VILJO – ohjausosaamista Viljaklusterin toimialoille
Yhteistyössä Viljaklusterin kanssa valmennettiin elintarvikealan työpaikkaohjaajia ja kirkastettiin alan mielikuvaa.

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli työelämäyhteistyön vahvistaminen sekä työvoiman saatavuuden ja pysyvyyden varmistaminen elintarvikealalla, perehdyttämisen ja työpaikkaohjauksen valmennusmallin kohdentaminen elintarvikealalle sekä elintarvikealan mielikuvan kirkastaminen ja houkuttelevuuden lisääminen.
Hanke suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Päijät-Hämeen Viljaklusterin ja LADECin kanssa.
Kohderyhmä
Yritysten työpaikkaohjaajat ja työyhteisö, johto ja esihenkilöt, opiskelijat ja opetushenkilöstö
Toteutus
Hankkeen toimenpiteitä olivat:
- yrityskontaktointi ja tarvelähtöisten ratkaisujen löytäminen
- perehdytys- ja ohjaustoimintojen suunnitteleminen ja testaaminen
- elintarvikealan mielikuvaan vaikuttaminen viestinnän keinoin
Tulokset
Koulutusjärjestelmän koko tarjonta elintarvikealalle Päijät-Hämeessä
VILJO-koulutustarjonta elintarvikealalle on laaja koonti kaikista alan koulutusmahdollisuuksista. Koonnista käy ilmi paitsi Salpauksen myös koko Lahden seudun elintarvikealan koulutustarjonta.
Koonti on tehty Salpauksen elintarvikealan asiakasyritysten, alan toimijoiden haastattelujen sekä Viljaklusterin jäsenien edustajien Salpaukselle ilmaiseman tarpeen pohjalta: ”yksi nappi, josta koulutustarjonta selviää!” Tätä voi käyttää myös opiskelijoiden uraohjauksessa – urapoluilla ja lukuisissa langanpäissä.
Hankkeen aikana syntyneet uudet koulutukset
Hankkeen aikana syntyneet uudet oppimateriaalit
Elintarvikehygienia selkokielellä 02/2024, Salpaus
Elintarvikehuoneistohygienia selkokielellä 2/2024, Salpaus
Henkilökohtainen hygienia selkokielellä 3/2024, Salpaus
Elintarvikealan työturvallisuus selkokielellä 4/2024, Salpaus
Leipomokoneet ja laitteet selkokielellä 4/2024, Salpaus
Elintarviketuotannossa toimiminen selkokielellä 05/2024, Salpaus
Leipomoalan työtehtävät selkokielellä 05/2024, Salpaus
Ohjeita opiskeluun selkokielellä 05/2024, Salpaus
OPVA Työ elintarvikkeiden valmistuksessa 05/2024, Salpaus
OPVA Rektio harjoituksia 05/2024, Salpaus
OPVA Sanaryhmät ja rektiot harjoituksia 05/2024, Salpaus
OPVA Hiivataikinan perusohje 05/2024, Salpaus
OPVA Sanastoa koneet ja välineet 05/2024, Salpaus
OPVA Leipurin päivä 05/2024, Salpaus
OPVA Leipätehtaalla 05/2024, Salpaus
OPVA Parisanelu 05/2024, Salpaus
OPVA Peli-raaka-aineet 05/2024, Salpaus
OPVA Peli-elintarvikkeiden pakkaaminen 05/2024, Salpaus
OPVA Peli-erityisruokavaliot 05/2024, Salpaus
OPVA Reseptien kieli-käsky ja passiivi 05/2024, Salpaus
OPVA Elintarvikealan verbejä 05/2024, Salpaus
Hankkeen aikana syntyneet uudet työvälineet
Lisätietoja
Tapahtumat ja niiden materiaalit:
Tervetuloa maistiaisille – kuullaan ja kohdataan Kulinaarissa! – Tuote-esittelyjä päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 2.5.2024
KUTSU Leipurin R&D Baking Center 2.5.2024
Osaamisen arvo ja tuotekehityksen turva – Asiakastilaisuus elintarvike- ja prosessiteollisuuden toimijoille 7.3.2024
- Avaussanat I Tarja Laaksonen, Salpaus, Pasi Raja, LAB-ammattikorkeakoulu
- Elintarvikkeiden valmistaja, elintarvikealan perutustutkinto, elintarviketeknologian osaamisala | opettaja Anni Lehtimäki, Koulutuskeskus Salpaus
- Food Campus Finland kasvattamaan Suomen ruokaosaamista ja -vientiä| liiketoimintakehittäjä, elintarviketeollisuus Henrik Yli-Seppälä, LADEC
- Tuotekehitystyön osaamis- ja koulutustarpeet -(rento!) työpaja. Inspiraationa uusi tuotekehitysympäristö Food Pilot Plant | TKI-asiantuntijat Katja Pethman ja Pasi Raja, LAB-ammattikorkeakoulu
Kohti viljavampaa vientiä ja vetovoimaa – Asiakastilaisuus päijäthämäläisille prosessiteollisuuden toimijoille 13.9.2023, ESITYKSET
1. Avaussanat I Päivi Saarelainen, Salpaus
4. Tunnettuutta toimialalle brändäämällä lisää voita leivän päälle I Terhi Kinnari, Kinnarin tila
7. Kansalliset näkymät, Bernerin vientiresepti – Missä mennään nyt? I kansanedustaja Hilkka Kemppi
Trendejä ja frendejä – Asiakastilaisuus päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 14.3.2023, ESITYKSET
1. Avaussanat I Päivi Saarelainen, Salpaus
4. Työelämäyhteistyö I Elmo Rautiainen, Salpaus
Tiedotteet ja uutiset
Baron Foodtech tuo leipomoalan osaamisen LAB-ammattikorkeakoulun Food Pilot Plantiin 22.4.2024, LAB
VILJO Fazer valitsi Salpauksen strategiseksi yhteistyökumppanikseen 13.3.2024, Salpaus
VILJO Sensonin henkilöstö opiskelee prosessiteollisuuden ammattitutkintoa 2.2.2024, Salpaus
Salpaus mukana valtakunnallisessa Teknologiatiistaissa 21.11.2023
Lahdesta vauhtia elintarvikevientiin, Kehittyvä Elintarvike-lehti 5/2023
Uutta puhtia Päijät-Hämeen viljaklusterille 10.10.2023, ESS
Ainutlaatuinen tuotekehitysympäristö avautui 30.9.2023, ESS
Joustava tuotekehitys tukee ruokateollisuutta 20.9.2023, LAB
VILJO Kohti viljavampaa vientiä ja vetovoimaa -tilaisuus, varaa aika almanakkaan 13.9.2023, Salpaus
VILJO Kehittyvä elintarvikealan koulutus turvaa työvoiman 6.9.2023, HS
Juhlava juustobuffet Leipuripäivillä, 11.-13.8.2023, Turku
VILJO elintarvikealan työpaikkaohjaajien tiistaitapaamiset syksy 2023, Salpaus
VILJO elintarvikealan työpaikkaohjaajien tapaaminen 4/2023, Salpaus
VILJO Salpaus hanketoiminta näytteilleasettajana Midas-Expo 2/2023, LAB-ammattikorkeakoulu
Hanna Ylä-Monosesta Päijät-Hämeen Viljaklusterin uusi puheenjohtaja 1/2023, Ladec
Työvoimakoulutuksesta valmistui tekijöitä leipomoteollisuuteen 1/2023, Salpaus
Hankkeen tietosuojaselosteet:
Ota yhteyttä
