Hankkeen avulla jatkamme kone- ja tuotantotekniikan koulutuksen kehittämistä verkostona. Tavoitteena on digitaalisten oppimisympäristöjen monipuolistaminen, toimintatapojen monipuolistaminen ja kehittäminen sekä opiskelijan oppimisen arvioinnin liittäminen joustavasti ja tehokkaasti digitaalisesti reformin tuomiin muutoksiin.
Tavoitteet
- Monipuolisuus digitaalisuutta hyödyntävien oppimisympäristöjen ja -ratkaisujen kehittämisessä ja käyttämisessä
- Opetus- ja ohjaushenkilöstön sekä työelämän edustajien pedagogisen osaamisen kehittyminen digitaalisuuden hyödyntämisen näkökulmasta
- Reformin edellyttämät toimintatapojen muutokset sekä osaamisen kehittymistä edistävät innovaatiot ja uudet yhteisten toimintatavat
Toimenpiteet
Jatkojalostamme LearnIT -hankkeen, jossa olimme partnerina, tuloksia Suomen ammatilliseen koulutukseen sopivaksi. Hankkeen prosessitekniikan perustutkinnon oppimissisällöistä kootaan uudenlainen oppimiskokonaisuus omatoimiseen, ja silti ohjattuun, oppimiseen työsaliympäristössä.
Moodleen koostettu kurssi ohjaa opiskelijaa käyttämään hyödykseen työsalissa olevia laitteita ja materiaaleja. Opettaja tai ohjaaja ohjaa oppijaa hänen henkilökohtaisen tarpeensa mukaan. Moodle-kokonaisuus on tällä hetkellä olemassa englanniksi, mutta tavoite on saada se toiminaan sekä suomeksi että englanniksi.
Opetus- ja ohjaushenkilöstö perehtyy tekoäly-työpajoissa siihen, mitä tekoäly tarkoittaa teollisuusaloilla ja se edellyttää koulutukselta. Minkälaisia tekoälyn käytännön sovelluksia tekniikan alojen yritykset voivat tulevaisuudessa ottaa käyttöön, esimerkiksi virtuaalista hitsausta tai hitsaussimulaattoreita.
Kokeilemme erilaisia uudenlaisia toimintatapoja, esim. puhelin-striimausta: opiskelijalle kännykkä rintataskuun, ja livekuvaa opettajalle esim. näyttötilaisuudesta. Pilotoimme reaaliaikaisen striimin tai videon tuottamista; sillä tulevaisuudessa tullaan livestriimillä myös korvaamaan opettajan opetustunteja.
Tulokset
- Havainnollinen prosessitekniikan oppimisympäristö Moodle-ohjelmaan, joka opastaa itsenäiseen työskentelyyn erilaisten oppimistehtävien parissa.
- On saatu valmiuksia ja nähty tekoälymuutoksia yrityskentässä.
- Uudenlaisia toimintatapoja on kokeiltu, malleja ja käytäntöjä esitelty verkostoissa ja kansallisissa tapahtumissa.
- Koulutuksenjärjestäjällä on kyky ja tila ottaa uudet teknologiat vastaan tulevaisuudessa, ja suunnitelmia henkilöstön osaamisen varmistamisesta.
Kohderyhmä
Koulutuskeskus Salpauksen henkilöstö, erityisesti teollisuusalojen opetus- ja ohjaushenkilöstö, opiskelijat
Yhteistyössä
Länsirannikon Koulutus Oy/WinNova (hankkeen hallinnoija)
Ammattiopisto Tavastia
Valkeakosken Ammatti- ja Aikuisopisto
Seinäjoen Koulutuskuntayhtymä, Sedu
Salon seudun Koulutuskuntayhtymä
Keski-Pohjanmaan Koulutuskuntayhtymä
Tampereen seudunammattiopisto, TREDU
SASKY Koulutuskuntayhtymä
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä
Kesto ja rahoittaja
13.12.2017 - 31.12.2019
Hanke saa rahoitusta Opetushallitukselta