Siirry sisältöön

Valinta- ja ohjauspäivä 

Kutsumme kaikki jatkuvassa haussa hakeneet valinta- ja ohjauspäivään. Päivän aikana järjestämme haastattelun tai pääsy- ja soveltuvuuskokeen. Lähetämme sähköpostiisi kutsun, jossa kerromme tarkemmin päivän sisällöstä sekä aikataulusta. Kutsu lähetetään joko hakujakson päätyttyä tai jo sen aikana. Jos olet hakenut täydennyshaussa, otamme yhteyttä kahden viikon kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta. Valinta- ja ohjauspäivä voidaan toteuttaa Salpauksen tiloissa tai tai Teams-tapaamisena. 

Tärkeää tietoa valinta- ja ohjauspäivästä

Valinta- ja ohjauspäivään osallistuminen on pakollista. Jos et saavu päivään, on opiskelijavalintasi hylätty.

Valintapisteiden muodostuminen  

Valintapisteet muodostuvat eri tavalla riippuen siitä, mihin koulutukseen olet hakenut. Alta näet pisteytyksen eri koulutuksissa.

Perustutkinnot 

Jatkuvassa haussa valitsemme opiskelijat perustutkintoihin ennakkotehtävien, haastattelun, valinta- ja ohjauspäivän tehtävien tai pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Logistiikan perustutkinnossa käytetään lisäksi muita valintaperusteita, joita voivat olla ikäraja, ajokorttivaatimus tai vaadittava kokemus alalta. Tarkista Opintopolku -palvelusta, miten opiskelijat valitaan sinua kiinnostavaan koulutukseen.

Joissakin tutkinnoissa on ennakkotehtävä. Ennakkotehtävä pisteytetään. Tehtävä voi olla karsiva
tai lisäpisteitä antava.

Jatkuvan haun haastattelusta annettavat pisteet ovat:

  1. motivaatio ja urasuunnitelma (0 – 5 p)
  2. edellytykset opiskeluun (0 – 5 p) ja
  3. koulutustarve (0-5 p)

Haastattelun kokonaispistemäärä muodostuu kohtien 1, 2 ja 3 yhteismäärästä. Tullakseen valituksi tulee hakijan saada kohdista 1 ja 2 vähintään 1 piste. Jos hakija ei osallistu haastatteluun, opiskelijavalinta on hylätty.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet: Sirkusalan, taideteollisuusalan ja musiikkialan perustutkintoissa opiskelijavalinta tehdään pääsy- ja soveltuvuuskokeella. Kokeissa annettavat pisteet tutkinnoittain:

Sirkusalan perustutkinto

Sirkusalan perustutkinnossa pääsykoepisteet muodostuvat seuraavasti:

  • Luovuus (0-5 p)
  • Liikunnallisuus (0-5 p)
  • Motivaatio ja urasuunnitelma (0-5p)
  • Edellytykset opiskeluun (0-5p)
  • Koulutustarve (0-5 p)

Hakijan tulee saada jokaisesta osiosta (pl. koulutustarve) vähintään 1 piste tullakseen valituksi. Jos opiskelija ei saavu pääsykokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.

Taideteollisuusalan perustutkinto

Taideteollisuusalan perustutkinnossa pääsykoepisteet muodostuvat seuraavasti:

  • Kädentaidot (0-5 p)
  • Visuaalinen ja avaruudellinen hahmottaminen (0-3 p)
  • Luovuus (0-2 p)
  • Motivaatio ja urasuunnitelma (0-5p)
  • Edellytykset opiskeluun (0-5p)
  • Koulutustarve (0-5 p)

Hakijan tulee saada jokaisesta osiosta (pl. koulutustarve) vähintään 1 piste tullakseen valituksi. Jos opiskelija ei saavu pääsykokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.

Musiikkialan perustutkinto

Musiikkialan perustutkinnossa koe muodostuu kahdesta osasta. Lähetämme kaikille hakijoille ennakkotehtävän ohjeet hakuajan päätyttyä.

Kokeen A-osan (ennakkotehtävä) pisteytys:

  • Kirjallinen osa (0-5 p)
  • Äänitteet (0-5 p)
  • Koulutustarve (0-5 p)

Hakijan tulee saada kirjallisesta osasta vähintään 1 p ja äänitteestä vähintään 1 p. Jos hakija ei palauta ennakkotehtävää, on opiskelijavalinta hylätty.

