ELMA- Elinvoimainen ja monimuotoinen hoiva- ja hoitoala hanke (2021-2023) edistää maahanmuuttajien kiinnittymistä hoitoalalle tukemalla muun muassa hoitoalan suomen kielen oppimista sekä vahvistamalla työyhteisöjen valmiuksia vastaanottaa maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita ja työntekijöitä. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Koulutuskeskus Salpaus, LAB- ammattikorkeakoulu ja Päijät- Hämeen hyvinvointialue. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Tavoitteet
ELMA – elinvoimainen ja monimuotoinen hoiva- ja hoitoala -hanke vastasi kasvavaan pulaan hoitoalan työntekijöistä tukemalla sekä maahanmuuttajia että työyhteisöjä Päijät-Hämeen alueella. Hankkeen keskeinen tavoite oli kehittää virtuaalinen oppimiskokonaisuus sekä sitä tukeva ohjausmalli ja kouluttaa työyhteisöjä kieli- ja kulttuuritietoiseen vuorovaikutukseen.
Tulokset
- Hankkeen keskeisenä tuloksena syntyi kaikille avoin virtuaalinen oppimisympäristö “Opi hoitoalan suomea”, jossa voi oppia suomen kieltä ja työelämätaitoja hoitoalan kontekstissa. Oppimisympäristön kaikki sisällöt ja tehtävät ovat selkokielisiä. Oppimisympäristö soveltuu myös ohjauksen ja perehdytyksen tueksi. Virtuaalisen oppimisympäristön tavoitteena on vahvistaa hoitoalalle pyrkivien, alaa opiskelevien ja alalla toimivien ammatillista suomen kielen taitoa sekä työelämävalmiuksia. Näin tuetaan opiskelua alalla ja työllistymistä. Oppimisympäristön pedagogissa ratkaisuissa on huomioitu hankkeen tarvekartoituksessa todetut, maahanmuuttajille haastaviksi tunnistetut työtehtävät ja vuorovaikutustilanteet sekä hoitoalalla tarvittava suomen kielen sanasto ja rakenteet. Oppimisympäristön moduuleja on suunniteltu työelämää kuunnellen.
- Hankkeessa toteutettiin ja mallinnettiin yhteiskehittäen monialainen kehittämisprosessi, joka on hyödynnettävissä eri aloille. Yhteiskehittämistä tehtiin yhdessä hankkeen toteuttajien – Päijät-Hämeen hyvinvointialueen, Koulutuskeskus Salpauksen ja LAB-ammattikorkeakoulun – kesken. Hanketiimi toimi yhteiskehittämisen prosessin ohjaajana. Mukana monialaisessa prosessissa olivat hoitoalan työyhteisöt, maahanmuuttajataustaiset hoitajat sekä maahanmuuttajataustaiset hoitoalan opiskelijat. Lisäksi mukana oli eri verkostojen edustajia. Yhteiskehittämisellä varmistettiin, että toimenpiteet vastaavat aidosti työelämän tarpeita.
- ELMA-hanke vastasi toiveeseen kulttuuritietoisuuden lisäämisestä. Hankkeessa oli mukana hyvinvointialueelta sekä yksityiseltä puolelta pilottiyksiköitä, joissa toteutettiin yksilöllisesti suunniteltuja koulutuksia monikulttuurisuustaitojen vahvistamiseksi, perehdytysoppaiden kehittämistä ja materiaalien selkeäkielistämistä. Työyhteisöille suunnattu tukipaketti ja kielisopimus löytyvät osoitteesta www.osaamisenpaikka.fi
Oppimisympäristö - Opi hoitoalan suomea
Oppimisympäristössä voi tutustua, harjoitella ja kerrata hoitoalan suomen kieltä ja työelämätaitoja. Oppimisympäristöä voi hyödyntää myös perehdytyksessä ja ohjauksessa.
Oppimisympäristö löytyy osoitteesta: https://osaamisenpaikka.fi/opi-hoitoalaa-ja-suomea/
Kielisopimus on yksi keino tukea kielen oppimista työpaikalla. Sen tavoitteena on rohkaista työyhteisöä keskustelemaan kielen käyttöön liittyvistä asioista ja tukea kielitaidon kehittymistä.
Muistilistat työyhteisöjen tueksi
Kieli- ja kulttuuritietoinen työyhteisö - rekrytoinnin, kulttuurisensitiivisyyden ja kielenkäytön muistilistaan on koottu hankkeessa toteutettujen koulutusten keskeiset sisällöt.
Kohderyhmä
1)Työperäiset Suomessa hoitoalalle aikovat maahanmuuttajat kotimaassaan
2) Suomessa jo asuvat, toistaiseksi työttömät hoitoalan ammattilaiset
3) Hoitoalaa opiskelevat tai opiskelemaan aikovat maahanmuuttaneet
4) Sosiaali- ja terveysalan työyhteisöt
Hankkeesta kirjoitettua
Selkokielinen oppimisympäristö apuna hoitoalan suomen kielen oppimisessa (16.6.2023)
Yhteiskehittämisellä tukea uusien toimintatapojen rakentamiseen (8.5.2023)
Hoitoala tarvitsee työvoimaa - Elma-hanke tasoittaa maahanmuuttajien tietä alalle (31.3.2022)