 

Ellinoora Aro-Torkkeli ja Mikko Salmi työskentelevät Suomen kansallisoopperassa osana lähes tuhannen hengen kansainvälistä työyhteisöä. Tarpeistonvalmistajina ja teosvastaavina he valmistavat oopperan ja baletin esityksiin esineistöä ja rekvisiittaa, eli tarinankerronnan ja tulkinnan työvälineitä. Niillä luodaan illuusio ajasta, paikasta ja tapahtumasta niin esiintyjille kuin katsojillekin.

Henkilö, jolla on käsissään koristeellinen kakku, jota koristavat vaaleanpunaiset ja oranssit kukat, seisoo tarpeistovalmistajan työpajassa. Taustalla näkyy hyllyjä, joissa on erilaisia tavaroita, mukaan lukien keltainen kypärä ja erilaisia työkaluja.
Ellinoora Aro-Torkkelilla on käsissään esityksissä käytettävä täytekakku. Kuva: Björn Elmgren

Omanlaisia polkuja pitkin tarpeistonvalmistajiksi

Ellinoora Aro-Torkkeli ja Mikko Salmi päätyivät alalle hyvin erilaisista taustoista.

– Vanhempani ovat teatterilaisia, ja siellä minäkin vietin lapsuuteni. Myös kiinnostus käsillä tekemiseen syntyi jo lapsena, Aro-Torkkeli kertoo.

Aro-Torkkeli päätyi Salpaukseen opiskelemaan tarpeistonvalmistusta kulttuuri- ja teatterialan opintojen jälkeen, kun taas Salmen tie alalle kulki taide- ja käsityöalojen kautta.

– Olen aina harrastanut kuvataiteita. Ennen tarpeistonvalmistuksen opintoja ehdin kokeilla muun muassa puusepän ammattia sekä pakkausmuotoilua ja tuotegrafiikkaa.

Kansallisoopperassa tarpeisto valmistuu eri alojen ammattilaisten yhteistyöllä

Suomen kansallisoopperassa tuotantojen resurssit ovat suuria. Isossa talossa yhteistyötä tehdään yli tiimirajojen.

– Saamme jo vuosi ennen ensi-iltaa esityksen koreografilta ja ohjaajalta tarpeistolistan. Ensin selvitämme, mitä tarpeistosta löytyvää voimme hyödyntää uudelleen, mitä voimme ostaa ja mitkä tuotteet valmistamme itse, Aro-Torkkeli kertoo.

Pelkästään yhden tuotteen suunnitteluun ja valmistamiseen osallistuu useita eri alojen ammattilaisia – aina hatuntekijöistä sähköasentajiin.

– Sama tuote valmistetaan joka kerta eri tavalla. Huomioimme valmistuksessa muun muassa esineen käyttötarkoituksen sekä sitä käyttävien esiintyjien ominaisuudet, kuten koon ja kätisyyden. Varmistamme, että tuotteita voi käyttää turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Mikko Salmi, tarpeistonvalmistaja
Henkilö, jolla on lippalakki ja silmälasit, seisoo tarpeistonvalmistajan työpajassa pitelemässä punaista verkkoesinettä käsissään. Taustalla näkyvät työkalut ja hyllyt sekä portaikko ja sininen työpöytä.
Mikko Salmella on käsissään kasvoton naamio, jota käyttäessään tanssija voi nähdä ja hengittää hyvin. Kuva: Björn Elmgren

Tarpeistonvalmistajan työ sopii tiimityöstä pitävälle kädentaitajalle

Sekä Aro-Torkkeli että Salmi pitävät tarpeistonvalmistajan tärkeimpinä ominaisuuksina halua tehdä töitä käsillä sekä kiinnostusta ympäröivää maailmaa kohtaan. Mistä tahansa voi löytää inspiraatiota ja ratkaisuja tarpeistoon liittyvissä haasteissa.

– Painotamme harjoittelijoillemme myös taide- ja tyylihistorian opiskelua. Esityksissä eletään mennyttä aikaa, ja on tärkeää tietää, millaisia materiaaleja ja muotoilua eri aikakausina on käytetty.

Ellinoora Aro-Torkkeli, tarpeistonvalmistaja

Myös vuorovaikutus- ja tiimityötaidot tulevat työssä tarpeeseen.

– Tarpeisto on kansallisoopperan lavastuksen ja puvustuksen rinnalla pieni osasto, joka palvelee montaa eri tahoa. On pystyttävä ilmaisemaan itseään selkeästi ja huolehdittava siitä, että tarvittavat resurssit saadaan käyttöön, Salmi lisää.

Aro-Torkkeli ja Salmi pitävät alan innostavimpana puolena sen monipuolisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarpeistonvalmistajia työskentelee hyvin erilaisten tuotantojen parissa ympäri Suomen, mutta alan ammattilaiset pitävät tiivisti yhtä ja jakavat kollegiaalista tukea toisilleen.

Taideteollisuusalan perustutkinto, tuotteen valmistuksen artesaani

Tuotteen valmistuksen opinnoissa pääset yhdistelemään erilaisia käsityötekniikoita ja materiaaleja sekä valmistamaan monipuolisia tuotteita, kuten fantasia- ja epookkiesineitä.
 
Tarpeistonvalmistajana toimit osana työryhmää, joten kädentaitojen ja luovuuden lisäksi tarvitset työssä järjestelmällisyyttä ja hyviä tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja.

Valmistuttuasi sinun on mahdollista työskennellä esimerkiksi teatterin tai oopperan tarpeistossa, elokuva- ja televisiotuotannossa, museossa, mainos- ja matkailualalla tai yksityisyrittäjänä.

Lisää aiheesta

Kysy lisää