Kokeen B-osan (ryhmähaastattelu, tarvittaessa yksilöhaastattelu) pisteytys:

  • Läsnäolo ja vuorovaikutus (0-5 p)
  • Motivaatio ja urasuunnitelma (0-5 p)
  • Edellytykset opiskeluun (0-5 p)

Hakijan tulee saada B-osasta jokaisesta osiosta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu haastatteluun, on opiskelijavalinta hylätty.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot  

Valitsemme opiskelijat ammatti- ja erikoisammattitutkintoon haastattelun perusteella. Lisäksi näiden tutkintojen suorittaminen edellyttää alan aikaisempaa kokemusta. Joissain tutkinnoissa edellytämme alan työpaikkaa opintojen alussa.

Haastattelun pisteytys:

  1. Motivaatio ja urasuunnitelma (0-3 p)
  2. Edellytykset opiskeluun ja valmiudet alalla työskentelyyn (0-3 p)
  3. Koulutustarve 0-3 p.

Kokonaispistemäärä muodostuu 1, 2 ja 3 yhteismäärästä. Tullakseen valituksi hakijan tulee saada kohdista 1 ja 2 vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu haastatteluun, opiskelijavalinta on hylätty.

Tuva-koulutus (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus) 

Valitsemme opiskelijat Tuva-koulutukseen haastattelun perusteella. Huomioithan, että TUVA-koulutukseen voi hakeutua vain, jos sinulla ei ole suoritettuna aiempaa nivelvaiheen koulutusta (esimerkiksi 10-luokka) tai tutkintoa Suomessa tai ulkomailla. Lisäksi edellytämme, että sinulla on tavoitteena TUVA-koulutuksen jälkeen hakeutua suorittaman jatko-opintoja. Erityistapauksissa voimme poiketa edellä olevasta, jos olet oppivelvollinen tai katsomme koulutuksen suorittamisen olevan perusteltua jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi.

Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun, joka pisteytetään. Haastattelun pisteytys vaihtelee riippuen siitä, mille TUVA-polulle olet hakeutunut. Haastattelujen pisteytys:

  • Kohti toisen asteen tutkintoa –polku: Asenne ja motivaatio (0–3 p), edellytykset opiskelulle (0-3 p), koulutuksen tarve (0-3 p).
  • AikuisTUVA –polku: Asenne ja motivaatio (0–3 p), edellytykset opiskelulle (0-3 p), koulutuksen tarve (0-2 p).
  • Maahanmuuttaneiden polku: Asenne ja motivaatio (0-2 p), koulutuksen tarve ja edellytykset opiskelulle (0-3 p).

Tullakseen valituksi on hakijan saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään yksi (1) piste. Jos hakija ei saavu haastatteluun, opiskelijavalinta on hylätty.

Valinnan tulos ja opiskelupaikan vastaanottaminen

Valinnan tulos lähetetään sähköpostiisi mahdollisimman pian valinta- ja ohjauspäivän jälkeen.  Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan vastaamalla lähetettyyn sähköpostiin määräaikaan mennessä. Muuten menetät paikkasi.

Jos jäit varasijalle, ne ovat voimassa 2 viikkoa koulutuksen alkamisesta. Saat heti opintosihteeriltä tiedon puhelimitse tai sähköpostilla, jos paikka vapautuu sinulle. Jos et ole antanut lupaa sähköiseen asiointiin, opintosihteeri ilmoittaa sinulle vapaasta opiskelupaikasta puhelimitse.

Kielikoe 

Opetuskielemme on suomi. Tästä syystä myös kielitaitosi vaikuttaa opiskelijavalintaan. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun myös kielikokeeseen, mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa todistusta suomen kielen taidostasi. Kielikoe järjestetään eri päivänä kuin valinta- ja ohjauspäivä.

Terveys ja toimintakyky 

Joissain tutkinnoissa on terveydentilan ja toimintakyvyn suhteen erityisiä vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksilla pyritään varmistamaan, että terveydentilasi sopii alan opintoihin ja työhön.