
Vieraskielisten opiskelijoiden suomen kielen taidon vahvistaminen ei ole vaan kielenopettajien tehtävä vaan se toteutuu myös ammattiopintojen sisällä. Kielitaito on osa ammatillista osaamista, ei irrallinen oppiaine. KAI-hankkeessa yhdistyvät tekoälyn tuomat mahdollisuudet ja vieraskielisten ammatillisen kielitaidon tukeminen kielitietoisesti.
Hankkeessa kehitetään uusia, innovatiivisia pedagogisia ja opetusmenetelmällisiä ratkaisuja, jotka tarjoavat erityisesti ammatinopettajille työkaluja ja digirohkeutta opettaa oman alansa kieltä tekoälyä hyödyntäen. Sitä kautta kielitietoinen tekoälyosaaminen tukee vieraskielisiä opiskelijoita eri työtehtäviin liittyvän kielitaidon ja viestintävalmiuksien omaksumisessa.
Tavoitteet
Kielitietoista oppimista tekoälyn tuella
Hankkeen tavoite on kehittää erityisesti ammatillisen opetus- ja ohjaushenkilöstön kielitietoista tekoälyosaamista ja siten edistää vieraskielisten opiskelijoiden työllistymistä tai jatko-opintoihin hakeututumista.
Hanke tuo ammatillisen koulutuksen henkilöstön käyttöön suomen kielen taidon kehittämistä tukevia ja tekoälyä hyödyntäviä pedagogisia ratkaisuja. Näin lisäämme motivaatiota ja digirohkeutta ottaa käyttöön digitaalisia menetelmiä kielitietoisesti.
Kannustamme hankkeen toimijoita ja osallistujia kestävään elämäntapaan
Pyrimme toimimaan hankkeessa aineettomasti ja kannustamme kaikkia osallistujia käyttämään kestäviä liikkumismuotoja eli kävelyä, polkupyörää, julkista liikennettä, osallistuessaan hankkeen toimintaan. Hankkeen tilaisuuksissa, työpajoissa ja tapaamisissa suosimme kestävän tai kierrätetyn materiaalin käyttämistä, emmekä osta turhaa jakotavaraa. Suosimme lähi- ja kasvisruokaa.
Toimenpiteet
- tekoälyn sovellustapojen kehittäminen ja hyödyntäminen vieraskielisten ammatillisessa koulutuksessa
- kielitietoisen opetuksen tukena olevien AI-työkalujen käytön ja menetelmien pilotointi
- pedagogisten mallien ja menetelmien laatiminen kielitietoisen tekoälyosaamisen varmistamiseksi
- eri puolilla Suomea järjestetään 5-7 webinaaria tai työpajaa, joissa esitellään ja työstetään ohjeistuksia ja toimintamalleja
- valtakunnallinen loppuseminaari, jossa esitellään valmis lopputuote.
Tulokset
Hankkeen aikana tehdään Pedagogiset mallit ja menetelmät kielitietoisen tekoälyosaamisen varmistamiseksi – opas ammatillisille toimijoille.
Toimintamallit tulevat saataville aoe.fi - palveluun, osaamisenpaikka.fi - palveluun sekä hankkeessa mukana olevien organisaatioiden omille nettisivuille.
Kohderyhmä
Varsinainen kohderyhmä: Ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö.
Välilliset kohderyhmät: Ammatillisen koulutuksen vieraskieliset opiskelijat, oppilaitosten johto ja muu henkilöstö, työelämä ja työpaikkaohjaajat sekä suomea äidinkielenään puhuvat henkilöt, jotka hyötyvät kielitietoisuudesta opinnoissa ja työpaikoilla.
Yhteistyössä
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä, päähankkeen toteuttaja
Koulutuskuntayhtymä Tavastia, osahankkeen toteuttaja
AEL-Amiedu Oy/Taitotalo, osahankkeen toteuttaja
Tampereen kaupunki/Tredu, osahankkeen toteuttaja
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, osahankkeen toteuttaja
Kesto ja rahoittaja
1.1.2025 – 31.12.2026
ESR+, Vieraskielisten kielellinen tuki -ohjelma, valtakunnallinen hanke
Euroopan unionin osarahoittama